KNJIŽNI MOLJ

24. 6. 2022

PARTLJIČ, TONE: LJUDJE Z OTOKA

Beletrina, 2021

Tone Partljič je eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Objavil je mnogo odmevnih proznih in dramskih del ter scenarijev za televizijske in radijske igre in filme. Za svoje ustvarjalne dosežke je prejel nagrado Prešernovega sklada, Levstikovo nagrado, Grumovo nagrado, Glazerjevo nagrado za življenjsko delo in leta 2016 veliko Prešernovo nagrado. V svojih delih se vse bolj posveča preprostim ljudem iz svojega življenja.

V lanskem letu je pri Beletrini izšla njegova zbirka novel Ljudje z otroka, v kateri opisuje usode prebivalcev in obiskovalcev jadranskega otočka Ilovika, kamor avtor na dopust in krajše obiske prihaja že skoraj 35 let. Življenje na tem malem divjem otoku se zdi poletnemu obiskovalcu sončno in svobodno, otočanom, ki tu preživijo vse življenje, pa postavlja trdne meje. Ilovik, na katerem je nekoč turizem cvetel in z njim tudi vrtovi ter okenske police hišic v naselju, so ljudje poimenovali kar Otok cvetja. Danes je cvetja manj, pa tudi prebivalcev, in ti so vse starejši. Zunaj dvomesečne turistične sezone, ko se prebivalci spremenijo v natakarje, kuharje, taksiste in pobiralce pristojbin, so ti precej sami in osamljeni. Iz zemlje se v teh krajih težko kaj iztrga, tu ni zdravnikov in razen v turistični sezoni se ne da zaslužiti za življenje. Redki z Otoka odidejo po lastni volji, malokdo se vrne. Mnoge so v zadnjih dvesto letih vzele vojne, Amerika, Egipt in Italija. Avtor nam pripoveduje o otočanih, malih ljudeh in tistih, ki nekoliko štrlijo ven, o učitelju, ki je poučeval generacije otočanov, o župniku, o ženskah, vdovah in čakajočih materah, ki so ostale same, ker so se njihovi možje in otroci podali v svet, da bi našli lažji in boljši način preživetja, in se tako v osami zgarale in postarale, o okrutni prisili majhne skupnosti, ki odloča o usodi posameznika, o površinski prisotnosti turistov, o otoškem Odiseju Peru, ki mu je Trsatska Marija dvakrat rešila življenje, in vsem drugem, kar je avtor slišal, prebral in izbrskal iz kolektivnega spomina otočanov.

Življenje in smrt si na Otoku od vekomaj stojita iz oči v oči, ločena zgolj s kanalom, kot sta pomenljivo ločena otok življenja in pokopališki otoček Preko, kamor zvon pokliče umrle. Ljudje z otoka je jadranska balada o času, ki izginja, in ljudeh, ki vse bolj prehajajo preko.

Iz knjige:

» /…/ vsi ljudje z otoka, tudi moj pokojni mož, ki so bili raztreseni po obeh Amerikah, nekateri pa celo v Avstraliji, so vedno načrtovali, kaj bojo naredili na rodnem otoku, ko se bojo vrnili. V sebi imam dva doma, en dom je tu, kjer zdaj boljše živim, kjer lahko delam in nisem lačen, drugi pa je tam, kjer je moja duša, so govorili, kadar so se raznežili ob pijači. Ljudje s tega majhnega otoka so imeli svoj dom na otoku vedno vzporedno v mislih, kjerkoli po svetu so že bili. Njihove misli in spomini so se vedno vračali k majhnemu otoku z enim samim naseljem, otožno so prepevali o njem po Manhattanskih barih, ko so bili okajeni

TURNBULL, DAISY: 50 IZZIVOV ZA OTROKE IN STARŠE

Mladinska knjiga, 2022

Težko je biti starš v 21. stoletju. Znanost nas zasipa z novimi in novimi dognanji o razvoju otrokovih mentalnih, psihičnih, čustvenih in telesnih sposobnosti in z napotki, kaj vse potrebujemo in kaj vse moramo početi z otroki, da se bodo ti kar najuspešneje razvili in da jim bomo s svojo vzgojo naredili kar najmanj škode. Toliko knjig nas čaka, da jih preberemo in na internetu toliko razprav o tem, kako reševati probleme in kateri produkti so najboljši za naše sončke. Vse to je seveda dobro, vendar lahko preveč skrbne starše pahne v prevelik stres in pretiran nadzor, ki pa lahko prav tako slabo vpliva na otroka. Zato je ta prikupen priročnik s svojo nekoliko drugačno naravnanostjo odlična osvežitev na trgu. Praktična knjiga se oglašuje kot zbirka idej za 50 dejavnosti za starše in otroke od rojstva do 10. leta starosti, a je v resnici mnogo več kot to. Je vodnik, ki starše spodbuja, da se sami sprostijo in tako otrokom ne le omogočijo, da se zabavajo, temveč tudi učijo iz napak, s tem pa pridobivajo samozaupanje ter postajajo spretnejši, kar je bistvenega pomena za njihov kognitivni in čustveni razvoj. Domiselni izbor idej v knjigi bo kot nalašč za skupno preganjanje dolgčasa in krepitev družinskih vezi, hkrati pa bo pomagal staršem, da bodo vzgojili srečne, zadovoljne in trdožive otroke, ki se bodo zmogli spoprijemati z življenjskimi izzivi, jih znali obvladovati … in se tudi pobrati, ko se bodo spotaknili.

