KNJIŽNI MOLJ

8. 12. 2023 

Maud Ankaoua: Srce Himalaje

Hiša knjig, 2023

Maëlle Garnier je uspešna finančna direktorica zagonskega podjetja, ki je tik pred sklenitvijo pomembnega posla. Njen svet pretrese klic dolgoletne prijateljice, ki bije bitko z rakom. Zanjo ima nadvse nenavadno prošnjo – odpotuje naj v Nepal, kjer bo našla knjigo s starodavno nepalsko metodo. S pomočjo zavedanja in drugačne miselne naravnanosti naj bi to skrivnostno znanje omogočilo popolno ozdravitev telesa.

Maëlle se kljub številnim pomislekom odloči tvegati, saj je prepričana, da moramo poizkusiti vse, da bi rešili človeka, ki ga imamo radi. A Nepal s svojo drugačno kulturo in neizprosno naravo tudi Maëlle nastavi ogledalo in jo sooči z njenimi najglobljimi strahovi, upanji ter neizpolnjenim hrepenenjem.

Poduhovljen prvenec francoske avtorice, ki se osredotoča na medosebne odnose in življenjske preizkušnje. Nihče se jim ne more izogniti, a od vsakega posameznika je odvisno, kako jih bo premagal.

Odlomek iz besedila:

»Trenutki, ki jih izgubiš zato, ker si nesrečna, ti nikoli več ne bodo dani. Veš, kje se začne tvoje življenje, ne pa tudi, kdaj se konča. Vsaka sekunda v življenju je dar, ki ga ne smemo zapraviti. Srečo je treba živeti sedaj. Če misliš, da si tu zato, ker nisi imela druge izbire, ti v naslednjih urah ne bo prizaneseno, kajti gora ni drugega kot orjaško ogledalo. Je odsev tvoje duše …«

 

Roisin Meaney: Življenje pred nama

Mladinska knjiga, 2023

Drugi roman priljubljene irske pisateljice, ki je preveden v slovenščino, je v žanru ljubezenskih romanov nekaj posebnega. Glavna junaka sta Alice in George, a pisateljica se je osredotočila na življenje, ki ga imata, še preden se v resnici zares spoznata. Od tod tudi naslov. Oba imata za seboj izkušnjo partnerskega odnosa, ki se ni izšel po pričakovanjih, a skrivaj še vedno upata, da najdeta pravo ljubezen. Pisateljica vzporedno spretno opisuje njuna doživetja in bralca drži v napetosti, kako se bo zgodba razpletla.

Odlika tega na videz preprostega romana je pripovedni slog, ki postopoma gradi like ter opisuje njihove vzpone in padce, v katerih se lahko prepozna vsak. Obenem pa gre za svež pristop k pisanju ljubezenskega romana in branje, ki nas popelje v sprostitev in odmik od vsakdanjih skrbi.

Odlomek iz besedila:

»Nosil je sivo majico s kratkimi rokavi, na kateri je iz narisanega prsnega žepa kukal črn muc. Ni si mogla kaj in se je nasmehnila. V njej je bil naravnost smešen in še premajhna mu je bila.«

 

Merlin Sheldrake: Prepleteno življenje

V. B. Z., 2023

Merlin Sheldrake je biolog in znanstveni publicist, ki strastno raziskuje svet gliv. Njegovo zanimanje zanje je zraslo iz otroške očaranosti nad bitji, ki obstajajo zato, da stvari razkrajajo. Ta bitja oz. glive so tako zelo posebna, da spadajo v povsem samostojno kraljestvo organizmov. V svojem večkrat nagrajenem knjižnem prvencu Sheldrake poljudno predstavi najnovejša znanstvena dognanja o glivah, ki so v veliki meri še vedno neraziskana. Zaradi svojih neverjetnih presnovnih zmožnosti uspevajo v raznovrstnih življenjskih okoljih in pomembno vplivajo na svet. Raziskave je opravljal v gozdovih Paname ter biotsko raznovrstnem otoku Barro Colorado. 

Ob branju te impresivne monografije spoznavamo, da so v resnici prav glive tiste, ki z regeneracijo, recikliranjem in mreženjem svet držijo skupaj. Le strinjamo se lahko z avtorjem, ki pravi, da je s preučevanjem gliv vse tisto, kar je imel za samoumevno, moral premisliti na novo.

