Beri se je tokrat iz Prekmurja preselil v Osrednjo Slovenijo. Po dolgem in počez je prečesal naše glavno mesto, Ljubljano, obiskal pa je tudi Trubarjevo domačijo pri Velikih Laščah in grad Turjak, Dol pri Ljubljani, Domžale, Kamnik, Grosuplje, Logatec in Vrhniko, opazoval je pristajanje in vzletanje letal na letališču Jožeta Pučnika, raziskoval Ljubljansko barje in si predstavljal, kako so pred 6000 leti tam živeli koliščarji v hišah nad vodo. Navdušeno je odkrival skrivnostne ostanke rimske dobe, s katerimi je to področje še posebej bogato. Šušlja pa se, da je celo poskusil zajezditi Ljubljanskega zmaja…

V Ljubljani je spoznal dva nova prijatelja, mestnega goloba Franceta in Urško, navihano veverico iz parka Tivoli. Za vikend so se skupaj odpravili na potep na Šmarno goro in po poti sta Beriju povedala ljudsko pripovedko o Velikanu Hrustu, ki nam razloži, kako je Šmarna gora nastala. V zgornjem videu jo za vas prebere naša bibliotekarka Pia. 🙂

Če se boste sami kdaj potepali po obrobju Osrednje Slovenije, vam Beri priporoča, da obiščete Šmartno pri Litiji, kjer se nahaja grad Bogenšperk, kjer je imel svojo delavnico slavni Janez Vajkard Valvasor, ki je tam izdal najstarejšo in najpomembnejšo knjigo, ki govori o tem delu Slovenije: Slavo Vojvodine Kranjske. Okoli gradu poteka tudi Valvasorjeva naravoslovna pot, na kateri lahko spoznavate različne drevese vrste.

Če ste ves čas sledili Dogodivščini našega Berija in pridno risali ter ustvarjali, ste se že premaknili do petega krogca oz. prostorčka za Berijev žig na našem kupončku medvedka Berija. To pomeni, da je Beri že čez polovico svojega potovanja in da ste tudi vi že opravili polovico nalog, s katerimi se boste dokopali do zaključnih nagrad!

Tokrat vas vabimo, da svoj izdelek ustvarite kar po pripovedki o velikanu Hrustu. V knjižnici pa smo za vas pripravili še druge knjige, slikanice, pravljice in pripovedke, ki so vezane na te kraje. Vabljeni ste, da si jih izposodite! Knjižničarke se že veselimo vaših izdelkov, fotografije katerih nam lahko pošljete tudi na email naslov knjiznica.kocevje@gmail.com.

Beri, Pia in muca Lina se že veselijo marčevske pravljice in vas vabijo, da do takrat berete z Berijem tudi vi! 🐻