KNJIŽNI MOLJ

18. 9. 2020

PHILLIPS, JULIA: IZGINULI SVET

Mladinska knjiga, 2020

Ameriški pisateljici Julii Phillips uspe v literarnem prvencu preko rdeče niti skrivnostnega kriminalnega zapleta skozi pričevanja prebivalk odljudenega ruskega polotoka, njihovih vsakdanjih usod in težav, genialno pričarati bogato potopisno in literarno izkušnjo. V prvem poglavju smo priča ugrabitvi dveh deklic na obali Kamčatke, polotoka izjemne narave in družbenih protislovij. Med brezplodnim poizvedovanjem, ki se vleče vse leto, se pred nami nizajo različne zgodbe žensk, ki so, vsaka tako ali drugače, povezane z izginotjem. Mesec za mesecem, košček za koščkom nam polagajo in razgrinjajo pisani mozaik raznolike kamčatske družbe in hkrati tudi zgodbe izginulih deklic. Odličen roman, ki bo nedvomno navdušil vsakega literarnega sladokusca!

Iz knjige: »Po šotoru je zaškrebljal dež; nežno je šuštelo. Glasba se je izgubljala v daljavi. Z Aljono in Sofijo so včasih skupaj ležale v njeni postelji, kadar nista hoteli spati sami. Do poznega večera sta se pomenkovali čez blazine. Tenka, oboževana glasova z ene in z druge strani; Sofijina glavica, ki ji pritiska na golo roko; svež vonj po meti Aljonine zobne paste

CROSSAN, SARAH: ENO

Prevedla: Ana Barič Moder

Mladinska knjiga, 2020

Nedavno je v slovenščini izšel prevod romana v verzih z naslovom Eno irske pisateljice Sarah Crossan, ki smo jo imeli pri nas že možnost spoznati ob branju njenega odličnega prvenca Zavetje vode. Tokrat se predstavlja z nenavadnim romanom, ki oblikovno deluje kot poezija, vendar ga lahkotno beremo kot prozo. Tako kot oblika je nenavadna in izvirna tudi vsebina romana: najstnici Grace in Tippi sta »siamski« dvojčici, vsaka s svojo glavo in srcem, a zraščeni v bokih z enim parom nog. Kljub temu, da mnogi pomilujejo način življenja, v katerega sta se rodili, pa dvojčici druga drugi pomenita vse in si ločenega življenja kljub težavam, s katerimi se soočata, ne želita. Ko si starši zanju ne morejo več privoščiti posebne oskrbe in šolanja na domu, jima ne preostane drugega kot vključitev v krut realni svet: šola. A kmalu spoznata, da je dvojno življenje tudi tam lahko prav razburljivo. Dokler se ne začne z njima dogajati nekaj čudnega …

Iz knjige: »Če pa bi naju fotografirali samo do ramen in sliko pokazali mimoidočim, bi vsi opazili samo, da sva dvojčici; da imam lase do ramen, Tippi pa malce krajše; da imava obe prifrknjen nos in zgledno oblikovane obrvi. Že res, da sva drugačni. Ampak grdi? Dajte no. Lepo vas prosim

MURKOFF, HEIDI: PRED NOSEČNOSTJO

Učila International, 2020

Naša knjižnica je kar dobro založena s knjigami o nosečnosti, porodništvu in skrbi za dojenčke, pa vendar je to prva knjiga, ki je namenjena pripravi staršev v obdobju načrtovanja nosečnosti, torej pred nosečnostjo samo. Avtorica knjige opozarja, da je dobro biti tako fizično kot duševno na samo zanositev pripravljen že mesece pred spočetjem. Sistematični vodnik nas po korakih usmerja in nam svetuje, kako svoje telo pripraviti v najboljšo formo za ustvarjanje novega življenja: do opuščanja slabih navad in navad, ki bi lahko oteževale zanositev, vzpostavitve dobrih, rekreacije, zdrave prehrane, opravljanja preventivnih in drugih zdravstvenih pregledov in posegov do nasvetov za uspešno zanositev, vključno s pripravo na oploditev, povečanjem plodnosti in več.

LAYTON, NEAL: PLANET, V PLASTIKO UJET

Grafenauer, 2020

Na našem planetu je plastika že povsod. Povzroča veliko težav ter ogroža živa bitja in naše okolje. Večkrat nagrajeni avtor in ilustrator Neal Layton v slikanici pojasni, kdo je iznašel plastiko, kje vse jo lahko najdemo, zakaj se ne more razgraditi in kakšno nevarnost predstavlja kopičenje plastike v naravi za ljudi in živali. Ponuja tudi kopico idej, kako lahko težave s plastiko rešujemo in tako pripomoremo k čistejšemu planetu.

