Knjižnica Kočevje sodeluje s kočevskim Radiom Univox tudi pri oddaji Otroški brlogec, ki je na sporedu vsako soboto med 9. in 10. uro zjutraj. Opise priporočenih knjig za otroke z vsebino, ki se navezuje na temo oddaje od junija 2022 prispeva knjižničarka Tanja Mlakar Košir.

Arhiv oddaj do junija 2022

 

ZMEŠNJAVA NA ŠPORTNIH IGRAH

Včerajšnji dan je bil v Kočevju športno obarvan. Na Dan slovenskega športa in ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti je v središču našega mesta potekal prav poseben dogodek – ŠPORTNA ULICA. Dopoldne so tek po ulicah Kočevja začeli otroci, popoldan pa je sledila še mestna gorsko-kolesarska tekma. Otroci v vrtcih in šolah so tako dan obeležili s športnim dnevom, mi pa smo v slikanici, ki jo predstavljamo tokrat, iskali krivca, ki povzroča zmedo na športnih igrah.

Dvojčka Brin in Brina obožujeta tekmovanja. Brini ni pomembna zmaga, vesela je vsakega uspeha. Njen bratec Brin pa je drugačnega mnenja. Vedno in povsod mora biti prvi. Ko se odpravita na ogled največjega športnega tekmovanja, pa se zgodi nekaj nenavadnega … Metalec kladiva se nesrečno zaplete v rožnat gimnastični trak, skakalec troskoka skoči na trampolin namesto v mivko, maratonci pa tečejo zadnji krog kar v plavutkah. Dvojčka sta nad nastalo zmedo seveda začudena. Povzročanje zmešnjav vendar ni športna disciplina, le kdo bi jo lahko športnikom tako pošteno zagodel?

Zmešnjava na športnih igrah je zabavna in poučna zgodba, ki jo je napisala Anita Grubar, ilustrirala pa Zina Džamastagić. V zgodbi spoznavamo posebnosti nekaterih športnih disciplin, hkrati pa nam odpira vprašanja tekmovalnosti. Kaj pa vi, ste bolj Brina ali Brin? Vam je bolj pomembna zmaga, ali šteje že to, da se potrudite? Kakorkoli že, zmaga ali ne, važno je, da se ob tem zabavamo.

PRIČARAJ ŠE VEČ NASMEHOV

Si lahko predstavljate, da bi znali čarati? Kaj bi pričarali najprej? Zlato ribico, ki izpolnjuje želje? Letečo preprogo? Dve uri dodatnega spanca? Proste ponedeljke? Čokolado za zajtrk, kosilo in večerjo? Denar? Zdravje? Prav gotovo bi vsak izmed nas brez oklevanja našel nekaj zase. V slikanici, ki jo predstavljamo danes, za čaranje ne potrebujete prav nobenih posebnih čarovniških znanj in veščin, vse kar potrebujete je dobra volja in knjižnična izkaznica.

Pričaraj še več nasmehov je interaktivna slikanica, ki jo otroci lahko tresejo, zibajo, vanjo pihajo, zapojejo pesmico in tako pomagajo otrokom in jim pričarajo nasmeh. Otroci se s pomočjo slikanice učijo o prijaznosti in sočutju. Slikanica spodbuja tudi govorno in slušno razumevanje, sledenje navodilom in koordinacijo oko-roka. Namenjena je otrokom od 2. do 5. leta starosti in je prilagojena dislektikom. Tudi bralcem začetnikom in starejšim otrokom bo zagotovo zelo zanimiva. Napisala jo je psihologinja Karmen Mandl, ki se je izobraževala iz integrativne psihoterapije, hipnoze, mediacije in čuječnosti, za seboj pa ima tudi več kot 15 let dela z otroki, v vrtcu, šoli in zasebni praksi. Slikanico je ilustrirala Tanya Matiikiv.

In še lepa misel:

»Nasmeh nas nič ne stane, vendar čudežno deluje. Obogati tistega, komur je namenjen, in ne osiromaši tistega, ki ga poklanja. Zablesti kot sončni žarek, spomin nanj lahko ostane za vedno …« Ne verjamete? Poizkusite, prav lahko je!

SI ŽE KDAJ JEZDIL MORSKEGA KONJIČKA?

Čeprav se nam morda zdi, da se je šolsko leto šele dobro zaključilo, je tu že september in z njim konec poletnih počitnic. Upamo, da ste jih lepo preživeli in se jih boste še dolgo spominjali. Nekaj poletnih dni je še pred nami in v duhu poletja vam predstavljamo slikanico z naslovom Si že kdaj jezdil morskega konjička?