Iz knjige: »Morda se zdi sprto s pametjo, če rečem, da dlje ko boste otrokom pustili biti otroci, boljši odrasli bodo postali – vendar je res. Raziskave kažejo, da bodo otroci, ki jim pustimo čim več svobode pri igri in samostojnosti pri reševanju težav, v življenju uspešnejši

ŠROT, TAJDA in ŠROT, TAMARA: VEGANSKI RECEPTI OD A DO Ž : zajtrki, kosila in sladice

The Vegan Harmony, 2021

Veganski recepti od A do Ž: zajtrki, kosila in sladice je prva knjiga sester Tajde in Tamare Šrot, ki svojo ljubezen do hrane in fotografije že tretje leto delita v spletnem blogu The Vegan Harmony, pod istim imenom pa njune recepte v slovenskem in angleškem jeziku najdemo tudi na Facebook strani in Instagram profilu. Knjiga z veganskimi recepti od A do Ž na 200 straneh ponuja več kot 100 receptov, opremljenih s čudovitimi celostranskimi fotografijami. Knjiga je razdeljena na tri glavne sklope: zajtrki (sladki in slani), kosila in sladice. V njej bomo našli veganske in bolj zdrave alternative klasičnih jedi, kot so lazanja, bolonjska omaka, potica, cheesecake, palačinke in še več. Vsebuje tudi povsem edinstvene in izvirne veganske recepte, s katerimi lahko obogatite svoj jedilnik, na primer: humus, avokadov namaz, chia kozarček, čokoladno lešnikov namaz, špinača s tofujem in rezanci, malinova pita brez peke, presne karamelne kocke in še mnoge. V njej boste našli tudi veliko receptov za jedi brez jajc, mleka, glutena, olja, sladkorja, soje in oreščkov, kar je pri vsakem receptu označeno s simbolom. Označen je tudi okviren čas priprave in količina. Na začetku knjige so predstavljene veganske sestavine, ki so temelj veganske prehrane in jih srečamo v mnogih receptih.

Knjiga je namenjena tako tistim, ki se z vegansko prehrano šele srečujejo, kot dolgoletnim veganom in tudi vsejedcem, ki si želijo poskusiti nekaj novega. Če boste fotografije teh jedi le ošvrknili z očesom, si boste v hipu želeli preizkusiti vse! Naj bo naša poletna prehrana lahka, sočna in slastna, pa tudi prijazna do okolja in drugih živih bitij.

Iz knjige:

»Veganski način prehranjevanja ne pomeni, da se je potrebno odpovedati dobri hrani, ravno nasprotno! Veganske jedi so lahko izjemno pestre, barvite, mamljive in bogatega okusa, poleg tega pa so tudi zelo zdrave. Široka paleta razpoložljive zelenjave, sadja, oreščkov, žitaric, semen in ostalih polnovrednih sestavin ponuja neskončno načinov priprave jedi

ŠTEFAN, ANJA: SADJE Z NAŠE LADJE

Ilustracije: REICHMAN, JELKA

Mladinska knjiga, 2016

Anja Štefan je danes zagotovo ena najbolj priljubljenih in nagrajenih slovenskih avtoric pesmic, pravljic in ugank za otroke. Je začetnica profesionalnega pripovedovanja pri nas in ustanoviteljica pripovedovalskega festivala Pravljice danes. Diplomirala je iz slovenistike in anglistike, magistrirala pa iz folkloristike, veliko se ukvarja z raziskovanjem slovenskega pripovednega izročila, predvsem tistega, ki ga je zbral dr. Milko Matičetov. Svoja in ljudska besedila predstavlja tudi v predstavah in literarnih nastopih. V sodelovanju z najboljšimi slovenskimi ilustratorji je izdala vrsto avtorskih slikanic. Najbolj znane so Lonček na pike, Bobek in barčica, Sto ugank, Gugalnica za vse, Melje, melje mlinček … Veliko njenih knjig je opremljenih z ilustracijami priljubljene slikarke Jelke Reichman, tudi zbirka pesmi Sadje z naše ladje. Ta je izšla že leta 2016, a je njena vsebina nadvse primerna za branje v vročih poletnih dneh. V zbirki najdemo kar 15 prikupnih pesmic o različnih sadežih: tu so jabolka, hruške, češnje, banane, breskve, marelice, jagode, borovnice, grozdje itd. Kot je značilno za pesmi Anje Štefan, pa tudi v teh ne gre za gole opise sadja, ampak je to zgolj postavljeno v nek kontekst, ob katerem nam umetnica ponuja nove snovi in vprašanja za razmišljanje. Čudovita, sveža in sočna slikanica, ki vam bo polepšala preživljanje počitnic z vašimi najmlajšimi.

