KNJIŽNI MOLJ

22.1. 2021

 V Knjižnici Kočevje imajo za vas pripravljen bogat izbor leposlovnega in strokovnega gradiva, ki si ga lahko izposodite brezstično. Gradivo lahko naročite po telefonu, e-pošti, preko aplikacije COBISS+ (Moja knjižnica) in mCOBISS ter ga prevzamete v preddverju knjižnice. Vračanje gradiva je prav tako brezstično, na označen voziček ob vhodu. Če potrebujete kakršnokoli pomoč, pa lahko med delovnim časom vedno pokličete po telefonu, in knjižničarke vam bodo z veseljem svetovale in pomagale.

V branje vam tokrat ponujajo odlično domoznansko delo, namenjeno mladini ter tri leposlovna dela, ki vam bodo zagotovo polepšala prihajajoče dni.

Anja Moric: Čebelarske domislice Jurija Jonkeja

Zavod Putscherle, center za raziskovanje, kulturo in ohranjanje kulturne dediščine, 2020

Knjiga prinaša devet kratkih zgodb, ki prikazujejo utrinke iz življenja Kočevarja, duhovnika in strastnega čebelarja, ki se lahko kosa z najpomembnejšima slovenskima čebelarjema – Antonom Janšo in Petrom Pavlom Glavarjem. Malemu radovednemu fantičku Hanžu tako Jurij Jonke odkriva skrivnostni svet čebel in čebelarstva, bralec pa med drugim izve tudi, kako je v času Ilirskih provnic pred usmrtitvijo rešil ujete francoske vojake, kasneje pa pred isto usodo še rojake Kočevarje. Slovensko čebelarstvo je Jonke zaznamoval s priročnikom Kranjski čebelarček, ki ga je napisal v nemščini ter dal prevesti v slovenščino, da so ga lahko brali vsi.

Ilustracije Barbare Kolar lepo zaokrožujejo to izvirno besedilo, knjiga pa je odličen pripomoček, da najmlajšim predstavimo tega pomembnega kočevarskega in slovenskega čebelarja ter dobrotnika.

Odlomek iz besedila:

»Kdo ve, kolikšno razdaljo mora opraviti čebela, da nabere eno posodo medu, ko pa lahko naenkrat na nožicah prinese zgolj drobtinico cvetnega prahu,« je razmišljal Jonke.

Sofia Lundberg: Rdeči adresar

Hiša knjig, 2020

Doris Alm za deseti rojstni dan oče podari prav posebno darilo – adresar, zavit v rdeče, svetleče usnje. Vanj si bo lahko zapisovala imena prijateljev ter vseh, ki jih bo spoznala v življenju v zanimivih krajih, ki jih bo obiskala. Čez več kot osem desetletij, na pragu smrti, je edino, kar Doris še ostane, čas za razmišljanje, rdeč adresar in pranečakinja Jenny, ki skupaj z družino živi na drugi strani Atlantika v San Franciscu. Zapustiti ji želi svoje spomine in v zgodbah obuja imena, ki jih je zapisovala v svoj rdeči adresar. Pred bralcem se odvije pripoved polna preobratov, zanimivih naključij in izrisuje življenje v vsej svoji polnosti. Izvemo, zakaj se je njeno otroštvo nenadoma končalo, kako se je znašla v Parizu, Ameriki, Angliji in zakaj se je vrnila domov na rodno Švedsko. Glavno junakinjo romana je izučilo, da pričakovanja do drugih niso vedno upravičena pa tudi, da ne smemo dovoliti okoliščinam, da nas poteptajo. Pripovedi daje piko na i zgodba o ljubezni, ob kateri se zavemo, da je to edino, kar v življenju zares šteje.

Odlomek iz besedila:

»Želim ti dovolj vsega,« mi je zašepetala v uho. »Dovolj sonca, da ti bo razsvetljevalo dneve, dovolj dežja, da boš znala ceniti sonce. Dovolj veselja, da ti bo napolnilo dušo, dovolj bolečine, da boš znala ceniti tiste redke trenutke sreče, ki nam jih nakloni življenje. In dovolj prijateljev, da se boš lahko sem in tja od koga poslovila.«

