KNJIŽNI MOLJ

25.6. 2021

MORRIS, HEATHER: ZGODBA UPANJA

Hiša knjig, 2021

Avstralska pisateljica, ki so jo toplo sprejeli bralci po vsem svetu, je zaslovela z zgodbama, ki opisujeta dogodke iz časa holokavsta – Tetovator iz Auschwitza ter Cilkina pot. Odraščala je na odročni novozelandski kmetiji, ob poslušanju pradedkovih zgodb, v katerih je z njo delil svoje spomine na vojna leta. Že v zgodnjem otroštvu se je urila v umetnosti aktivnega poslušanja. Pozneje je bila poklicno del socialne službe v bolnišnici v Melbournu, kjer je svoje veščine uporabljala, da je tenkočutno prisluhnila ljudem v najtežjih trenutkih. Usoda ji je namenila, da je spoznala Laleta Sokolova – tetovatorja v taborišču, ki je bil zadolžen, da je vsak, ki je prišel v Auschwitz, dobil številko. V Zgodbah upanja pisateljica pripoveduje, kako je pravzaprav srečala Laleta in kako sta postopoma gradila medsebojno zaupanje in prijateljstvo, da ji je lahko zaupal svoje pričevanje in opisal del zgodovine z željo, da se kaj takšnega nikoli več ne ponovi.

Z bralcem deli spomine, drobce iz življenjskih zgodb in usod drugih ljudi, predvsem pa uči, kako pomembno je, da znamo zares prisluhniti ljudem, ki jih srečujemo. Ali kot pravi pisateljica: »Poslušajte nasvete svojih prednikov, a ne zato, ker imajo vselej prav, pač pa zato, ker imajo več izkušenj s tem, da so se motili.«

Odlomek iz besedila:

»Zgodbe upanja ohranjajo človeštvo od začetka časa, se prenašajo iz generacije v generacijo, prenašamo jih prijateljem, jih delimo s tujci. Zgodbe upanja so zadnje, kar bo umrlo v vsakem od nas.«

 LONČAR, SANJA: NARAVNE REŠITVE ZA TEŽAVE Z VIRUSI: RASTLINSKA POMOČ ZA PLJUČA, GRLA IN DIHALNE POTI

Jasno in glasno, 2021

V tem vsebinsko pestrem priročniku, ki sodi v zbirko Ščepec rešitve, nas avtorica želi naučiti, kako poglobiti naše zaupanje v sodelovanje z naravo in v zelišča, ki nam jih ta ponuja. V njem so preizkušeni recepti za pripravke, ki si jih lahko sami ustvarimo doma. Nauči nas osnov protivirusne obrambe, posebej izpostavi nekatere vitamine, med, zdravilne sluzi ter protivirusne rastline. V zadnjih dveh poglavjih pa nas nauči, kako kombinirati zdravilne rastline in kako dragoceni so probiotiki za naš imunski sistem.

Rečemo lahko, da ne gre samo za priročnik o zdravem življenju ali naravnem zdravljenju. V resnici nas vabi, da postopoma sami prevzamemo pobudo in postanemo tista sprememba, ki si jo želimo v svetu, ali kot pravi avtorica: »Kako bomo ozdravili svet, če ne ozdravimo sebe?«

Odlomek iz besedila:

»Piše se enaindvajseto stoletje: človek načrtuje osvajanja drugih planetov, želi obvladati podnebje, upravljati oblake … Kaj pa, če bi začeli s čim manj ambicioznim, a bolj življenjsko pomembnim? Na primer s spoznavanjem lastnega telesa in tistega, kar mu omogoča preživetje?«

PUŠENJAK, MIŠA: SEMENARSTVO: KAKO PRIDELATI KAKOVOSTNO SEME

Kmečki glas, 2021

Samooskrba postaja čedalje pomembnejša, eden od njenih temeljev pa je, da znamo vzgojiti zdrava semena, iz katerih bodo zrasle zdrave rastline. Miša Pušenjak je za vse, ki bi se tega radi naučili, pripravila odličen vrtnarski priročnik. V njem je nazorno opisana tehnologija pridelave posameznih semen, kakšne bolezni jih napadajo ter kako se braniti pred škodljivci. Svetuje nam, kako sorte med seboj uspešno križati in kako seme nazadnje pravilno poberemo, posušimo ter shranimo. Od nas samih je odvisno, kako kakovostno hrano bomo uživali, zato je prav, da ohranimo tradicijo in znanje naših prednikov. Ti so nam znali ohraniti stare, kakovostne sorte, ki še danes skrbijo za prehransko barvitost na naših njivah, poljih, vrtovih in mizah.

