Uporaba elektronskih podatkovnih zbirk vam omogoča hiter dostop in enostavno uporabo želenih informacij. Do podatkovnih zbirk lahko dostopate od doma (dostop na daljavo) ali pa v naši knjižnici. V kolikor vir ni prosto dostopen, lahko do podatkovnih zbirk dostopate na daljavo s pomočjo svojega:

  • COBISS uporabniškega imena: številka članske izkaznice in
  • COBISS gesla: pridobite ga v knjižnici ali si ga sami ustvarite TUKAJ

 E-KNJIGE

 

Odlično rešitev za varno izposojo knjig na daljavo predstavlja BIBLOS, slovenska e-knjigarna in e-knjižnica. Na naši spletni strani najdete NAVODILA ZA UPORABO SPLETNE STRANI BIBLOS, preko katere si lahko člani naše knjižnice za dva tedna brezplačno izposodite katero izmed e-knjig, ki jih je zakupila naša knjižnica. Izposodite si lahko največ štiri knjige hkrati, zamudnine pa ni, saj se knjige po pretečenem roku izposoje same izbrišejo iz vaše e-naprave. Na spletni strani Biblos lahko najdete tudi VIDEO VODIČE ZA BRANJE E-KNJIG NA POSAMEZNI NAPRAVI.🎈📖
Rezultat iskanja slik za Manybooks Baza MANYBOOKS ponuja več kot 50.000 brezplačnih e-knjig v več kot 50 jezikih, ki jih lahko berete na svojih dlančnikih, mobilnih telefonih, tablicah itn. Izbor v slovenščini je za enkrat zelo ozek, tako da je baza bolj primerna za tiste, ki želite brati tudi knjige v drugih jezikih.

Rezultat iskanja slik za The Online Books Page

Online books ponuja več kot milijon brezplačnih knjig v angleškem jeziku, ki pa jih ni mogoče prenesti na računalnik ali druge naprave. Knjige so razvrščene v posebne kategorije, kot so: prepovedane knjige, ženske pisateljice idr.

Rezultat iskanja slik za project gutenberg

Projekt Gutenberg ponuja 36.000 brezplačnih in kvalitetnih e-knjig. Projekt temelji na pomoči več tisočih prostovoljcev.

Google Books omogoča iskanje in predogled milijonov knjig iz knjižnic in knjigarn vsega sveta, tako novosti kot klasikov. Do gradiva v javni domeni je omogočen polni dostop in kopiranje.

Rezultat iskanja slik za internet archive

Internet Archiveje neprofitna digitalna knjižnica, ki ponuja dostop do milijonov brezplačnih elektronskih knjig, filmov, zvočnih posnetkov ter hrani arhiv več kot 150 bilijonov spletnih strani.

Rezultat iskanja slik za Wikibooks

Wikibooks je zbirka knjig z odprto vsebino, ki jo lahko vsakdo ureja. Gre za učbenike, anotirana besedila, navodila za uporabo in priročnike.

Wikisource logo

Wikivir je zbirka izvornih besedil v kateremkoli jeziku, ki jih lahko vsakdo ureja. Gre za knjige, listine, pisma, posamezna besedila, arhivsko gradivo itd. Na Wikiviru trenutno delujeta tudi dva študentska projekta: Slovenska leposlovna klasikain Zbirka slovenskih mladinskih leposlovnih besedil.

Na spletu najdete tudi Zbirko slovenskih leposlovnih besedil, med katerimi se najdejo tudi domača branja.

ZVOČNE / AVDIO KNJIGE

 

Audibook je mobilna aplikacija, dostopna v trgovini Play (za vse Android telefone) ali v aplikaciji App Store (za Apple telefone), ki vam nudi zbirko zvočnih oz. avdio knjig v slovenskem jeziku, namenjeno vsem starostnim skupinam. Članom Knjižnice Kočevje nudimo brezplačno izposojo avdio knjig v naši zbirki preko prijave s knjižnično izkaznico in geslom. Več o aplikaciji in navodila za knjižnično izposojo avdio knjig, najdete TUKAJ.

V kolikor bi si želeli avdio knjige poslušati v tujem jeziku, vam predlagamo spletno stran Loyal Books, ki ponuja preko 7.000 naslovov knjig za otroke in odrasle v različnih jezikih

Spletna baza audible.comv obliki brezplačnih pretočnih vsebin ponuja mnoge pravljice za otroke, popularna dela za mladino in klasična dela za odrasle bralce: vse od Rdeče kapice, Harrya Potterja in Alice v čudežni deželi do Paula Coelha, Krasnega novega sveta in Kafke. Besedila so v angleškem, nemškem, italijanskem, francoskem, španskem in portugalskem jeziku.

librivox-logo

Librivox je največja spletna knjižnica zvočnih knjig, ki jih iz knjig v javni domeni prostovoljci pretvorijo v zvočne knjige. Katalog zajema več kot 4.500 brezplačnih zvočnih knjig, od tega je 90 % zbirke v angleščini, vendar je zbirka na voljo v 33 jezikih. Zvočne knjige v slovenščini.