Iz knjige: »Oceanski tokovi ustvarjajo vrtince, ki vase vlečejo večje in manjše kose plastike. Tako so se na nekaterih delih oceanov nabrale ogromne količine plavajočih plastičnih odpadkov, ki jim pravimo cone smeti

Knjižnica Kočevje vam želi prijeten vikend in vas prijazno vabi v svoje prostore po nove zaloge dobrega čtiva!

Izbor današnjega branja sem za vas pripravila

bibliotekarka Pia Marincelj


KNJIŽNI MOLJ

4. 9. 2020

Zakorakali smo v september in kar težko smo že čakali, da se oddaja Knjižni molj spet vrne na radijske valove. V branje vam tokrat ponujamo dva priročnika – prvi je še posebej namenjen učiteljem, staršem in šolarjem, ki so že začeli novo šolsko leto. Drugega priročnika bodo veseli vsi, ki radi ustvarjajo. Sledita pa še dva romana, s katerima bomo lahko obujali spomine na sončno poletje…

Janka Bergel Pogačnik: Kadar kuža spreminja odnose

Digiaris, 2019

Učiteljica razrednega pouka, ki že več let poučuje tudi s terapevtsko psičko, zlato prinašalko Honey, je pripravila odličen priročnik, ki bo lahko v pomoč tako učiteljem kot staršem.

Izhodišče njenega poučevanja so odnosi in želja, da njeni učenci razvijejo svoje potenciale in so zadovoljni s seboj. Želi jih naučiti, da je dobrota nekaj pozitivnega, da je treba deliti in predvsem – da je najpomembnejše biti sočlovek. Strategije njenega poučevanja so raznolike, s čimer pri učencih spodbuja kritično razmišljanje, aktivno učenje in samoevalvacijo.

Priročnik je podkrepljen tudi s strokovno literaturo in med drugim pojasni pozitivne vplive terapevtskega psa, kako lahko učenci s kužkovo pomočjo razvijajo socialne spretnosti. Večji del priročnika pa predstavlja predstavitev praktičnih dejavnosti, ki jih lahko učitelj izvaja skupaj s terapevtskim psom v razredu.

Odlomek iz vsebine:

»Kadar je pri pouku prisotna kužka, mi je interakcija z učenci olajšana. Zdi se, kot da že ob pozdravnem božanju na začetku ure učenci odložijo vse težave in napetosti, ki jih prinesejo s sabo v šolo. Hkrati pa se naravnajo na skupni ritem. Med učno uro je kužka vključena v aktivnosti ali pa spi na svojem prostoru.«

Susanka Brueckner: Lepi dodatki iz ostankov blaga

Založba NGV, 2020

Včasih je za lep in uporaben unikaten izdelek lahko dovolj že majhen ostanek blaga ali stara krpica. Namesto, da bi jih zavrgli, nam avtorica priročnika ponuja vrsto zanimivih in praktičnih idej, kako jih lahko recikliramo.

Med idejami za modne dodatke najdemo vezalke iz krpanke, cvet iz blaga in celo grelnik rok. Izdelamo lahko različne okraske, kot je denimo šopek tulipanov in obeski v obliki srca ali pande. Kar nekaj idej je namenjenih otrokom, kot so čeveljčki, račka za crkljanje, ninice, slinčki in veriga za otroški voziček. Najdemo pa tudi čisto praktične izdelke, kot je blazinica za bucike ali kuhana jajca, stojalo za pametni telefon, maska za zaspance ter potovalni šivalni set.

Knjigi je priložena tudi krojna pola za šivanje, s čimer je izdelava še preprostejša. Celostranske živopisane fotografije pa kar kličejo, da še sami pobrskamo po predalih in poiščemo ostanke blaga ter pričnemo z ustvarjanjem.

Marc Levy: Ona in on

Mladinska knjiga, 2020

Marc Levy je eden najbolj priljubljenih francoskih avtorjev, njegova dela pa so prevedena v zares številne tuje jezike (50). Piše žanrsko raznovrstno literaturo, nekatera dela pa so bila prirejena tudi za film, televizijo in strip. V pripovedih včasih pomeša resničnost in fantazijo, liki pa so posebni, vdahniti jim zna življenje in začiniti z živahnim slogom ter zabavnimi dialogi.