Odlomek iz besedila:

»Mikroskopsko majhne kvasovke so prav tako glive kakor močno razraščene mraznice ali štorovke, ki spadajo med največja živa bitja na svetu. Aktualni rekorder v tej rubriki živi v Oregonu, tehta okoli 600 ton, raste na površini približno 10 kvadratnih metrov, njegova starost pa je nekje med 2000 in 8000 let.«

 

Christophe Ylla-Somers: Mi, naša zgodovina

Morfemplus, 2023

Francoski zgodovinar in poznavalec srednjega veka Christophe Ylla-Somers je v sodelovanju z odličnim ilustratorjem Yvanom Pommauxjem ustvaril knjigo, ki mladim bralcem natančno, kratko in enostavno predstavi celotno zgodovino življenja na našem planetu Zemlja. Za vsako obdobje človeške zgodovine poda nekaj osnovnih podatkov ter prikaže, kako se je homo sapiens postopoma razvijal in v tisočletjih osvajal vedno nova znanja in spretnosti. Otrokom razumljivo in pregledno razložita nastanek in zaton najpomembnejših civilizacij ter njihove dosežke in izume, ki jih uporabljamo še danes.

Knjiga je zasnovana tako, da nas popelje od začetkov človeškega bivanja na Zemlji do današnjega časa, v katerem zgodovino soustvarjamo vsi, ki smo ta trenutek živi. Knjiga je leta 2015 prejela prestižno francosko nagrado za otroško literaturo Prix Sorcieres in je prevedena v številne tuje jezike.

Zanimivo, poučno branje, ki v bralcu budi razmislek o usodi človeštva in med vrsticami vabi, da raje kot vojne izberemo bratstvo, mir, ples, glasbo in vse, kar življenje ponuja lepega …

Odlomek iz besedila:

»Vsi smo homo sapiensi z istimi predniki, ki so pred sto petdeset tisoč let prišli iz Afrike. Če postavimo ob stran svoje razlike glede na videz, glede na gospodarski in kulturni položaj, razlike, ki jim botrujejo točno določeni vzroki, smo si enaki.«

 

Kobi Yamada v zbirki iskrivih misli z naslovom Najdi svojo veličino pravi: »Če si želiš nekaj novega, poskusi nekaj novega. Ustvari, kar si želiš, da bi obstajalo.« Veliko ustvarjalnosti v dneh, ki prihajajo, vam želimo. Navdihe zanjo pa lahko poiščete v Knjižnici Kočevje, kjer bodo veseli vašega obiska.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.

 

KNJIŽNI MOLJ

22. 12. 2023 

 

Tessa Afshar: Zaklad rubinov

Družina, 2017

Čudovita ljubezenska zgodba temelji na zgodovinskih dejstvih, arheoloških odkritjih in novejših spoznanjih iz obdobja perzijske zgodovine. V času judovskega izgnanstva v Perziji v 5. stoletju pr. Kr. je vladal dobrohoten kralj Artakserkses, njegov glavni dvorni točaj pa je bil Nehemija, po rodu Jud. Pisateljica je ta zgodovinska dejstva vzela za osnovo duhovno bogate zgodbe.

Nehemijevi sestrični Sari je pri sedmih letih umrla mama. Oče se izgubljen v svoji žalosti ni znal povezati s hčerko. Ta pa se je v želji po stiku z očetom, ki je bil kraljevi pisar na perzijskem dvoru, sama na skrivaj naučila brati. Nehemija jo je pri tem prizadevanju podprl, saj je v tem videl božji načrt za Saro. S trdim delom ji je uspelo postati kraljičina glavna pisarka. Kraljica jo je za njeno zvestobo nagradila s poroko. Namenila ji je kraljevega sorodnika – perzijskega plemiča Dareja. Sara nad tem ni navdušena in na poročni dan moža nehote pred vsemi povsem osmeši. V nadaljevanju pisateljici uspe rahločutno in z obilico humorja prikazati, kako se na videz nemogoče prepreke dajo premagati in kako velika milost je v zaupanju Gospodu.

 Odlomek iz besedila:

»Otrok moj, Gospodova skrb zate ni odvisna od tvojih dosežkov. Ustvarjena si bila za njegovo ljubezen, ne za njegovo delovno silo. Tvoji dosežki naj bi bili odziv na to ljubezen, ti pa si ljubezen spremenila v odziv na svoje dosežke.

Ne vem, ali te bo mož kdaj ljubil tako, kot si želiš. Ne vem, ali te bo kdaj videl takšno, kakršna v resnici si – ženska z redkimi sposobnostmi in lepoto. Nekaj pa vem zagotovo. Lahko si ljubljena in izpolnjena tudi brez moževe naklonjenosti. Gospodova zvesta ljubezen do tebe nikoli ne mine. Nikoli, Sara.«

 

Ksenija Benedetti: Hiša sozvočja

Beletrina, 2023

Ksenija Benedetti je širši javnosti postala znana s prevzemom funkcije vodje Protokola Republike Slovenije. To delo, ki ga je opravljala kar osemnajst let, jo je najbolj zaznamovalo in pustilo najgloblje sledi. Svoj pečat pa je z njim pustila tudi sama. Stkala je širok krog prijateljev, znancev in prepoznavnih imen, ki jih je povabila, naj ji zastavijo tri osebna vprašanja. V treh letih je nastala Hiša sozvočja, ki je povsem nov in svež pristop k pisanju avtobiografije. Njena drugačnost se kaže tudi v tem, da jo bolj kot dogodki iz življenja polnijo razmišljanja in čustva, ki jih ne manjka.