E-PERIODIKA

 

pressreader kvadrat nohtk

Zbirka PressReader vam omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja preko pametnih naprav z operacijskimi sistemi Android, iOS, Windows 8 ali BlackBerry 10. Preko portala LibraryPressDisplay lahko zbirko uporabljate preko dostopa na daljavo. Iz vaše zofe ali pa v mirnem okolju knjižnice lahko izbirate med več kot 4.000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta. Za oddaljen dostop se s svojo člansko izkaznico prijavite TUKAJ.
Arhiv časnika Večer ponuja dostop do celotne vsebine arhiva Večera od leta 1945 naprej.

INFORMACIJSKE BAZE, ZNANSTVENI VIRI

 

Ebscohost RD nohtk

 

EBSCO host nudi dostop do velikega števila tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov: Academic Search Elite, Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, MEDLINE. Vključuje celotne tekste skoraj 3000 mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000 periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti… Servis EBSCO host omogoča iskanje, pregledovanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov. Uporaba servisa je za obiskovalce knjižnice brezplačna. Za oddaljen dostop se s svojo člansko izkaznico prijavite TUKAJ.

Rezultat iskanja slik za tax fin lex

Na portalu Tax-Fin-Lex so na enem mestu zbrane informacije s pravnega, davčnega in računovodsko – finančnega področja. Portal Tax-Fin-Lex ponuja najbolj kompletne in ažurne informacije glede slovenske in EU zakonodaje, sodne prakse slovenskih sodišč, nasvete in vzorce družinskega in podjetniškega pravnega priročnika, davčne in finančne nasvete in članke, dokumente DURS, več kot 1.000 davčno-finančnih obrazcev in še mnogo več. Visoko dodano vrednost predstavljajo spremljanje dokumentov v časovni lestvici, vsak dokument ima določeno pravno podlago, opomnik davčno-finančnih obveznosti ter sprememb zakonodaje in izredna ažurnost. Oglejte si predstavitveni video. Preko oddaljenega dostopa se prijavite TUKAJ.

Rezultat iskanja slik za mrežnik nuk

 

Mrežnik NUK je portal z več kot 330 izbranimi informacijskimi viri namenjenim iskanju znanstvene in strokovne literature, kot so: elektronske revije, knjige, enciklopedije, slovarji; bibliografski zapisi o člankih, knjigah, disertacijah; statistični podatki, zvočni posnetki ter druge informacije. Za dostop o besedil morate biti člani Narodne in univerzitetne knjižnice.

sskj

V letu 2014 je izšla druga, dopolnjena in deloma prenovljena izdajaSlovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ2), ki je najobsežnejše in nacionalno najpomembnejše slovarsko delo. Nova izdaja je dopolnjena z opisi besed in pomenov, ki so se v slovenščini širše uveljavili v zadnjem poltretjem desetletju (po letu 1991). Tako je bilo dopolnjenih večje število obstoječih gesel in dodanih več kot 4.500 novih slovarskih gesel, ki odražajo spremembe v družbi, vrednotah in pogledu na svet. Prosto dostopno.

fran thumb

Portal Franzdružuje slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter slovarje, ki so v okviru dela na tem inštitutu dobili digitalno obliko. Omogoča tudi iskanje po drugih izbranih slovenskih jezikovnih korpusih. Namen portala je omogočiti dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe. Prosto dostopno.

Sopomenke

Slovar sopomenk sodobne slovenščineje najobsežnejša prosto dostopna avtomatsko generirana zbirka sopomenk za slovenščino. Zajema iz različnih podatkovnih zbirk in prinaša možnost primerjave med rabo različnih sopomenk ter povezavo na podatke v referenčnem korpusu sodobne slovenščine Gigafida. Slovar je namenjen vsem, ki se poklicno ukvarjajo s slovenskim jezikom, pišejo slovenska besedila, pri čemer potrebujejo sopomenske podatke – ali pa jih slovenščina zanima in veseli prostočasno. Prosto dostopno.

Statistični urad Republike Slovenijezajema banko statističnih podatkov, demografsko socialno področje, ekonomsko področije, okolje in naravne vire. Prosto dostopno.