Pesem V dvoje iz zbirke:

Topel vetrič, noge bose,

razdeliva si na kose

lubenico težko, zrelo,

no, pa nama je uspelo.

Majhna klopca, ti in jaz,

naj počasi teče čas,

kajti v meni plaho poje:

»Veš, lepo mi je v dvoje.«

Knjižnica Kočevje vam želi prijetno in brezskrbno poletje in vas lepo vabi med svoje police po dobro bero poletnega čtiva! In ne pozabite, na naši spletni strani lahko vedno pobrskate med predlogi, ki vam jih priporočamo za branje, tam pa najdete tudi celoten arhiv besedil za radijsko oddajo Knjižni molj.

Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila

bibliotekarka Pia Marincelj Bregar

KNJIŽNI MOLJ

10. 6. 2022

BOSCO, FEDERICA: PRAVIJO, DA SEM PREVEČ OBČUTLJIVA

Učila, 2022

Italijanska scenaristka in pisateljica številnih priročnikov za samopomoč Federica Bosco je že kot majhna deklica čutila, da stvarnost dojema precej bolj intuitivno kot drugi. Desetletja se je neuspešno borila z nihanjem razpoloženja, umsko utrujenostjo, kronično zaskrbljenostjo, nizkim samospoštovanjem, negotovostjo, paniko. Pri štiriinštiridesetih pa je doživela pravo razsvetljenje, ko je odkrila raziskave ameriške psihoterapevtke Elaine Aron in ugotovila, da spada med tisto tretjino Zemljanov, ki so hiperobčutljive osebe.

Spisala je priročnik, ki ga bodo z veseljem brali vsi, ki imajo zaradi kombinacije bioloških dejavnikov in genetike precej bolj razvito desno polovico možganske poloble. Svet dojemajo veliko bolj intenzivno, čustveno ter so v neprestanem stresu. Avtorica prepričljivo razbija stereotipe o hiperobčutljivih osebah ter daje povsem konkretne napotke, kako si lahko pomagamo sami. Največja odlika priročnika pa je prav v spodbudi, da na hiperobčutljivost gledamo kot na supermoč. Z njo je mogoče polepšati življenje sebi in ljudem okoli nas.

Odlomek iz besedila:

»Podoba, ki najbolje opiše hiperobčutljive ljudi, je podoba mačka pod kavčem. Zleknjen, zvit v klobčič, s široko odprtimi očmi in tačkami na smrčku. In vi, ki ste se odločili živeti s tem mačkom, klečite pred njim, tiščite glavo k tlom in ga poskušate izbezati ven. Na začetku ne razumete. Vsak hrup, vsako udarjanje kril, vsak sunek vetra ga požene tja dol. S prestrašenim pogledom.«

ZOMMER, YUVAL: MOJA VELIKA KNJIGA O CVETLICAH

Grlica, 2022

Trem izvrstnim knjigam (o žuželkah, zverinah in morskih živalih) za otroke britanskega ilustratorja in pisatelja se je pridružila četrta, v kateri predstavlja cvetlice. Yuval Zommer je tudi tokrat poskrbel za strokovno podkrepljeno delo. Ustvaril ga je v sodelovanju s Kraljevimi botaničnimi vrtovi, slovenski prevod pa je pregledala Katja Malovrh iz ljubljanskega Botaničnega vrta. Knjiga je primerna za mlajše bralce, ki so že prestopili šolski prag, in je prava paša za oči. V sliki in besedi je na preprost, razumljiv način razloženo vse, kar moramo vedeti o življenju cvetlic, obenem pa postreže s številnimi zanimivostmi. Med drugim izvemo, da v vrčnicah, ki rastejo na Borneu, podnevi počivajo netopirji. Sončnice so ene izmed najhitreje rastočih rastlin. Obstaja pa celo kaktus, ki je podoben orgelskim cevem in živi več kot 150 let, a prvič zacveti šele, ko je star 35 let.

