Beri je iz Osrednje Slovenije odpotoval navzgor, v gore. Na Gorenjsko! Po poti je obiskal večja mesta: Kranj, Radovljico, Jesenice, Tržič in Škofjo Loko … Še posebej je užival ob Blejskem in Bohinjskem jezeru ter v raziskovanju Zgornjega Jezerskega. Občudoval je slapove in soteske, obiskal Kekčevo deželo in se spoprijateljil z navihanim kozorogom Janezom. En dan je preživel tudi na Kranjski gori, kjer se je učil smučati. V naslednjih dneh pa se ima namen podati na naš najvišji vrh, Triglav! Držimo pesti, da ne bo prenaporno zate, Beri! 😀

Na Gorenjskem je slišal kar nekaj lepih pravljic in pripovedk o vilah, velikanih, gorskih škratih in pastirjih. Še posebej pa se ga je dotaknila pripovedka o nastanku Blejskega jezera. Kaj bi vi rekli, kdo je ustvaril Blejsko jezero? Mislite, da je bil velikan? Ali so bili na delu škrati? Morda pa je vse skupaj maslo kakšne čarovnice? Če želite izvedeti, prisluhnite pravljici, ki vam jo v zgornjem videu pove naša bibliotekarka Pia!

Če vam je bila pravljica o Vilah z Blejskega jezera všeč, lahko svoj izdelek ustvarite kar po njenem navdihu. Seveda pa smo v knjižnici za vas pripravili tudi druge knjige, slikanice, pravljice in pripovedke, ki so doma z gorenjskega konca. Vabim vas, da si jih izposodite! Knjižničarke že nestrpno pričakujemo vaše izdelke!

Lansko razstavo izdelkov vseh otrok, ki ste sodelovali v Dogodivščini medvedka Berija, ko je ta potoval po svetu, smo že pospravili in če želite, lahko svoje izdelke dobite pri knjižničarki in jih vzamete domov za spomin. V nastajanju pa je že nova razstava, tako da vas vabim, da si ob priložnosti in ugodnih razmerah izdelke na lastne oči ogledate v mali galeriji naše knjižnice.

In ne pozabite: »Berite z Berijem tudi vi!«