Encyclopedia Britannica je najstarejša angleška enciklopedija in sodi med najboljše in najbolj uporabljene splošne enciklopedije v svetu. Njena prednost je v tem, da je podajanje vsebine prilagojeno starosti uporabnika (Adult — za študente in ostale odrasle uporabnike; Student — za otroke od 10. do 14. leta starosti; Junior – za otroke od 6. do 10. leta starosti). Prosto dostopno.

Portal DiKUL (Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani) predstavlja enotno vstopno točko do informacijskih virov Univerze Ljubljana na enem mestu. Omogoča iskanje po arhivih del UL in drugih informacijskih virih ter dostop do znanstvenih člankov, diplomskih, magistrskih in doktorskih del Univerze.
Repozitorij Univerze v Ljubljani omogoča zbiranje in hranjenje elektronskih oblik zaključnih del študija (127. člen Statuta UL) ter objav zaposlenih na Univerzi in raziskovalnih podatkov.
Directory of Open Access Journals DOAJ (Directory of Open Acess Journals) je baza odprtodostopnih znanstvenih revij visoke kvalitete v številnih jezikih (znanstveni članki iz Slovenije).
Spletna stran eZISS (Elektronske znanstvenokritične izdaje slovenskega slovstva) ponuja izbrana slovenska besedila, ki vključujejo faksimile, prepise, znanstvene komentarje ter video posnetke.
Google Scholar omogoča iskanje po akademskih besedilih objavljenih na spletu ali dostopnih v knjižnicah. Zajema znanstvene članke, tehnična poročila, teze, knjige in spletne strani z akademsko vsebino.

Rezultat iskanja slik za highwire

HighWire Press je portal, ki ponuja več kot 1500 revij, referenčnega gradiva, knjig in več kot 4 milijonov polnobesedilnih tekstov. Ima več kot 70 od 200 najbolj pogosto citiranih znanstvenih revij. V svoji zbirki ima čez 2 milijona naslovov dostopnih brezplačno.

Rezultat iskanja slik za Genamics JournalSeek

Gemanics JournalSeek je baza odprtodostopnih znanstvenih revij, ki jih objavlja več kot 4.500 akademskih založnikov.
ScienceDirect je ena največjih spletnih zbirk znanstvenih raziskav na svetu. Ponuja več kot 2.500 znanstvenih revij, skoraj 10 milijonov člankov ter več kot 9.500 knjig. Brezplačno so dostopni povzetki večine člankov, za celotni tekst pa se je potrebno naročiti.

Scribd

Scribd je največje socialno omrežje, ki omogoča deljenje in iskanje pisnih dokumentov na spletu in mobilnih napravah.

Rezultat iskanja slik za the national academies press

The National Academies Press ponuja več kot 4.000 naslovov za brezplačni prenos na računalnik (v formatu PDF). Gre za naslove s širokega spektra znanstvenih področij.

Rezultat iskanja slik za wikipedija

Wikipedija je prosta enciklopedija, ki jo soustvarjajo sodelavci z vsega sveta. S klikom na povezavo za urejanje, ki jo najdemo na skoraj vseh straneh Wikipedija, lahko vsakdo kadarkoli ureja katerikoli članek.

DIGITALIZIRANA KULTURNA DEDIŠČINA

 

Digitalna knjižnica Slovenije – dlib.sije spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvočnih posnetkov.
Kamra nudi dostop do informacij, dokumentov, slik in drugega gradiva, ki ga hranijo slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove.
DEDI je prva slovenska digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine. Ponuja pregled štirih vrst dediščine: nepremično, premično in živo kulturno ter naravno dediščino, in sicer v treh okoljih: v sklopu digitalne enciklopedije, v interaktivnem spletnem atlasu Geopedija ter v trirazsežnostnem geografskem informacijskem sistemu Gaea+.
Izgubljene kočevarske vasi je interaktivni multimedijski projekt, ki na svoji spletni strani v besedi, sliki in videu predstavlja 12 kočevarskih vasi.
Pokrajinski muzej Kočevje vam ponuja zanimivse vsebine na spletu: virtualni ogled stalnih in občasnih razstav, brezplačno spletno listanje kataloga Matija Glad in njegove lutke, lahko si ogledate kako poteka učna ura Kaj je muzej?, trenutne aktivnosti najdete mednovicami. Muzej vas prijazno vabi k spremljanju svoje Facebook strani.
Zavod Putscherle, center za raziskovanje, kulturo in ohranjanje kulturne dediščine na svoji spletni strani ponuja ogled virtualne razstave Vitrine spomina.
Na portalu Zgodovina Slovenije – SIstory, ki ga urejaInštitut za novejšo zgodovino, so, z urejenimi avtorskimi pravicami, prosto dostopne marsikatere publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri. Gradivo je primerno za raziskovalce, študente, učence in vse ljubitelje zgodovine.
Europeana je evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki. Ponuja dostop do evropskih kulturnih zakladov v digitalni obliki. Poleg gradiv knjižnic ponuja tudi gradivo muzejev, arhivov in multimedijskih arhivov (npr. arhivov radia in televizije, filmskih arhivov itd.).