V romanu Ona in on spoznamo Mio – mlado, uspešno, vzhajajočo zvezdo filma, ki ima na videz vse, a je v zakonu nesrečna. Odločiti se mora, ali bo dala možu, ki jo je prevaral, še eno priložnost. Pobegne v Pariz in se pri najboljši prijateljici zaposli kot natakarica v njeni restavraciji.

V mestu luči pa je tudi Paul – nekdanji arhitekt, ki je sledil svojim sanjam in postal pisatelj. Že nekaj let se trudi, da bi po odličnem prvencu spet napisal uspešnico. Še sam ne razume, zakaj so njegovi romani zares priljubljeni le v Aziji, še posebej v Koreji. Zaljubi se v svojo korejsko prevajalko Kjong in zdi se mu, da bi bil čas storiti korak naprej v njunem odnosu.

Paulova prijatelja Arthur in Lauren pa imata zanj drugačne načrte. Pod pretvezo, da gre na poslovni sestanek, ga pošljeta na zmenek. Paul se nepričakovano znajde v pogovoru z Mio. In zgodba se lahko začne…

Zabavna ljubezenska zgodba, ki pa v sebi vendarle skriva še tisto »nekaj več«. Še posebej, ko ugotovimo, skupaj s Paulom, zakaj so njegovi romani tako zelo priljubljeni prav v Koreji.

Odlomek iz besedila:

»Na tem avtobusu lahko spoznate žensko svojega življenja, razen če se ne vozi s podzemno…

Oglaševal je neko spletno stran za zmenke. Lauren je s komolcem dregnila Arthurja. Oba sta se ozrla za avtobusom, nato pa sta se spogledala.

»Saj ne misliš resno?« ji je šepnil Arthur.

»Dvomim, da naju sliši na drugi strani avenije.«

»Paul si za nič na svetu ne bi ustvaril profila na takšni spletni strani.«

»Kdo pa pravi, da si ga mora ustvariti sam?« je nagajivo rekla Lauren.

»Kadar je treba usodo brcniti v rit, smo dolžni prijateljem priskočiti na pomoč… Te to na nič ne spominja?«

Ne da bi počakala na Arthurja, je krenila čez cesto.

Pam Jenoff: Izgubljene parižanke

Učila, 2020

Izgubljene Parižanke so prvi prevod ameriške pisateljice in pravnice Pam Jenoff. Nekateri liki in dogodki v zgodbi so resnični, saj temeljijo na zgodbi Vere Atkins in skupine žensk, ki so med drugo svetovno vojno v Veliki Britaniji pod njenim vodstvom delovale kot agentke pri Upravi za posebne operacije. Sledimo zgodbam treh žensk (Grace, Marie in Eleanor), ki se odvijajo v treh različnih časovnih okvirih.

Grace Healey na poti v službo v New Yorku, 1946, na postaji najde pozabljen kovček. Radovednost ji ne da miru, kovček odpre in v njem najde ducat fotografij neznanih mladenk. Pripoved teče vzporedno v sedanjosti in preteklosti, ko Grace skuša razvozlati, kdo so ženske na fotografijah in kaj se je zgodilo z njimi.

Izkaže se, da so bile aktivne britanske agentke v času okupirane Francije, ki so delale kot kurirke in radiotelegrafistke. Po vojni njihova pogumna dejanja še dolgo let niso bila znana, čeprav so mnoge med njimi za svoje žrtve plačale zelo visoko ceno – nikoli več se niso vrnile domov, k svojim družinam.

Zgodovinska pripoved o pogumu in moči žensk, ki zmorejo preživeti in žrtvovati vse.

Odlomek iz vsebine:

»Skoraj teden dni je bila že v mestu in direktor je ni mogel več podpirati. Razmišljala je, da bi se vrnila domov. Ampak če bo nehala iskati, bo naredila križ čez izgubljena dekleta. Moške bodo še iskali; obstajajo seznami agentov in dokazila o njihovih uradnih položajih in potekajo preiskave. Če bo ona obupala, bodo dekleta izginila v pozabo. Ne, ne bo odnehala, začela bo poizvedovati še drugje, najela bo avtomobil in odpotovala na sever v pokrajine zunaj Pariza, kjer so tudi delovali agentje.«

Besedilo tokratne oddaje Knjižni molj sem za vas pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.