KNJIŽNI MOLJ

15. 9. 2023

Na vrata bo kmalu potrkala jesen, ki nas bo razveselila s svojim obiljem jesenskih barv in šelestenjem listja. Da pa bo vzdušje popolno, smo v Knjižnici Kočevje za vas pripravili nov košek priporočenega branja, ki bo popestril prihajajoče dni …

 

Gabor Maté: RAZTRESENI UM

Primus, 2023

Gabor Maté je mednarodno priznan zdravnik, ki se je specializiral za nevrologijo, psihiatrijo in psihologijo ter tudi sam trpi za motnjo ADD oz. primanjkljajem pozornosti. Njegovo pisanje v priročniku temelji na sodobnih nevroznanstvenih raziskavah, razvojni psihologiji, sistemski teoriji, genetiki in medicinski znanosti. Poljudno opiše naravo in izvor motnje ADD ter pojasni, kakšen je proces zdravljenja. Posebno pozornost nameni staršem, ki imajo otroke z ADD ter jim svetuje, kako lahko pomagajo otrokom. S svojim delom namreč želi pomagati pri izboljšanju odnosov med starši in otroki, spodbuditi njihov čustven ter spoznavni razvoj. Priročnik pa lahko s pridom uporabljajo tudi zdravstveni delavci in učitelji, ki delajo z učenci z ADD.

Odlomek iz besedila:

»Nevroznanost je ugotovila, da človeški možgani niso sprogramirani glede na to, kar smo biološko podedovali, ampak da se njihova vezja oblikujejo glede na to, kaj se zgodi po tem, ko dojenček pride na svet, in celo ko je še v maternici. Čustvena stanja staršev in to, kako živijo svoje življenje, močno vplivajo na oblikovanje možganov njihovih otrok, čeprav starši pogosto ne morejo vedeti za take komaj zaznavne nezavedne vplive ali jih nadzirati. Dobra novica je, da se lahko možganska vezja temeljito spremenijo tudi pri otroku in celo pri odraslem, če so ustvarjeni pogoji, potrebni za pozitiven razvoj.«

 

Carolyn Brown: BOSONOGO POLETJE

Meander, 2023

Naftni dedinji Kate, učiteljici Jamie ter noseči prodajalki Amandi je skupno le eno – vse tri so nasedle prevarantskemu poligamistu Conradu Steelu in se z njim v razmaku sedmih let poročile. Prevara je odlično uspevala, vse do trenutka, ko dva zamaskiranca Conrada ustrelita. Prve osumljenke so seveda prevarane žene, ki neodvisno ena od druge, tolažbo iščejo v koči ob jezeru v Teksasu, kjer so preživele lepe trenutke s Conradom. Primer je pred zasluženim odhodom v pokoj odločen raziskati čedni kriminalist Waylon, ki je prepričan, da ga je zagotovo umorila katera od njih, če ne celo kar vse tri.

Skupaj s prevaranimi ženami se podamo v vroče teksaško poletje, v odkrivanje skrivnosti iz preteklosti, pa tudi kovanje smelih načrtov za prihodnost. Poletje, ki bo spremenilo njihova življenja, bralcem pa popestrilo nekaj prijetnih bralnih uric.

Odlomek iz besedila:

»Črna barva je izražala spoštovanje do mrtvih, zato se je Kate Steele tisto soboto na možev pogreb odela v rdečo. Zdelo se je prikladno, da naj bi ga pokopala na prvi julijski dan, na dan, ko se je pred štirinajstimi leti pojavil v njenem življenju. Vse jo je pripeljalo naravnost nazaj do pokopališča, kjer ga je spoznala tistega popoldneva, ko je obiskala očetov grob.«

 

Robert Thorogood: MARLOWSKA DETEKTIVSKA DRUŠČINA

Didakta, 2023

Nekoliko ekscentrična samotarka Judith Potts jesen življenja preživlja v rojstnem Marlowu, čas pa si krajša s sestavljanjem križank za lokalne časopise. Zvečer si, tako kot že mnogokrat, privošči osvežilno plavanje v Temzi. Prestraši jo krik in pok strelnega orožja. Prepričana je, da je njen sosed, Stefan Dunwoody, lastnik marlowske galerije, v težavah. Kot vestna občanka pokliče na pomoč policijo, a ta sprva ne najde nič sumljivega. Judith ne preostane drugega, kot da se sama poda na raziskovanje, pri tem pa ji bosta hote ali nehote pomagali duhovnikova žena Becks in samotarska sprehajalka psov Suzie. Tri neobičajne ženske se povežejo v nenavadno preiskovalno ekipo, ki pomaga uradni kriminalistki, pri tem pa se spletejo nevidne nitke prijateljstva.