Jamie Brenner: Dom za Penny

Mladinska knjiga, 2020

Dogajanje v romanu je postavljeno v Sag Harbor, kjer že od konca 19. stoletja stoji Ameriški hotel, ki je postal del krajevne zgodovine. V njem kot receptorka že vrsto let dela Emma – veliko mora delati, da lahko preživi sebe in najstniško hčerko Penny. Slednja se v družbi sovrstnikov ne znajde najbolje, težave ima z napadi tesnobe in obsesivno-kompulzivno motnjo. Medtem ko v hotelski recepciji čaka, da mama zaključi z izmeno, se Penny nepričakovano spoprijatelji z malce čudaškim, osamljenim starcem in kasneje odkrije, da je v resnici slaven slikar Henry Wyatt. Dobro leto po začetku njunega prijateljevanja pa stari slikar nenadoma umre in Penny se znajde v vrtincu neobvladljivih občutkov. Za nameček je Henry večino svojih umetniških del in veličastno hišo Vetrospev, ki jo je sam zgradil, zapustil prav deklici. Henryjeva dolgoletna prijateljica in nekdanja agentka Bea Winstead je nad tem ogorčena in prepričana, da je prišlo do goljufije. Odpravi se v Sag Harbor, odločena, da bo izvedela resnico o svojem najstarejšem prijatelju, s katerim sta začela iz nič in si zgradila karieri. Kar odkrije, je presenečenje tudi zanjo.

Branje, ki nas popelje v svet umetnosti in pokaže, kakšno moč ima, da spremeni naša življenja.

Odlomek iz besedila:

Kmalu za tistim jo je gospod Wyatt prosil, naj mu pokaže svoje risbe. Dobila sta se v preddverju hotela in sedla k mizi. Ona je pila oranžado, on pa martini in učil jo je o konturah in proporcih. Šele po kakšnem mesecu je ugotovila, da Henryjeve risbe ne visijo le po stenah Ameriškega hotela. Njegova umetnost je visela po vsem mestu. Henry je bil slaven.

Natalie Jenner: Društvo ljubiteljev Jane Austen

Učila, 2020

Zgodba v prvencu britansko-kanadske avtorice je postavljena v Chawton, Hampshire v leto 1945. V tem kraju so vsi vaščani preživeli dve največji in kruti svetovni vojni. Medsebojno si pomagajo živeti in preživeti vse krivice, revščino in bolečino. Pred več kot sto leti je tu nekaj časa živela tudi pisateljica Jane Austen. V svojih šestih romanih je ustvarila svet, kjer so liki povsem človeški – niso ne boljši ne slabši od nas. V njenem knjižnem svetu lahko najdemo uteho in zadovoljstvo, saj se stvari na koncu vedno razrešijo.

Vaškemu zdravniku, nekdanji učiteljici, vase zaprtemu kmetu, slavni holivudski igralki ter hišni pomočnici je v pričujočem romanu skupno to, da vsi javno ali na skrivaj obožujejo Jane Austen in njeno zapuščino. Želijo si, da bi v kraju ohranili spomin nanjo, zato nameravajo odkupiti hišo za bodoči spominski muzej. Vsak med njimi pa se spopada tudi s svojimi travmami, žalostjo, bridkimi razočaranji iz preteklosti, vsi pa uteho najdejo prav v Janinih romanih. Skupaj ustanovijo Društvo ljubiteljev Jane Austen in dokažejo, da se nekatere tragedije dajo preprečiti, če smo le dovolj pogumni, da bi se borili za to, kar zares šteje.

Roman, ki je napisan v slogu in v spomin na nepozabno Jane Austen in moč njene literature.

Odlomek iz besedila:

»Adamu se je zdelo, da bi še samega sebe komaj lahko rešil, kaj šele koga drugega. In vendar se je v dneh, ko je bil najbolj osamljen, počutil, kot da ga rešuje Jane Austen. Lahko si je predstavljal, kaj bi sovaščani govorili o njem, če bi posumili kaj takega. Vseeno si je pogosto želel, da bi imel koga, s komer bi se lahko pogovarjal o Austenovi in njenih knjigah. Edina takšna oseba, ki jo je doslej spoznal, pa je živela na drugem koncu sveta.«

Popestrite si zadnje januarske dni z dobrim branjem, ki ga najdete v vaši Knjižnici Kočevje. Besedilo tokratne oddaje Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.