Osemletna bratranca Erik in Svit skupaj z Erikovo mlajšo sestrico Laro uživata v morskih vragolijah, ko Laro prešine prav posebna domislica. Medtem ko opazuje razigrane morske konjičke, ki veselo galopirajo po morskem dnu, si tudi sama zaželi ježe. Navihana fanta se ji z veseljem pridružita in kmalu se vsi trije znajdejo pred pravo reševalno akcijo. V prazno vrečko gumijastih bombonov, ki je trojica prej ni pospravila v smeti, se je namreč ujela preplašena ribica. Medtem ko je od strahu divje opletala, se je zaletela v skalo, ta pa je padla nanjo in jo ukleščila. Erik, Svit in Lara se hitro lotijo reševanja, na pomoč pa jim priskočita tudi moker španjel Fonzi – morski pes in plešoča hobotnica Hana. Ali bo reševalna akcija uspešna, vam žal ne moremo izdati, prišepnemo pa vam lahko tale namig: »pssst« – obiščite otroški in mladinski oddelek Knjižnice Kočevje.

Tokrat sta zopet združila moči priljubljeni stand up komik in prevajalec številnih uspešnic za najmlajše, najstnike in odrasle Boštjan Gorenc – Pižama in ilustrator Igor Šinkovec. Nastala je že tretja slikanica tega izjemnega ustvarjalskega tandema, ki je nadvse zabavna in hudomušna, pa tudi s pomembnim sporočilom. Zgodba z okoljsko tematiko pomembno nagovarja otroke in prikaže skrb za čisto okolje. Odgovoren odnos do okolja se pravzaprav začne doma in predvsem starši smo otrokom pri tem največji zgled. Poberimo smeti in ločujmo odpadke. Že najmanjši korak šteje!

REŠIMO POČITNICE! : POLETNA

Prebivalci Osamljenega gaja vroče poletne dni najraje preživljajo tik ob Glavnem trgu, kjer se ponosno blešči jezerce nenavadne turkizne barve. Njegova oblika spominja na solzo, zato so ga poimenovali Gorska solza. Obrežje jezera se poleti spremeni v pravo mondeno letovišče, ki je med prebivalci zares zelo priljubljeno. Le kdo si ne bi želel čofotati v kristalno čisti in ravno prav topli jezerski vodi ali pa se ob nevzdržni vročini prijetno sveže ohladiti?

A jezerska voda je začela vztrajno izginjati in samo predstavljate si lahko, kako presenečeni so bili prebivalci Osamljenega gaja, ko je voda dokončno presahnila. Le kaj bi lahko povzročilo to skrivnostno izginjanje? Lahko rešitev najde Polonca? Opazila je namreč, da se nekaj čudnega dogaja med Luno in Soncem. Sprla sta se, ker je Luna v jezi rekla nekaj, kar je zelo užalilo Sonce. V resnici ga ni mislila užaliti, a ga je zelo prizadela, s tem pa povzročila grozno zmedo. Se jima bo uspelo pobotati in znova napolniti Gorsko solzo ali se bodo poletne počitnice v Osamljenem gaju predčasno končale? Odgovore najdete v slikanici z naslovom Rešimo počitnice!: poletna, ki jo je napisala Mojca Fatur, ilustrirala pa Vesna Benedetič.

Le še nekaj dni nas loči do poletnih počitnic. V brezskrbnih dneh si lahko poiščete svojo Gorsko solzo, ki je v naši deželici res ne bo težko najti, saj nam ponuja veliko vodnih zakladov. Za poletno osvežitev in nepozabna doživetja se prepustite vodnim čarom Kočevske in ne pozabite na prijatelje, ti so največji zaklad! V pričakovanju dolgega, vročega poletja, vas v družbo dobrih knjig vabi tudi Knjižnica Kočevje.

KAKO PRESTRAŠITI POŠAST

Se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste kup perila, ki je v kotu čakalo na likanje, sredi noči zamenjali za gromozansko pošast? In od tistega trenutka naprej na vaši nočni omarici vso noč sveti lučka? Nič strašnega. Čustvo strahu je v človekovem življenju prisotno že od nekdaj. Opozarja nas na morebitne nevarnosti in nam celo pomaga preživeti. Posledično zato strahovi niti niso tako slabi. In pošasti tudi ne. 