Napeta, intelektualna kriminalka britanskega pisatelja in scenarista,  nas v slogu Agathe Christie pripelje do presenetljivega konca. Držimo pesti, da bomo lahko nabrušeno Judith in njeni pomočnici srečali še v drugi detektivki iz serije.

Odlomek iz besedila:

»Segla je po tabličnem računalniku. Napravo je sovražila. Uporabljala jo je le za fotografiranje križank, ki jih je nato poslala urednikom ugankarskih rubrik v revijah in časopisih. Zazrla se je v zaslon. Trmoglava naprava se ni odklenila, ker ni prepoznala njenega obraza. Judith je zagodrnjala. Še eno poleno pod noge ženskam v zrelih letih. Sodobni svet se je komajda zmenil zanjo, celo računalnik ji je sporočal, da je le bleda senca same sebe. A vendar s tehnologijo ne gre zobati češenj, se je naučila v nezgodi, v katero sta bila vpletena jagodno rdeč iMac in prekratek električni kabel. Zgodba se je končala v ambulanti za nujno medicinsko pomoč.«

 

 Ivan Mitrevski: TRISTO KOSMATIH

Buča, 2023

»Katera žival je najbolj popularna na svetu? Komar. Kamorkoli gre, mu vsi ploskajo.« To je le ena izmed živalskih šal, ki jih spremljalo zverinski vici. Zbral, priredil in narisal jih je vrhunski Ivan Mitrevski. Z njimi nas je razveseljeval že v reviji Ciciban, pri založbi Buča pa so poskrbeli, da so izšli še v dopolnjeni in dodelani knjižni obliki. Zares zabavno branje, ki ga lahko zaradi velikih tiskanih črk berejo tudi začetniški bralci. Zagotovo pa bo nasmejal vsakega, ki bo pokukal vanj.

 

Jan De Kinder: MOJA BABI

KUD Sodobnost International, 2023

Belgijski ilustrator in pisatelj je pred več kot dvajsetimi leti izdal svojo prvo avtorsko slikanico. Od takrat so nastale še mnoge druge, ki so prevedene v številne tuje jezike. Njegovo pisanje odlikuje zmožnost globokega in hkrati enostavnega pripovedovanja, ki je blizu otrokom. Ob tem zna odlično ubesediti čustva, vse pa dopolni z vrhunskimi ilustracijami. V tej kratki, prisrčni slikanici mu uspe izvrstno prikazati zaskrbljenega dedka in pustolovsko babico.

V slovenščino je slikanico prevedla odlična prevajalka Stana Anželj, ki je za svoje delo prav tako že prejela številne nagrade. Slikanica, ki je kot nalašč za družinsko branje.

Odlomek iz besedila:

»Z dedijem se lahko pogovarjava o vsem. Res vsem. Predvsem pa o babici. O njej bi lahko govorila ure in ure.«

Za skorajšnje slovo od poletja pa za konec še pesem Karmen Zupančič iz zbirke Temna noč brez zvezd, ki je izšla letos v Kulturnem centru Maribor.

 

Poletje

Rada bi znala

zadržati dni poletja.

Zlato, ki se sipa po vsem.

 

Rada sedim ob reki.

Morda pomaham labodoma,

ki letita v večer.

 

Rada vdihnem vonj senc

stoletnih dreves,

dišijo po spominih.

 

Poletje pa vrže nasmeh in gre.

 

Izkoristite zadnje poletne dni, naužijte se sonca in ne pozabite na odmerek dobrega branja. Najdete ga v vaši Knjižnici Kočevje.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.