Poletje je ravno pravi čas, da se odpravimo ven, na širne travnike, v naravo in si pobliže ogledamo bogastvo cvetlic. Pogumnejši bralci pa bodo morda s pomočjo odraslih katero lahko tudi poskusili vzgojiti.

Odlomek iz besedila:

»Oleander je ena najbolj strupenih rastlin na svetu. Celo med, pridobljen iz nektarja oleandra, lahko povzroči zastrupitev.«

WINN, RAYNOR: DIVJA TIŠINA

Aktivni mediji, 2021

Zakonca Raynor in Moth Winn po izgubi doma, vira preživetja in vsega imetja postaneta brezdomca. Uteho najdeta v večmesečnem pohodu po jugozahodni angleški obalni poti. Ob koncu poti se jima ponudi priložnost, da se ustalita v Cornwallu, najameta študentsko posojilo, Moth pa pri petdesetih začne študirati. Raynor opazi, da se možu po vrnitvi iz divjine degenerativna možganska bolezen poslabšuje. Odloči se, da mu za rojstni dan podari rokopis, v katerem opiše njuno skupno potovanje. Na hčerkino pobudo rokopis pošlje založbi, ki zgodbo izda pod naslovom Prežeta s soljo. V hipu se povzpne na vrh lestvice najbolj branih knjig.

A tu se zgodba zakoncev Winn ne konča. Eden od navdušenih bralcev jima v najem ponudi opuščeno kmetijo. Tvegata vse, zaupata neznancu in pred nami se odstre čudovita pripoved o povezanosti človeka in narave.

Raynor in Moth se ob koncu poletja podata še na eno neverjetno pustolovščino. S prijateljema se odpravijo na izlet po divji, neokrnjeni Islandiji. Bralce spomnijo na brezmejno moč ljubezni, upanja in poguma, s katerim je mogoče premagati vse življenjske preizkušnje.

Obvezno branje za vse, ki imate radi dobre zgodbe!

Odlomek iz besedila:

»Skrita v temi ravnih, navpičnih debel sem bila nevidna in moj obstoj je bil zamegljen. Ta drevesa si mi od nekdaj stala ob strani. Ko sem bila majhna, so bila košata in nizka, zdaj pa so se visoka pozibavala. K njim sem prišla ob vsakem preobratu v svojem mladem življenju, da sem bila v divjini kot žival, ki zastrta z drevesno skorjo kuka v človeški svet. Vse življenje od otroštva do srednjih let se je strnilo v en trenutek, v eno odločitev.«

COLEMAN, LUCY: POLETJE OB ITALIJANSKEM JEZERU

Učila, 2022

Topla, sončna, srčna zgodba nam odstre pogled v pisateljski kreativni proces, začinjena pa je s pravo mero romantike, optimizma in kančkom solz. Osrednji lik je Brianna Middleton, pisateljica mednarodnih uspešnic, v katerih se iskri od vročih ljubezenskih prizorov in strasti. Brie svojim junakom vedno pričara srečno-do-konca-svojih-dni, sama pa nima sreče v ljubezni in partnerskih odnosih. Po klavrno propadli zvezi se znajde na najnižji točki v življenju. Brez samozavesti, navdiha, samospoštovanja, počuti se osamljeno, tolažbo pa najde v sladkarijah in nezdravih prigrizkih.

Ponudi se ji priložnost, da odide na pisateljski oddih v romantične hribe nad Gardskim jezerom. Na tečajih pisateljskega procesa pomaga kolegom pri ustvarjanju likov, ki navdušijo bralce, svetuje jim pri opisovanju njihovih čustev ter ustvarjanju razmerij, ki so odraz resničnega življenja. Njen sovoditelj je inteligenten, privlačen in uspešen pisatelj Arran Jamieson. Skupaj z glavno junakinjo se podamo v simpatično pripoved, ki je poklon tako bralcem kot pisateljem. S svojimi zgodbami znajo vsaj za trenutek omiliti resničnost in nas zazibati v srečne konce.

Odlomek iz besedila: 

»Sem profesionalka, in če zaslona ne znam zapolniti z besedam, ki kaj pomenijo, je vsega konec in računi ne bodo plačani. Nimam rezervnega načrta, če ta posel propade, in mislim, da česa drugega niti ne bi znala delati. To je edina služba, ki sem jo kdaj imela, in v tem tiči težava. Ali vsi pisatelji sčasoma ostanejo brez besed in nimajo več ničesar pametnega povedati in ali izvir navdiha preprosto presahne? Videti je, da ne znam več napisati ničesar pametnega.«

Poletje ob italijanskem jezeru ali kje drugje – izkoristite ga, v Knjižnici Kočevje pa boste našli zvrhano mero dobrega branja za vse okuse, ki bo zagotovo polepšalo poletne dni.

Tokratno oddajo Knjižni molj je za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.