Odlomek iz besedila:

»O pomenu domačega semena in domačih sort sem govorila in pisala že pred leti. V tem času je z naših kmetij in vrtov izginilo veliko domačih sort vrtnin, na srečo smo imeli dve daljnovidni strokovnjakinji, z njima pa tudi kar nekaj pomagačev, ki so to seme pridno zbirali in ga shranili v genski banki.«

DRNOVČEK, IGOR: NAJLEPŠE STVARI SO BLIZU: 42 BREZMEJNIH DOŽIVETIJ ZA KONEC TEDNA OKOLI SLOVENIJE

Mladinska knjiga, 2021

Vrhunsko napisan in oblikovno dovršen priročnik nam ponuja 42 krajev, ki jih lahko obiščemo v Italiji, Avstriji, Madžarski in Hrvaški. Nastal je kot spodbuda, da bi spoznali tudi manj znane kraje v sosednjih državah, ki še niso preplavljeni z instant turizmom. Nekatere izlete lahko doživimo že v nekaj urah, za druge si moramo vzeti podaljšan vikend. Priročnik je delo geografa, zato nam postreže z zanimivimi podrobnosti iz geološke preteklosti, z zgodovinskimi, kulturnimi in drugimi utrinki. Napisan je v takšnem slogu, da je že sam po sebi privlačno branje.

Všeč bo vsem, ki imajo radi aktiven oddih, kot tudi tistim, ki uživajo v trenutkih sprostitve, počitka in preprosto opazujejo naravo v vsem svojem sijaju. Vabi nas, da naj bo bistvo naših potovanj in raziskovanj pot sama – ta nam namreč ponuja priložnost za nova spoznanja in prijateljstva, ki jih lahko stkemo preko meja.

Počitnice, ki so se začele, so kot nalašč za to – izkoristimo jih!

Odlomek iz besedila:

»Najprej ga vprašam za pot – gozdarja ob poti. Edinega človeka, ki sem ga tistega dne srečal. Vprašam v slovenščini. Se mi je že zgodilo, da sem tu, v dolini Zilje, z muko sestavljal stavek v nemščini, nazaj pa dobil rahlo posmehljiv in očitajoč pogled tujca – z odgovorom v pravilni slovenščini. Tudi gozdar mi je odgovoril »po naše«. In klepet je v samotnem dnevu prijal obema.«

Poletje naj vam polepša še pesem Bine Štampe Žmavc iz zbirke Drobne pesmi, ki je izšla letos pri KUD Sodobnost International v zbirki Zvezdogled.

Sončne misli

Sonce ima v glavi

same sončne misli.

Sence so v soncu

le sončni nesmisli.

Prisrčno vabljeni, da tudi med počitnicami obiščete Knjižnico Kočevje, kjer vas že pričakujejo s svežimi novostmi ter kakovostnim branjem za otroke in odrasle.  Čim več sončnih dni in misli pa vam želi bibliotekarka Špela Činkelj, ki je za vas pripravila tokratno oddajo Knjižni molj.


KNJIŽNI MOLJ

11. 6. 2021

S prvim poletnim mesecem se v Knjižnico Kočevje vračajo različne aktivnosti. Junija na ogled postavljajo dve likovni razstavi, izvedli pa bodo tudi predstavitve novih knjig in tako poskrbeli za aktiven skok v poletje. Kaj pa vam ta mesec priporočajo v branje?

MUNROE, RANDALL: KAKO? NORI ZNANSTVENI NASVETI ZA PROBLEME IZ STVARNEGA SVETA

Učila International, 2021

John F. Kennedy je nekoč dejal, da je poenostavljati zapletene stvari sposobnost genijev, zapletati preproste pa sposobnost norcev. Randall Munroe, avtor te knjige, nam daje napotke, kako preproste naloge izvesti na najbolj zapletene načine. Norec ali genij? To presodite sami.

Randall Munroe je internetni karikaturist, nekdanji robotik pri Nasi. Ne sprejema nikakršne odgovornosti za morebitne neželene posledice, ki bi jih lahko kdo utrpel zaradi informacij v tej knjigi in opozarja, da imajo lahko predlogi, ki sicer zvenijo odlično, strahotne posledice. Včasih lahko vnaprej ugotovite, kaj bo delovalo, včasih pa je treba poskusiti in videti, kaj se zgodi. Ob tem pa je mogoče pametno, da si poiščete varen zaklon. Ker je tole knjiga o neumnih predlogih, se avtor že vnaprej opravičuje, če se med njimi pojavi tudi kakšen pameten. Se pa nadeja, da boste v tej knjigi vendarle spoznali nekaj novega. Vas zanima, kako prirediti zabavo v bazenu ali kako zmagati na volitvah? Morda vas muči večno vprašanje, kako loviti tornado, ne da bi se dvignili s kavča? Kako veste, da ste otrok devetdesetih? Odgovore, podkrepljene z znanstvenimi razlagami in z zabavnimi ilustracijami, najdete v tej nadvse duhoviti pripovedi.