Kaj pravite, da pošasti ne obstajajo? O, pa še kako obstajajo, kar vprašajte Filipa Zajca. Pripetila se mu je skrajno neprijetna zadeva. Pod njegovo posteljo se je zavlekla pošast. Obstajajo celo tri vrste te poosebljene grozljivosti. Robata, zobata in kosmata. O tem vam lahko več pove Oton Kobilica, ki je pregnal kar tri pošasti in štiri ščurke. A ni razloga za strah, vsaka pošast ima namreč svojo šibko točko. Bo glasna koračnica pregnala pošast izpod postelje? Kaj pa sirup proti kašlju? Morda pesem o strašni punčki Mari? To boste izvedeli v slikanici Kako prestrašiti pošast, avtorice Jane Bauer. Slikanica je obogatena s čudovitimi in izvirnimi ilustracijami poljske ilustratorke Malgosie Zajac.

Ta zabavna in duhovita pustolovščina, v kateri ne manjka nenavadnih in zanimivih domislic iznajdljivih junakov, ki se samozavestno, pogumno in spretno spoprijemajo z otroškimi strahovi, vam bo zlezla pod kožo. Prebirati jo boste morali znova in znova.

Zdaj, ko smo spoznali, da se tudi pošasti prestrašijo pa nam preostane le eno – ugotoviti, koliko poguma premoremo in brez oklevanja pokukati pod svojo posteljo … Tri, štiri, zdaj! Ni uspelo? Mogoče pa lahko še kakšno noč zaspimo ob prižgani nočni lučki …

 

DAN, KO JE IZGINILA LUNA

Ste že kdaj razmišljali o tem, kaj bi se zgodilo, če bi Luna nenadoma izginila z neba? Verjetno bi se vsi spraševali, le kdo je ugasnil Luno? Sliši se sicer neverjetno, a se je dejansko res zgodilo. Maja 1110 je Luna izginila z neba, kar je močno zmedlo očividce, astronome pa begalo še stoletja. Verjeli so namreč, da je izginotje posledica mrka. Kasneje se je izkazalo, da je vzrok najverjetneje kopica vulkanskih izbruhov med letoma 1108 in 1110. Nemogoče je zagotovo vedeti, lahko pa vam malce namignem, kaj se je dogajalo tistega dne, ko je izginila Luna. Vas zanima?

Nace se je hotel igrati z vrvjo, Pika pa bi raje skakala po trampolinu. Ker se nista mogla sporazumeti, je nastal prepir in tistega popoldneva se prvič po več tednih nista igrala skupaj. Pika in Nace sta namreč najboljša prijatelja. Nace je želel Piko razjeziti, zato ji je zabrusil: »Veliko bolje se je igrati brez tebe. In še zabavnejše je.« To seveda ni bilo res, a Pika se je tako razjezila, da je zbežala stran, Nace pa je ostal sam s svojo novo vrvjo. Zvečerilo se je in Nace je hotel poskusiti nekaj posebnega. Zavrtel je vrv, da je poletela vse više in više in se ovila okrog Lune. Kakšna sreča, gugal se je na Luni! Prav zares! Toda nihče ga ni ne videl ne slišal, kar ga je strašno ujezilo, zato je močno potegnil za vrv, s tolikšno silo, da je Luno utrgal z neba. Ojoj. Kaj pa zdaj? Kako naj Luno spravi nazaj na nebo, še preden bodo ljudje opazili, da je izginila? Hitro mora najti rešitev. Mu bo uspelo? Vas zanima, kako in kdo mu bo pri tem pomagal?

V slikanici z naslovom Dan, ko je izginila Luna, ki jo je napisal Michael Engler, ilustrirala pa Martina Matos, boste izvedeli vse in še več. Ta čudovita zgodba o prijateljstvu, sporu in spravi nas spomni, da vedno obstajajo rešitve, tudi takrat, ko se nam zdi, da smo se znašli v položaju, iz katerega ne vidimo izhoda. Vztrajnost in medsebojna pomoč premikata gore! Toplino celotne zgodbe pa za piko na i enkratno zaokrožijo ilustracije, ki so naravnost fantastične!

In kaj bi se čisto zares zgodilo, če bi izginila Luna? Menda večina od nas tega sploh ne bi opazila, in ker je Luna dovolj daleč, bi se vse spremembe zgodile na dolgi rok v časovnih okvirih sto tisočev let in več. Pa vendar, v kolikor se kljub vsemu zgodi in izgubite svojo Luno, kar brez skrbi, pocukajte nas za rokav, mi vam jo bomo pomagali najti!