KNJIŽNI MOLJ

17. april 2020

Tokrat vam v branje priporočamo knjige, ki so na takšen ali drugačen način dostopne tudi od doma, v času, ko je knjižnica za obiskovalce zaprta.

MUCK, DESA: ANICA IN PRVA LJUBEZEN

Mladinska knjiga, 2005

Fantastična, večno duhovita slovenska igralka, televizijska voditeljica, publicistka in avtorica knjig za otroke in mladino, Desa Muck, v zadnjih desetletjih ostaja najbolj brana in priljubljena slovenska mladinska pisateljica. Cicibane navdušujejo njene knjige o Anici in Čudežni bolhi Megi, nekoliko starejši najstniki pa sramežljivo, a nadvse pozorno pregledujejo knjige Blazno resno o … V času epidemije se Desa ponovno vrača tudi v svoji medijski podobi. Na Facebook strani Založbe in produkcijske hiše Muck Blažina že več kot mesec dni, vsak dan ob 10. uri zjutraj v živo, vedno z drugačno skodelico kave v roki, otrokom bere pravljice.

Med pravljicami, ki jih bere Desa, so tudi zgodbe o Anici. Ljubka Anica je v zgodbi Anica in prva ljubezen primorana oditi na počitnice k teti Mici, ki živi na kmetiji. Sprva Anici ta ideja ni prav nič všeč, in na začetku se nad vsem zmrduje. Nič kaj všeč ji ni, da je treba na kmetiji ves čas nekaj delati, ko pa bi se ona raje igrala. Kaj kmalu pa se kmečkega življenja privadi in ugotovi, da so nekatera opravila in običaji celo zelo zabavni in kratkočasni. K temu pa prav gotovo pripomore tudi prijetni sosed Blaž, ki prične v Anici vzbujati nenavadne občutke, ki so ji povsem novi, a zelo prijetni …

Tudi če Desinim pravljicam niste sledili od začetka, so te še vedno dostopne na spletni strani Založba in produkcijska hiša Muck Blažina. Prisluhnite jim s svojimi malčki in zagotavljamo vam, da se bo Desi nasmejala cela družina!

Iz knjige: »Njihovo kraljestvo je bilo ob potoku. Lovili so potočne rake, delali mlinčke, spuščali ladjice in se valjali po vodi. Nekoč so šli nekoliko dalj ob potoku, kjer je bil majhen jez, pod njim pa velik tolmun, v katerem se je dalo imenitno plavati. Nekoč pa Blaž ni mogel z njimi. Anica je ugotovila, da brez njega čofotanje sploh ni tako zabavno

GOLOB, MAJA: NE ČAKAJ NA VIKEND

SPAGO d.o.o., 2016

Ne čakaj na vikend je uspešnica Maje Golob, ki je prvič izšla že leta 2016, a jo lahko člani naše knjižnice pod novostmi najdete na spletnem portalu Biblos, kjer je knjiga po novem dostopna za brezplačno izposojo.

Prepričani smo, da je le malokateri ženski tudi v času, ko smo doma, dolgčas. Nasprotno, prav verjetno je, da imate sedaj še več dela in še manj tistega dragocenega časa ZASE, za umiritev, svoje hobije in strasti, po katerih tako hrepenimo.

V nenehni dirki s časom se hitro ujamemo v začaran krog zahtev in vsakodnevnih obveznosti, ki jih pred nas postavljajo služba, družina in okolica. Maja Golob v svoji knjigi odkrito deli svojo zgodbo o izzivih materinstva, pasteh podjetništva in usklajevanju obojega. Zgodba, v kateri se prepozna vsaka zaposlena mama, se prepleta z vprašanji in vajami ZATE: zato, da ti pomaga narediti majhne spremembe v življenju, doseči boljše ravnovesje med delom, družino in prostim časom, ter zaživeti bolj polno, srečnejše življenje. Avtorica razkriva, da je srečo iskala na povsem napačnih koncih, dokler je ni našla tam, kjer si nikoli ne bi mislila …

Iz uvodnika izr. prof. dr. Tadeje Jere Jakulin: »Vsaka deklica ima sanje: da bo princeska ali pa junakinja. Kaj pa, če na lepem postane oboje? Princeska IN junakinja. Majina življenjska pot, kot jo opisuje v svoji knjigi, se je začela kot življenjska pot mnogih deklet: z marljivostjo, trdim delom in visokimi kriteriji – v presojanju sebe in posledično svojega življenja.«

GIORDANO, PAOLO: V ČASU EPIDEMIJE

Mladinska knjiga, 2020

V času, ko mnogi epidemije virusa SARS-CoV-2 še niso jemali resno, se je italijanski pisatelj in fizik Paolo Giordano, avtor znanih romanov Samotnost praštevil, Človeško telo ter Črnina in srebro, že spraševal, kakšne bi utegnile biti njene posledice za celotno družbo.