Odlomek iz knjige:

»Pisne besede so sporočilo prihodnosti. Oseba, ki jih bere, je vedno naprej v prihodnosti od osebe, ki jih je napisala. Ne vem, kdaj tole berete, kje ste in kaj bi radi storili. A kjerkoli že ste in kakršnihkoli problemov se že lotevate – upam, da vam je knjiga pomagala.«

ŠEGA CRNIČ, SAŠA: SPET NA OTOKU

LYNX, 2021

Saša Crnič Šega je pisateljica, slovenistka, lektorica in knjižničarka. Napisala je pet slikanic in dva romana za odrasle. Roman Spet na otoku je knjižna poslastica, začinjena z vonjem borovcev, petjem škržatov, vinogradi, oljčnimi nasadi in smaragdnimi odtenki morja. Saša nas odpelje na otok sredi Jadrana, na kraj romantičnih spominov, v družinsko kamnito hišico. In ko ji sledimo po stopnicah na teraso, kjer občudujemo dih jemajoči razgled, lahko začutimo, kako se poslavlja maestral, in popušča vročina, hkrati pa se skupaj z njo, ob paradižnikovi solati s sirom, z neverjetno lahkotnostjo prepustimo mirnemu utripu otoške vasice in uživamo v neskončnem miru. Raj za bralce.

Odlomek iz knjige:

»»Za zalivom se vse do Korčule, ki se v daljavi sramežljivo skriva za meglicami, širi temnejše morje. Škržati ponorelo godejo, zanimivo, njihov zvok me že od nekdaj pomirja, vejice pod nogami pokljajo in nekaj belih oblakov leno visi na nebu. Nikjer ni žive duše. S Hano sva popolnoma sami sredi ničesar in sredi vsega. Nekaj časa samo stojim in nemo zrem, vase žejno vpijam neskončen mir in podobe neokrnjene narave. »Pa tega ni nikjer drugje na svetu,« dahnem.««

KAŠTRUN, DORA: ŽABCI

Zavod VigeVageKnjige, 2021

Dora Kaštrun, diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij, ki se z likovnostjo ukvarja že vse življenje, je ustvarila serijo kratkih komičnih stripov, z naslovom Žabci. Serija je začela nastajati že leta 2019 in je sprva nosila naslov Rega Grega, povod za nastanek pa je bil trenutek avtoričine cinične naveličanosti sveta. V kratkih komičnih stripih gre za dialoge in modrovanja dveh žab, ki se jima pridružijo tudi druge živali, od katerih pa je najbolj opazen, če ne celo najpomembnejši, pingvin. Stripovska junaka na prikupen in humoren način razmišljata o vsakdanjih situacijah, ob tem pa spoznavata, da življenja ni treba jemati preresno.

Iz stripa:

»»Tebe kaj skrbi beg možganov?«

»Vse bolj, moji so že dva meseca na Tenerifih, pa niti kartice nisem dobil.««

FINLAY, LIZZIE: STRAŠNI ČOKOLADNI VOLK

Sanje, 2021

Morda se vam bo zdelo nenavadno, a Strašni je oboževal čokolado. Kaj pa je tukaj nenavadnega, saj vsi obožujemo čokolado, kajne? Bi moral pa res iz lune pasti tisti, ki bi mislil drugače. Že že, a Strašni je bil volk, ki je že od malih nog sanjal, da bi pripravil najboljšo čokolado v deželi. In kjer je vaja, tam je mojster! Strašni je odprl čisto svojo čokoladnico. Ponosno je stopil ven in zapel: »Stopite bližje, stopite bližje! Pridite in pokusite mojo slastno čokolado!« Zgodila pa se je čudna reč – vse živali so se razbežale, razen pogumnega pujska. Vam pred očmi pleše slika pujska, oblitega s čokolado, na krožniku Strašnega volka? Ne, pujska ni pojedel volk, se je pa pujsek res dobro najedel in volku priskočil na pomoč. Kako? Pridite v knjižnico, mi poznamo odgovor.

Strašni čokoladni volk, avtorice Lizzie Finlay je sladka čokoladna zgodba o sprejemanju in prijateljstvu. Pokaže nam, kako pomembno je slediti svojim sanjam in ostati zvest samemu sebi. Le ugriznite v slasten košček čokolade, brez slabe vesti.

Izbor knjig za tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila Tanja Mlakar Košir iz Knjižnice Kočevje.