 

KNJIŽNI MOLJ

29. 9. 2023

 

Jesenske barve nas že razveseljujejo s svojo lepoto in izraznostjo. Za bralno popestritev jesenskega razpoloženja pa smo v Knjižnici Kočevje pripravili novo bero kakovostne literature za bralce vseh starosti.

 

Tessa Afshar: SKRITI PRINC

Družina, 2023

Zgodba je postavljena v čas babilonske sužnosti, v čas preroka Daniela in kralja Nebukadnezarja, ki je dal na streho palače postaviti slovite babilonske viseče vrtove. Mlado Judinjo Keren je oče zaradi dolgov prisiljen prodati svojemu daljnemu sorodniku Danielu, ki postane njen odkupitelj, obenem pa ji dovoli, da postane služabnica v njegovi hiši. Spozna, da je zelo nadarjena, zato ji nudi svojevrstno šolanje v hiši tablic, hkrati pa postane njegova osebna pisarka. Tu Keren spozna svojega najboljšega prijatelja Jareda, sčasoma pa oba začutita, da je med njima vzklilo nekaj več kot le prijateljstvo. A v njihova življenja usodno poseže tragična nesreča.

Keren je prisiljena, da zbeži v novo izgnanstvo. Tokrat k Medijcem, v Ekbatano, kjer se znajde pred novo nalogo – mlademu pastirčku mora skrivaj nuditi plemiško izobrazbo. Počasi odkriva, da ima Bog tudi zanjo poseben načrt. Od tega, kako dobro ga bo izpolnila, pa je nenazadnje odvisna usoda judovskega ljudstva, ki ječi pod težo babilonske sužnosti.

Čudovita zgodba priljubljene in uveljavljene ameriške pisateljice iranskih korenin, ki skuša ujeti začetke obdobja v perzijski zgodovini, v času, ko so bili Judje in Perzijci zavezniki ter posledično boljši in močnejši. Drobci zgodovine in resnične zgodovinske osebnosti, kot sta denimo perzijski kralj Kir ter judovski upravitelj in prerok Daniel se prepletajo z vešče izdelanimi liki, kot sta Keren in Jared. Pisateljica jih je prepletla v navdihujočo zgodbo, ki nas opogumlja v težkih trenutkih.

 

Odlomek iz besedila:

»Daniel se je naslonil na sprehajalno palico. ‘Hotel sem, da ga vidiš in si ga vtisneš v srce. Zdaj boš lahko razumela, kaj je Bog mislil, ko je dal obljubo: Njihovo življenje je kakor obilno namakan vrt, onemoglost se jih ne loti več. Kadar boš po čem koprnela ali boš utrujena, ko te bo imelo, da bi obupala, pomisli na ta vrt. Na ta namakani vrt. Kajti to je Gospodova obljuba tebi, Keren. Nekega dne bo to tvoje življenje, čeprav zdaj živiš kot izgnanka.’«

 

Alexandra Potter: ENA SAMA DOBRA STVAR

Mladinska knjiga, 2023

Liv Brooks se strinja z reklom, da vse stvari prihajajo v trojicah. Tudi nepremišljene odločitve. Zaradi prešuštnega moža po desetih letih zaprosi za ločitev, pusti varno službo učiteljice in se preseli v več sto kilometrov oddaljeni Yorkshire, ki je bil v otroštvu njeno varno pribežališče. V trenutku neprištevnosti se odloči za nakup stare, prenove potrebne hiše, za nameček pa se odloči posvojiti ostarelega psa s kupom težav. In prav ta postane Livijina rešilna bilka in razlog, da se od zavrženega, ubogega, postaranega in šepajočega psa marsikaj nauči. Denimo, kako pozdraviti zlomljeno srce in zajeti s polno žlico ter si dati novo priložnost za ljubiti in biti ljubljena.

Ganljivo, prisrčno, duhovito in obenem življenjsko branje.

