KNJIŽNI MOLJ

20. 1. 2023

Zapluli smo že v drugo polovico januarja in v Knjižnici Kočevje smo za vas pripravili svež izbor zanimivega branja – slovensko in tuje leposlovje, ki vabi k razmisleku o odnosih med spoloma ter dva priročnika, ki bosta razmigala možganske celice otrokom in odraslim.

MAZZINI, MIHA: Osebno

Goga, 2022

Slovenski pisatelj, scenarist, režiser, kolumnist in računalniški strokovnjak se je spomladi 2020 znašel v precej nezavidljivem položaju. Že šestič v letu in pol, ga je zapustila precej mlajša partnerka, država pa se je začela zapirati pred neznano, grozečo boleznijo iz Wuhana. Prijatelji so mu kot pomoč za soočenje z izgubo ponudili vrsto različnih tehnik in nazadnje se odloči, da jih bo preizkusil kar po vrsti. Regresijo, hojo po žerjavici, šamanizem, deset dnevno meditacijo in hojo po Caminu, če naštejemo le nekatere. 

Skupaj s pisateljem se bralci podamo v napeto psihološko analizo njegovega otroštva ter vzorcev čustvene navezanosti, ki vplivajo na ljubezenske odnose v odraslosti. Zgodba postane zares osebna in odkrita, saj potujemo v globine njegovega spomina, kjer so zakopani številni boleči spomini, strahovi in izgube iz zgodnjega otroštva.  Pretresljiva, žalostna, lepa pripoved, popestrena s trenutki sreče in smeha – takšna, kot je življenje samo …

Avtobiografija, ki jo lahko štejemo med vrhunce leta 2022 in je bila med nominiranci za Knjigo leta na 38. Slovenskem knjižnem sejmu.

Odlomek iz besedila:

»Leto in pol njenega boja in mojega opazovanja. Še ponos sem si prizadel, ko sem tako pohlevno odpiral vrata vsakič, ko je potrkala. Po koncu šestih koncev sem se počutil, kot da leto in pol ne bi bil jaz in bežeča ženska ne ona. Nekaj naju je prevzelo in upravljalo, da sva odigrala vnaprej napisano dramo, dokler ni padel končni zastor.

A kaj?«

KESAR, KAMENKO: TUDI PRAV

Adrema,  2022

Direktor uspešnega marketinškega podjetja, v zadnjem času pa čedalje bolj prepoznaven pisatelj Kamenko Kesar, v svoji četrti knjigi kratkih humornih zgodb v ospredje postavlja moško ženske odnose. Natančneje odnose, družinske situacije ter vsakovrstne zaplete in razplete, ki jih doživlja on kot mož s svojo drugo ženo Alenko – nekdaj uspešno in priljubljeno televizijsko voditeljico, sedaj pa eno od zaposlenih v njegovem podjetju. Tovrstne literature, ki bi na tako iskriv, duhovit in sproščujoč način opisovala bolj ali manj običajne zakonske zgode in nezgode, ni ravno na pretek. Morda so prav zato bralci Kesarjeve zgodbe tako lepo sprejeli. Nenazadnje je resnično užitek brati o tako lepi, strastni in srčni povezanosti med dvema, ki sta našla srečo ob nepričakovanem času in znata krmariti v razburkanih vodah zakonskega življenja.

Odlomek iz besedila:

»Ne maram govoriti o svojih težavah. Seveda, kdaj me zanese in moram povedati, dati iz sebe, že z razlogom, da ohranim zdravje, ampak to je bolj izjema kot pravilo. Med nami, nimam se kaj pritoževati. Ne jaz. Ne tako, kot živim. Zato ne maram govoriti o svojih težavah.

Na srečo sem poročen in o mojih težavah namesto mene na dolgo in široko razglablja moja najdražja. Najraje po telefonu s svojimi prijateljicami.«

 

HAZELWOOD, ALI: LJUBEZENSKA HIPOTEZA

Učila, 2022

Čar tega lahkotnega ljubezenskega romana je zagotovo tudi v tem, da ga je napisala ugledna doktorica nevroznanosti in profesorica. Njeni opisi izzivov s katerimi se srečujejo podiplomski študentje, so zato vsekakor verodostojni ter med vrsticami predstavijo ves blišč in bedo akademskega sveta.