KNJIŽNI MOLJ

7. 1. 2021

Konec leta 2020 je v našo knjižnico prinesel še eno lepo novičko in sicer je bil naš projekt Dogodivščina medvedka Berija v sklopu razpisa Združenja splošnih knjižnic izbran za 2. najboljši projekt na področju storitev za uporabnike v slovenskih splošnih knjižnicah v letu 2020! Na natečaj pa smo se prijavili še preden so bili na voljo tudi videoposnetki Beremo z Berijem. Komisija je takole utemeljila svojo odločitev: “Projekt naslavlja potrebe najmlajših, spodbuja njihovo domišljijo, povezanost s knjižnico in spoznavanje značilnosti države. V knjižnici so se projekta lotili celostno, poskrbeli so za grafično podobo – žig in maskoto Berija, s katerim se otroci lahko identificirajo in ga prepoznajo. Kreativen je že izbor samega imena medvedka Beri (branje, teddy bear). Aktivnosti so zastavljene široko, saj poleg branja otroke spodbujajo tudi k likovnemu in drugemu izražanju. Kreativen je tudi pristop spoznavanja različnih krajev. /…/ Projekt spodbuja bralno kulturo pri najmlajših, kar zagotavlja dobro popotnico za vseživljenjsko naklonjenost pisani besedi. Projekt je naravnan tako, da deluje povezovalno tudi znotraj družine, saj se ga lahko z otrokom udeležujejo tudi različni družinski člani. Povečalo se je tudi aktivno zanimanje za knjižnico – vpis. Predstavljeni projekt je simpatičen in prisrčen. Prepričani smo, da se je medvedek Beri s svojimi dogodivščinami marsikateremu mlademu, pa tudi malo manj mlademu bralcu vtisnil v srce ter da bo tudi zaradi njega knjižnica nepogrešljivo medgeneracijsko stičišče in središče bralne kulture.” Če še ne poznate projekta, vas vabimo, da se o njem pozanimate v naši knjižnici ali si na YouTube kanalu Knjižnice Kočevje ogledate predstavitveni videoposnetek, kjer izveste vse podrobnosti. Še vedno ni prepozno, da se nam otroci pridružijo na zabavni dogodivščini, ki prinaša tudi lepe nagrade.

Naše uporabnike še dodatno obveščamo, da smo s 4. 1. 2021 pričeli ponovno obračunavati zamudnino, zato vas opozarjamo, da v primeru, če imate doma izposojeno gradivo, ki se mu je iztekel rok izposoje pred 4. 1., to gradivo čim prej vrnete ali mu podaljšate rok.

Tukaj pa je današnji kupček priporočenega branja, s katerim lahko pozitivno zakorakamo v novo leto!

MAJHEN, ZVEZDANA: SR(E)ČNA DEŽELA

Ilustracije: Mojca Cerjak

Ajda, 2018

Zvezdana Majhen je slovenska vzgojiteljica in psihologinja ter avtorica številnih pravljic, pesmic in ugank za otroke ter tudi mnogih pesniških zbirk za odrasle. Več kot sto njenih pesmi je uglasbenih in izdanih na CD-ploščah. Sr(e)čna dežela je odlična zbirka otroških pesmic, s katero lahko začnete novo leto, saj vsebuje pesmi za vsako priložnost v letu. Veliko pesmi iz zbirke je zapisanih prav za določen praznik ali svetovni dan, kot so npr. 5. oktober, Dan učiteljev, 30. september, svetovni dan srca, 4. oktober, dan proti mučenju živali, 12. februar, svetovni dan bolnikov, 23. april, svetovni dan knjige itd. Pesnica otrokom prijazno predstavi in približa takšne in drugačne stiske in lepote tega sveta. Moralno nas opozarja na vse tisto, kar bi bilo dobro spremeniti, da bo svet lahko v prihodnosti še veliko lepši.

Kitica iz pesmi Knjige: »V knjigah najdem smeh in radost, nov pogled na marsikaj. Zgodba me lahko ponese tudi tisoč let nazaj

TAMARO, SUSANNA: ČAROBNI KROG

Prevod: Vera Čertalič

Eno, 2012

Susanno Tamaro poznamo predvsem po tenkočutnih romanih za odrasle, od katerih je zagotovo najbolj znan Pojdi, kamor te vodi srce. Mnogi boste zato morda presenečeni, da je priljubljena italijanska avtorica napisala tudi nekaj odličnih del za mladino in otroke. Eno takih je Čarobni krog.

Glavni junak zgodbe je Rick, srečen fantek, ki verjame, da je kuža in živi z mamo volkuljo v Čarobnem krogu. Sliši se absurdno, a tako se prične zgodba, ki ni z Rickovega vidika prav nič čudna. Čarobni krog je skrivnostni zapuščeni in zaraščeni predel mestnega parka, kamor se nihče izmed meščanov ne upa, saj o kraju krožijo nadvse srhljive zgodbe. Rick in živali, ki v Čarobnem krogu živijo, pa si ne bi mogle zamisliti čudovitejšega doma. Toda vsaka stvar ima svoj konec in nekega dne tolsti župan Tromostovje napove konec tudi Čarobnemu krogu. Rick na enkrat izgubi vse, kar je imel, in se znajde sam v svetu trdosrčnih ljudi z zlobnimi naklepi, brez čuta za živali in naravo, ki tolerirajo zgolj pretiran red in poneumljeno prebivalstvo. Na srečo Rick v mestu najde novi prijateljici, potepuško mačko Dodo in prijazno gospo Čebularjevo. Skupaj pridejo na sled mestnim veljakom in jim podrejo načrte, pri tem pa jim pomaga tudi Rickova dolgo pogrešana prijateljica iz Čarobnega kroga, modra opica Uršula.