VIDEO IN AVDIO LITERARNE VSEBINE

 

 

SNG DRAMA Ljubljanaje ustvarila zbirko zvočnih dram, do katere s prijavo na njihov portalomogoča brezplačen dostop.
  Ribniška Knjižnica Miklova hiša v sodelovanju z ribniško gledališko skupino DramŠpil  predstavlja nove, zvočne interpretacije zgodbe iz knjige Tam med Malo in Veliko goro, od legend do pravljic in šaljivih anekdot! Prav vse izvirajo iz Ribniške doline.
50 knjig, ki so nas napisale je vseslovenska akcija z željo po spodbujanju branja in obuditvi debate o knjigah nasploh, še posebej pa o tistih, ki so nam Slovencem pomagale, da smo se konstituirali kot družba in narod. Na portalu rtvslo.si je dostopen arhiv oddaj o 50 ključnih knjigah, ki so oblikovale slovensko družbeno zavest in brez katerih nas ne bi bilo, oziroma brez katerih se ne bi razvili v narod, kot smo danes. Klasična dela so prikazana v drugačnem, bolj vsakdanjem kontekstu.
Na portalu slovenskega gledališča Sigledal lahko poslušate radijske igre.

ZNANOST, KULTURA, UMETNOST, ZABAVA

 
Kanopy je platforma za pretočne videovsebine na zahtevo, ki je namenjena uporabnikom splošnih in univerzitetnih knjižnic. Ponuja bogato zbirko nagrajenih filmov in dokumentarcev.
Agencija NASA je objavila 140.000 fotografij, videov in zvokov vesolja.
Če imate radi matematiko in števila, je Astra super zanimiva spletna stran za vas!
Narodna galerija v Ljubljani: stalno zbirko si lahko ogledate tukaj, virtualni sprehod po zbirki, ki je narejen s pomočjo Google zemljevidov, pa najdete tukaj.
Virutalni obisk muzeja Louvre.
Britanski muzej v Londonu ponuja virtualni sprehod po zgodovini preko svojih artefaktov.
Google Arts & Culture omogoča virtualne sprehode po svetovno znanih muzejih in galerijah kot so Guggenheim muzej v New Yorku, Narodna galerija v Washingtonu DC, Musée d’Orsay v Parizu, Nacionalni Korejski muzej moderne in kontemporarne umetnosti, Pergamonski muzej v Berlinu, Rijksmuseum v Amsterdamu, Van Goghov muzej v Amsterdamu, The J. Paul Getty Museum v Los Angelesu, Galerija Uffizi v Firencah, Umetniški muzej MASP v Braziliji, Nacionalni antropološki muzej v Mexico Cityu, muzej Fride Kahlo idr.
Raziščite 6 najlepših italijanskih muzejev: Vatikanski muzej, Galerija Uffizi (digitalna razstava in arhiv), Kaptolinski muzeji, Pinacoteca di Brera, Trajanovo tržnico in Ara Pacis.
Guggenheimov muzej je na spletu omogočil brezplačni dostop do več kot 200 knjig o umetnosti in umetnikih.

Radio Garden omogoča premikanje po globusu in izbiranje radijskih postaj z vsega sveta!
Glasbeni časovni stroj Radiooooo vas lahko popelje v glasbeno zgodovino!
Folkcloud s premikanjem po zemljevidu predstavlja etno glasbo iz celega sveta!

VZGOJA

 

Tudi za naše najmlajše uporabnike smo na spletni strani Knjižnice Kočevje pripravili seznam kvalitetnih elektronskih povezav za učenje in krajšanje časa (tudi avdio in video pravljice ter brezplačne e-knjige so med njimi!).🏰📚Še vedno pa si na prvem mestu želimo, da izkoristite čas za skupno branje v ljubečem družinskem krogu, ki je gotovo najkoristnejše in najlepše! 😍 Seznam bomo sproti dopolnjevali, če sami poznate dober vir, ki ga ni na seznamu, ga bomo z veseljem dodali!
Svetovalna delavka na OŠ Zbora odposlancev, univ. dipl. psih. Zarja Golouh je v času koronavirusa pripravila prosto dostopno e-knjigo NAJIN ČAS, v kateri najdete 104 ideje za poučne in zabavne aktivnosti, ki jih starši lahko počnete z otroki. Bodite ustvarjalni, nasmejte se in se skupaj učite na bolj zabaven način!