Epidemija koronavirusa je postala največja zdravstvena kriza našega časa. Ni ne prva ne zadnja, in morda niti ne najstrašnejša. Verjetno ne bo povzročila več žrtev kot številne druge, vendar si je že v prvih treh mesecih zagotovila rekord: še noben nov virus se ni razširil po svetu tako hitro. Znani italijanski pisatelj je tako v rekordnem času, da bi od sebe odgnal zlovešče misli, jih premisli in si jih uredil, napisal in izdal izjemno aktualno knjižico, ki je nemudoma izšla tudi v slovenskem prevodu. V eseju, ki ga lahko beremo kot vodič po epidemiji, v jasnem in razumljivem jeziku pojasni delovanje virusa, začetek epidemije, razloge za karanteno in prihodnost, ki nas čaka. Po drugi strani pa je to tudi oseben, dnevniški zapis avtorjevega doživljanja dogodkov ter socioloških in filozofskih razmišljanj, ki so jih te sprožili. »Okužba je merilo, kako zelo je naš svet postal globalen, povezan in zamotan,« pravi Giordano.  »Epidemija nas torej spodbuja, da razmišljamo o sebi kot o članu skupnosti. Prisili nas, da si zamislimo nekaj, česar v običajnih okoliščinah nismo vajeni: da smo neločljivo povezani z drugimi, ki jih moramo upoštevati, ko sprejemamo osebne odločitve. Med epidemijo smo enovit organizem. Med epidemijo spet postanemo skupnost,« pravi. Po njegovih besedah sicer to, kar se dogaja, ni ne naključje niti šiba božja in še zdaleč ni nekaj novega. Dogajalo se je že in se bo še naprej. »Zdaj je čas nenormalnosti, v kateri se moramo naučiti živeti in najti še kakšen razlog za to, da se z njo sprijaznimo, poleg strahu pred smrtjo. Virusi mogoče res nimajo pameti, v nečem pa nas vseeno prekašajo: hitro znajo mutirati in se prilagoditi. Dobro bi bilo, če bi jih v tem posnemali,« je še presodil pisatelj.

Giordano bo del honorarja daroval v raziskovalne namene za razvoj cepiva in vsem tistim, ki se borijo, da bi pozdravili okužene.

Knjiga V času epidemije je dostopna za izposojo v e-obliki preko portala Biblos.

Iz knjige:

»Ne bojim se, da bi zbolel. Česa pa potem? Bojim se, kaj vse bi se lahko spremenilo. Bojim se spoznanja, da so temelji civilizacije, kakršno poznam, kot hišica iz kart. Bojim se izničenja, pa tudi njegovega nasprotja: tega, da bi strah minil, ne da bi nas spodbudil k spremembam …«

Knjižnica Kočevje vam želi kar se da prijetne pomladne dni. Ostanite doma, berite dobre knjige in spremljajte novičke, ki jih z vami deli vaša knjižnica na svojem Facebook profilu ter na svoji spletni strani, kjer najdete mnogo zanimivih virov za otroke in odrasle, do katerih lahko dostopate z domačih elektronskih naprav. Še vedno ste vabljeni, da nam na Messenger ali po e-pošti knjiznica.kocevje@gmail.com pošljete fotografijo, ki prikazuje, kako berete pri vas doma ali pa izraz lastnega literarnega ustvarjanja. Otroke prav tako vabimo, da nam pošljejo risbice medvedka Berija, katerega dogodivščina se nadaljuje tudi v času, ko je naša knjižnica zaprta. S poslanim gradivom sodelujete v nagradni igri, kjer bomo podelili en bon za letno članarino v Knjižnici Kočevje, eno bombažno vrečko Knjižnice Kočevje in eno knjižno nagrado. Vsi tisti, ki se boste lotili spomladanskega čiščenja in pospravljanja predalov in omar, pa boste morda naleteli na kakšno fotografijo ali drugačen dokument, ki priča o zgodovini naših krajev. Lepo ste vabljeni, da nam ga v elektronski obliki pošljete po e-pošti ali ga prinesete v knjižnico ob ponovnem odprtju. Veseli smo vsakega zaklada, ki bo bogatil našo domoznansko zbirko.