Zgodbo, ki bi jo lahko z odraslimi očmi videli kot nadvse tragično, Susanna uspešno predstavi na ganljiv, a čaroben, prikupen in deloma humoren način, in nam tako nežno in prijetno odpira oči na svet, ki kljub svoji karikiranosti ni prav dosti različen od tistega, v katerem živimo tudi sami.

Avtorica, ki je za svoje delo prejela več literarnih nagrad, slovi po zavzemanju za varstvo in čistost okolja in je predstavnica italijanske Organizacije za zaščito ptic LIPU. Sodeluje v projektu Treebank (Drevesne banke) za urbano pogozdovanje mesta Milana in v fundaciji WWF, vodi tudi Fundacijo Tamaro, ki črpa finančna sredstva izključno iz avtorskih pravic in donacij, s pomočjo katerih organizira projekte solidarnosti in prostovoljnega dela za ranljive skupine po vsem svetu.

Iz knjige: »»Življenje je kot svet, kot krog, golič. Odideš, hodiš in hodiš in nazadnje prideš na isti kraj, od koder si odšel. Malo ostaneš tam, nato spet odideš. Se ti ne zdi, da bi Bog naredil kvadraten svet, če ne bi bilo tako, goliček moj?« Rik je bil razočaran. »Pa kaj ni potem bolje ostati pri miru?«  »Samo kamni so negibni. Kdor ima tace, se mora premikati.««

STASHA: ČAROBNA KNJIGA

samozaložba, 2019

Novo leto prinaša nove zaobljube in cilje, ki si jih je nadvse koristno postaviti, četudi nam jih navadno do drugega leta ne uspe do popolnosti uresničiti. Čarobna knjiga je zbirka novodobnih misli in zgodb, ki na nas delujejo nadvse navdihujoče in motivacijsko. Spodbujajo nas, da premislimo o tem kdo smo, česa si želimo in na kaj smo pozabili ter s čim predolgo odlašali. Tisti, ki radi berete misli na različnih družabnih omrežjih, boste v njej prepoznali kar nekaj znanih modrosti, pa vendar teh ni nikdar preveč – še vedno namreč v vsakodnevnem delovanju vse prevečkrat pozabljamo nanje, preden jih ponotranjimo in začnemo živeti tisto, česar nas učijo.

Pustite, ča Čarobna knjiga spremeni tudi vas!

Iz knjige:

»Po fantastičnem nastopu svetovno znanega violinista Fritza Kreislerja je k njemu pristopila ženska in mu rekla: »Gospod Kreisler, življenje bi dala, da bi znala igrati tako, kot vi.« On pa se je nasmehnil in rekel: »Natanko tako sem storil tudi jaz.««

ELLEN, TOM.: VSE O NAJU

prevod: Anja Bakan

Hiša knjig, Založba KMŠ, 2020

Ljubiteljem ljubezenskih romanov so dobro poznane ganljive zgodbe, v katerih usoda po več letih ponovno združi par, ki jima pred tem ni bilo naklonjeno priti skupaj, čeprav sta vsak zase hrepenela drug po drugem. A če smo iskreni, so v resničnosti takšne zgodbe precej redke. Roman Vse o naju prinaša prijetno osvežitev na to temo. Zagotovo mnogo ljudi v svojem srcu hrani poseben prostor za določeno osebo iz preteklosti, tisto neizpolnjeno ljubezen. Kaj, če bi imeli možnost, da se vrnete v preteklost in jo spremenite na način, da bi se ljubezen s to osebo uresničila? To možnost dobi Ben, protagonist romana Vse o naju, ko mu nekega mrzlega božičnega večera neznanec podari skrivnostno zapestno uro. Naslednje jutro se Ben zaprepaden zbudi v dan pred petnajstimi leti, dan, ko je prvič poljubil svojo sedanjo izvoljenko Daphne in ne prijateljice Alice, kakor je dolgo prej načrtoval. Ali bo Ben spremenil načrt usode in kaj bi mu to prineslo?

Iz knjige:

»V kričeči svetlobi utripajočih barskih luči končno zares vidim njen obraz in srce v prsih mi začne hitreje utripati. Nesmiselno je omenjati, da je videti mlajša – nekoliko bolj rdečih in polnih lic – toda prava razlika je v tem, kako se nosi. Iz nje sije neka lahkotnost in spomnim se, da je bilo to prvo, kar sem opazil, ko sva se spoznala – neka odbita igriva navihanost, ki je čisto zares že več let nisem videl

Knjižnica Kočevje vam želi prijeten vikend z dobro knjigo v roki!

Izbor današnjega branja sem za vas pripravila

bibliotekarka Pia Marincelj Bregar