Osrednja junakinja je Olive, podiplomska študentka, ki mora zavoljo prijateljičine sreče nujno dokazati, da je v razmerju s fantom. Pa čeprav lažnim. Na vrat na nos poljubi prvega moškega, ki je v njeni bližini. Šele nato z grozo ugotovi, da si je izbrala dr. Carlsena – genialnega mladega profesorja  – strah in trepet doktorandov, saj od svojih študentov zahteva vse in še več, da se dokažejo v znanosti.

Nadaljevanje romana je zabavna ljubezenska zgodba, kjer se združita duh romantične komedije ter akademski svet s področja naravoslovja. Vsekakor prijetno branje, ki vam bo polepšalo nekaj uric.

Odlomek iz besedila:

»Takole je: niti sanja se mi ne, ali si dovolj dobra, toda to ni tisto, kar bi se morala vprašati. Akademsko življenje zahteva veliko vloženega truda za zelo skromne rezultate. Pomembno je, ali je dovolj dober tvoj razlog, zakaj želiš študirati. Zakaj te torej zanima doktorski študij, Olive?«

OAKLEY, BARBARA: ODPRTA GLAVA ZA ŠTEVILKE

Založba Vida, 2022

Humanistično izobražena predavateljica ter avtorica mednarodnih uspešnic za učinkovito učenje je spisala odličen priročnik, v katerem nas vabi, naj na učenje začnemo gledati drugače. Raje kot na tlako in trdo delo nanj glejmo kot na pustolovščino. V priročniku predstavi praktične pristope za učinkovitejše in lažje pomnenje. Uči nas, kako zgostiti ključne ideje oz. jih dati v skupke, ki si jih bomo lažje zapomnili. Ponuja nam več tehnik za učinkovito učenje in nas spodbuja, da se ne bojimo miselnih izzivov.

Priročnik bo v pomoč vsem, ki mislijo, da jim naravoslovni predmeti in matematika ne ležijo. Koristne nasvete za poučevanje pa bodo našli tudi profesorji in učitelji, ki se trudijo poučevati vse, ki (še) nimajo odprte glave za številke.

Odlomek iz besedila:

»Kakšna je možnost, da odprete hladilnik in v njem najdete zombija, ki plete nogavice? Približno takšna kot ta, da bo mehka in jezikom naklonjena duša, kot sem jaz, končala kot profesorica tehničnih ved.«

PLACE, MARIE-HELENE: 65 DEJAVNOSTI MONTESSORI ZA OTROKE OD 6. DO 13. LETA

Mladinska knjiga, 2022

Temelje montessori pedagogike je postavila izjemna italijanska zdravnica, znanstvenica, pedagoginja, vzgojiteljica ter humanistka Maria Montessori. V ospredje je postavila otroka, odrasli pa mu pri razvoju pomagamo tako, da podpremo njegove sposobnosti. Kot pomoč pri delu je ustvarila pet velikih zgodb, ki nagovorijo otroško domišljijo in predstavijo celosten vpogled v delovanje sveta, njegov nastanek in mesto v vesolju.

Izkušena montessori pedagoginja Marie-Hélène Place se v predstavljenem priročniku posveti prvi veliki zgodbi, ki govori o nastanku vesolja in Zemlje. Na podlagi dolgoletne prakse predstavi 65 dejavnosti, s katerimi otrokom približamo zgradbo, fizično geografijo Zemlje, Osončje in vesolje. Osrednje sporočilo priročnika je, naj imajo otroci pri poučevanju vedno možnost, da zastavljajo vprašanja. Le tako bodo ostali radovedni celo življenje. Dodana vrednost predstavljenega priročnika pa je obenem v tem, da lahko opisane poskuse in dejavnosti z otroki izvedemo tudi, če pedagogike montessori še ne poznamo.

Odlomek iz besedila:

Spoznavanje vesolja z velikimi zgodbami otroka napelje, da si še sam pri sebi začne zastavljati vprašanja. Sprašuje se, na primer, ali je vse v vesolju podrejeno zakonom narave, in pri tem opazi, da mora tudi sam upoštevati pravila ter da enako velja za vse ljudi na svetu. Tako se v otroku začno nezavedno porajati globoka filozofska vprašanja.

Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.