Besedilo tokratne oddaje Knjižni molj sem za vas pripravila

bibliotkarka Pia Marincelj


KNJIŽNI MOLJ

3. april 2020

Knjižnica Kočevje ima resda še vedno zaprta vrata, a v mislih smo z vami, dragi uporabniki! Za vse informacije smo vam na voljo na telefonski številki (01) 893 13 20 od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Vprašanja nam lahko pošljete tudi preko Facebook strani Knjižnica Kočevje in na email knjiznica.kocevje@gmail.com.

Lepo vabljeni k virtualnemu obisku knjižnice od doma preko naše spletne strani in socialnih medijev, kjer objavljamo različne zanimivosti iz sveta knjig in ponujamo predloge, kako se družiti s knjigo tudi v času, ko je knjižnica zaprta.

Še vedno lahko sodelujete v naših treh literarnih izzivih.

  1. BRALNI IZZIV

Karantena je lahko priložnost, da si vzamete čas za branje tistih knjig, ki ste si jih že dolgo želeli prebrati. Vzemite v roke klasike iz domače knjižne zbirke ali pa se preizkusite v branju brezplačnih elektronskih knjig, ki jih najdete na spletni strani Mladinske knjige ali na Biblosu. Podrobnejša navodila, kako se prijaviti in brati e-knjige, najdete tako na naši spletni strani kot na Biblosu, kjer si lahko ogledate tudi video vodiče za branje na različnih elektronskih napravah.  Nenazadnje pa je morda sedaj čas tudi za to, da svojo knjižno zbirko obogatite s kakšnim novim naslovom.

  1. GRADNJA BRALNEGA SEZNAMA ZA LETO 2020

Ustvarite seznam knjig, ki si jih želite prebrati do konca letošnjega leta. V pomoč vam je lahko socialno omrežje Goodreads, ki ob začetku vsakega leta objavi bralni izziv, kjer posameznik označi, koliko knjig si želi prebrati v določenem letu. V svoj profil lahko sproti vnašate knjige, ki jih berete, pri tem pa sledite tudi knjižnemu seznamu svojih prijateljev in tako zbirate bralne predloge. Bralni izziv si lahko zamislite tudi v obliki knjižnega binga, v katerega vključite različne žanre knjig.

  1. PREBUDITE PISATELJA/PESNIKA V SEBI

Ste si vedno želeli napisati knjigo ali izdati pesniško zbirko? Tudi za to je čas, ko moramo biti doma, več kot odličen. Prepustite se domišljiji in ustvarite nekaj novega ali pa dokončajte star projekt.

V Knjižnici Kočevje vas spodbujamo k uresničevanju katerega koli izmed treh izzivov. Izmed vseh, ki nam boste v času zaprtja knjižnice na zasebno sporočilo poslali pričevanje o uresničevanju katerega koli izmed njih (zapis, fotografija) bomo ob ponovnem odprtju izžrebali:

  1. nekoga, ki bo prejel bon za enoletno članarino v naši knjižnici,
  2. nekoga, ki bo prejel bombažno vrečko Knjižnice Kočevje ter
  3. nekoga, ki bo prejel knjižno nagrado.

Poleg slišanega pa vam v branje priporočamo še naslednji knjižni novosti, kot naročeni za čas, v katerem smo se znašli. Za izposojo pa vam bodo na voljo takoj, ko bodo vrata knjižnice spet odprta.

Katie Elzer-Peters: NAJ ZRASTE SPET: kuhinjsko vrtnarjenje brez odpadkov

Mladinska knjiga, 2020

Ljubitelje vrtnarjenja bo razveselil priročnik, ki prinaša povsem nov, nekoliko neobičajen pogled na ostanke zelenjave, semen in gomoljev, ki nastanejo ob pripravi hrane. Ostanki rastlin, ki so običajno končali na kompostu ali v bioloških odpadkih, lahko z malce vrtnarskega znanja in potrpežljivosti še enkrat zrastejo v nove, slastne rastline.