Odlomek iz besedila:

»Ena sama dobra stvar lahko spremeni čisto vse. S svojo osupljivo močjo celi srca, vliva pogum, navdaja z veseljem in ustvarja prava prijateljstva, ki povezujejo skupnosti. Lahko celo rešuje življenja.«

 

Tim Kennington: NORA SPOZNANJA O IZJEMNIH MOŽGANIH

Hiša knjig, 2023

Avtor priročnika je Tim Kennington – predavatelj, pisatelj in učitelj, ki sodeluje z londonsko ustanovo Little House of Science. Ustanovljena je bila leta 2014 z namenom, da prebudijo raziskovalni duh in otroke v starosti od 3 do 12 let navdušijo za odkrivanje in spoznavanje sveta (pri nas je podobna ustanova Hiša eksperimentov). Knjižni prvenec, ki je izšel pod okriljem ustanove Little House of Science, predstavlja možgane – naš lasten vrhunski superračunalnik. Priročnik je razdeljen na šest poglavij, v katerih med drugim izvemo, kako so možgani zgrajeni, kako z njimi razmišljamo, kakšni so živalski možgani ter katere živali jih sploh nimajo. Zadnji dve poglavji odstirata pogled v preteklost raziskovanja možganov ter razmisleke o tem, kaj bo morda prinesla prihodnost. V knjigi se skrivajo tudi navodila za izzive, s katerimi lahko mladi bralci preizkusijo svoje možgančke.

Zabavna, znanstveno podprta knjiga, ki mladim interaktivno približa naravoslovje. Zagotovo pa bo k branju pritegnila tudi starejše bralce.

Odlomek iz besedila:

»V pariškem živalskem vrtu imajo sluzasto plesen, imenovano Blob. Čeprav nima možganov, v labirintu zna poiskati najkrajšo pot do hrane. Pa ne samo to, pravo pot si je sposobna celo zapomniti za naslednjič.

Sluzaste plesni pa niso le pametne učenke – so tudi izvrstne učiteljice. Znanstveniki so odkrili, da organizma ob združitvi predasta znanje drug drugemu, saj se v labirintu, ko sta enkrat spojena, takoj začneta premikati v pravo smer. To je skoraj tako, kot če bi sebe prilepil na učiteljico matematike in bi nenadoma znal rešiti vso domačo nalogo!«

 

Riz Reyes: RASTE

Morfemplus, 2023

Superjunaki niso samo ljudje, za vrtnarja Riza Reyesa so že od nekdaj prave superjunakinje rastline, ki se vsakodnevno spopadajo z izzivi okolja in vedno znova dokazujejo, kako iznajdljivo znajo rasti in se prilagoditi vsemu. V petnajstih poglavjih nam predstavi različne rastline, ki človeštvu omogočajo življenje in so oblikovale številne kulture po svetu.  Tako med drugim predstavi junakinjo vonja in zdravilo (meto), junaka okusa in prijateljstva (ananas) ter junake dediščine in zgodovine (jabolka). Vsako poglavje vsebuje kratek opis rastlinske družine, njeno zgodovino ter napotke, kako si jo lahko vzgojimo sami. Glavno sporočilo te bogato ilustrirane knjige je, da mladi bralci v rastlinah prepoznajo botanične junake, ki imajo pomembno vlogo v naših življenjih. Nevsiljivo nam odkriva lepoto gojenja rastlin ter spodbuja k vrtnarjenju tako mlade kot odrasle bralce.

 

Odlomek iz besedila:

»Sladkorni javor je eno najbolj znanih dreves na severni polobli, znan je po značilni obliki listov in slastnem sirupu. Kdor čaka, dočaka … Drevo mora biti staro okoli trideset ali štirideset let, preden lahko začnejo iz debla točiti sok.«

 

Začetek vikenda pa naj vam tokrat polepša še pesem iz zbirke Jesenske trave, ki jo je ustvaril Danilo Muršec in je izšla pri založbi Pika.

Poletni spomin

Obsijana polja objemajo

žanjice v belih bluzah

in v popoldanskem soncu

se rumenilo zrelega klasja

meša z modrimi pikami

njihovih rut.

 

Ko iz njihovih oči

pšenično polje zasije

in iz njihovih rok

domači kruh zadiši,

glavó skloni mak

in plavica zaspi.

 

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekarka Špela Činkelj.