Benedettijeva nam odpre vrata v svoj barvit, strasten, nikoli dolgočasen svet. Življenje ji je v drugi polovici pripravilo presenečenje, ko je spoznala Borisa Cavazzo in v njem prepoznala svojo dušo dvojčico. Preberemo lahko tudi delčke čudovitih zapisov, ki sta si jih namenila.

Avtobiografija je zaradi 75 izpraševalcev pravi kolaž misli, doživetij, izkušenj. Je prijetno branje, ki vabi, da skupaj z avtorico v njem najdemo užitek, potovanje in razmislek.

 

Odlomek iz besedila:

»Že nekaj let sem skopuhinja s svojim časom in ga podarjam le izbrancem. V Sorrentinovem filmu La grande bellezza glavni lik pove nekako takole: »Dovolj sem star, da mi ni treba zapravljati časa za stvari, ki jih ne maram več početi, in za ljudi, s katerimi se ne maram družiti.« Tega se skušam držati. Škoda je le, da se (pre)hitro postaramo in (pre)počasi postajamo modri.«

 

Katja Gasser: Od odraslih sem pa res pričakovala več

Miš, 2023

Zaprtje med pandemijo je bila svojevrstna spodbuda in povod za nastanek marsikatere knjige. Literarna kritičarka in novinarka Katja Gasser pa je v tem času začela z nekoliko drugačnim pisanjem. V branje nam ponuja dialoge, ki si jih izmenjujeta mama in hči. Razpravljata o najrazličnejših temah: življenju, ljubezni, hrepenenjih, pričakovanjih, pa tudi o smrti, strahu, delu, družini.

Vrstijo se čudoviti, iskrivi pogovori med mamo, ki so domišlja, da je odrasla in o svetu ter odnosih na njem že marsikaj ve ter deklico, ki s svojim iskrenim, otroškim pogledom osupne tako sogovornico kot bralca.

Brezčasno, srčno branje, ki nas razvedri obenem pa tudi prizemlji, da je včasih na svet (in nase) modro pogledati še s kakšne druge perspektive. Dialoge odlično dopolnjujejo ilustracije Marie Frenay.

 

Odlomek iz besedila:

»Otrok: Naš maček goljufa!

Mama: Hm … Kaj praviš?

Otrok: Samo pretvarja se, da je odrasel, v resnici pa je še pravi otrok: ves čas se igra s kablom mojega mobitela.«

 

James Norbury: Potovanje

Učila International, 2023

Britanski avtor, ki je postal mednarodno prepoznaven s knjigo Veliki panda in majceni zmaj, nadaljuje s svojo literarno meditacijo v zenovski obliki. Prva knjiga je bila sestavljena iz posameznih risb in dialogov, ki jih je objavljal na spletu, z njimi pa je požel veliko zanimanja. V nadaljevanju je v ospredje postavil eno zgodbo, natančneje potovanje velikega pande in majcenega zmaja, na katerem se borita z okoljem in s samim seboj.

Navdih za besedilo in čudovite ilustracije pisatelj črpa iz lastnih življenjskih izkušenj ter izkušenj drugih, ki jih pozna, kar seveda zgodbi doda globino in pristnost. Zanimivo je tudi avtorjevo sporočilo na koncu knjige, da je zgodbo ustvaril z mislijo na bralce. Opogumlja nas namreč, da je sprememba, čeprav težka, mogoča in »skupaj s potrpežljivostjo lahko pripelje do boljšega življenja.«

Odlomek iz besedila:

»Nič ni narobe, če uživamo sadove tega sveta, poskrbeti moramo le, da se v njih ne izgubimo.«

 

Kobi Yamada je zapisal misel: »Sanjaj, dokler se ti sanje ne uresničijo. Samo če verjameš, da je nekaj mogoče, se bo to tudi uresničilo.« Naj se vam v letu, ki se počasi, počasi približuje, uresničijo sanje, izpolnijo drobna, skrita hrepenenja, predvsem pa naj vas na vseh poteh spremlja najboljša prijateljica – knjiga.

Vsi zaposleni v Knjižnici Kočevje vam želimo vse dobro v novem letu 2024 ter obilo prijetnih trenutkov v družbi najbližjih. Dobro branje pa najdete na naših policah. Vašega obiska bomo veseli tudi v prazničnih dneh. 

 

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.