Priročnik vsebuje osnovno teorijo in prakso o gojenju rastlin iz kuhinjskih ostankov. Nadzemne in podzemne dele lahko tako damo v vodo in počakamo, da zrastejo korenine. Pri  plodovih poiščemo semena in jih posejemo v lončke ter postavimo na toplo in svetlo mesto v stanovanju. Postopki, ki so predstavljeni, so razumljivi in enostavni. Dopolnjuje jih bogata slikovna oprema ter različne zanimivosti in nasveti za večji uspeh pri delu. K novemu vrtnarskemu eksperimentiranju lahko zaradi enostavnega dela povabimo tudi otroke. Ti se bodo z veseljem pridružili in od blizu opazovali, kako zraste naša hrana.

Vsi lahko prispevamo k temu, da stvari večkrat uporabimo. Avtorica predstavljene knjige pa nas vabi, da naredimo korak dlje in tudi rastlinam, ki smo jih samo delno izkoristili, omogočimo, da ponovno zrastejo.

O življenju brez ali vsaj s čim manj odpadki mnogi veliko razpravljajo in pišejo, nekaterim pa je uspelo, da to preprosto – živijo.

Odlomek iz besedila:

»Lahko bi rekli, da je vzgoja ananasa iz kuhinjskih ostankov nekakšen sveti gral kuhinsjkega vertnarjenja. Če vam uspe, ste dokazali, da se na stvar resnično spoznate. Ni nujno, da vam uspe že prvič, vendar ne izgubite poguma in poskusite znova. Prej ali slej vam bo uspelo.

Ko posadite ostanke ananasa, ste na poti, da vzgojite celotno novo rastlino. /…/ Gotovo boste ponosni, če boste lahko pokazali na rastlino z ananasom na vrhu in rekli: »Tole je rezultat mojega dela.« Prav zares ne uspe vsakomur.«

Bernarda Gostečnik: ŠARKLJI IN POTICE

Cankarjeva založba, 2020

Skrbne gospodinje se že počasi pripravljajo na prihajajoče velikonočne praznike. V pomoč jim bo kuharica, ki prinaša recepte prazničnih dobrot sestre Bernarde Gostečnik, ki jo poznamo po priljubljenih tečajih domače peke.

V uvodu izvemo, kako pravilno pripravimo testo za različne šarklje in potice, nato pa nam avtorica ponudi na izbiro 9 receptov za šarklje ter kar 22 receptov za potico. Med njimi najdemo tako tradicionalne, kot sta lešnikova in orehova, pa tudi nekoliko manj znane, kot sta denimo metina ter karantanska potica.

Vse recepte dopolnjujejo celostranske fotografije, ki bralca kar kličejo, da se čim prej preizkusi pri pripravi vsaj kake od ponujenih dobrot.

Odlomek iz besedila:

»Šarkelj je sladek kolač iz boljšega vzhajanega testa v obliki prstana, Pečenega zvrnemo na krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Testo za šarklje zamesimo mehkeje kakor za potico.«

Včeraj, 2. aprila, na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, smo praznovali mednarodni dan knjig za otroke. Letos je prav poseben, saj je slovenska sekcija IBBY tista, ki je pripravila gradivo in spodbude za praznovanje po vsem svetu. V poslanici Lakota po besedah je Peter Svetina med drugim zapisal:

Kadar je človek lačen in žejen, se mu stisne želodec, osušijo se mu usta. Išče, kje bi lahko dobil vsaj kos kruha, skodelico riža, koruze, kakšno ribo ali banano. Bolj ko je lačen, bolj se mu oži pogled, ne vidi več drugega kot par grižljajev, ki bi ga nasitili.
Lakota po besedah se ne kaže tako, kaže se kot malodušnost, kot brezbrižnost, kot arogantnost. Ljudje, ki jih tare ta lakota, se ne zavedajo, da je njihova duša premražena, ne zavedajo se, da hodijo mimo sebe, pa se ne vidijo. Del sveta jim odteka, ne da bi ga sploh kdaj opazili. 

Poskrbimo, da ne bomo lačni besed. Vzemite v roke dobro knjigo, pazite nase in svoje bližnje ter – ostanite doma!

Besedilo tokratne oddaje Knjižni molj sem za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.