Beri se je tokrat iz Notranjske odpravil na raziskovanje Primorske z Goriško.

Verjetno tudi vi že komaj čakate, da boste zopet zaplavali v morju, kajne? Upajmo, da bodo razmere vsaj toliko prijazne kot prejšnje leto in nam bodo omogočile vsaj kakšen krajši prijeten oddih v slani vodi. Če ne, pa si morje lahko z obilo domišljije in iznajdljivosti poskusite pričarati kar doma.

No naš medvedek Beri je svojo pot premišljeno načrtoval in se je z razlogom odločil, da jo zaključi na Primorskem. Ne vemo, če se vi maja že kopate v morju, vendar pa je za takšnega živahnega medvedka, kot je naš Beri, morska voda v maju že več kot dovolj topla!

Primorska z Goriško seveda ne zajema samo obalnega dela Slovenije, torej tistega, ki se neposredno dotika morja, Goriška sega tudi še severneje navzgor ob meji z našo sosednjo državo Italijo. In naš Beri je raziskal tudi te kraje. Poleg uživanja v znanih obmorskih mestih Portorožu, Kopru, Izoli in Piranu, ter Ankaranu in Strunjanu, se je odpravil tudi v Sežano, Ajdovščino, Novo Gorico, v Idrijo in Tolmin. Očaralo ga je prijetno romantično mestece Štanjel, pa Otliško okno, naravno kamnito okno, skozi katero se nam odpira pogled v Vipavsko dolino, pa smaragdna čarobna reka Soča, po kateri se je spustil tudi z raftom. Če se boste sami potepali po Primorski in Goriški, vam Beri priporoča obisk Sečoveljskih solin, Mesečevega zaliva in pokopališča školjk pri Ankaranu, Mosta na Soči in… uganete, kaj je bilo Beriju najbolj všeč od vsega? Slap, ki se imenuje… Beri! Tako je, naš medvedek se je prav navdušeno fotografiral pred svojim vodnim soimenjakom.

Med namakanjem v morski vodi pa se je kar na enkrat zamislil nad vprašanjem, zakaj neki je morje slano. Vprašanje ga je mučilo cel dan in ni se mogel domisliti ustreznega odgovora… Ste vi kdaj razmišljali, zakaj je morje slano? No, konec dneva je Beri o tem povprašal ponosnega galeba kapitana Jakoba. In ta mu je odgovoril z zanimivo zgodbo, ki ji v zgornjem videu lahko prisluhnete tudi vi.

Če vam je bila pravljica všeč, lahko svoj izdelek ustvarite kar po njej. Lahko pa tudi narišete ali napišete svojo razlago, zakaj mislite, da je morska voda slana. V knjižnici pa vas čakajo še druge knjige, ki se kakorkoli povezuje s Primorsko in Goriško.

Ne pozabite, v projektu Dogodivščina medvedka Berija lahko sodelujete tudi še v poletnih mesecih in k sodelovanju povabite tudi svoje prijatelje, ki si lahko za nazaj ogledajo videoposnetke Beremo z Berijem ali si ob pomoči knjižničark v knjižnici izposodijo primerne knjige ter svoje izdelke oddajo v knjižnici, lahko tudi vse na enkrat! Upam, da bo letos zaključna Berijeva zabava uspela, v vsakem primeru pa lahko za 8 zbranih žigov na oddanem kupončku pričakujete lepe nagrade in priznanja.

Vabimo vas, da si ob priložnosti in v ugodnih razmerah na lastne oči ogledate razstavo vseh vaših izdelkov v mali galeriji naše knjižnice.

Upamo, da ste uživali v pravljičnih uricah Beremo z Berijem! Beri pa vam sporoča, da ne nehajte brati – prav poletno branje namreč prinaša največ užitka. V knjižnici poiščite kakšno res dobro knjigo, poskusite in nam sporočite, ali se strinjate z njim. Pa-pa!