KNJIŽNI MOLJ

 21. 6. 2024

V Knjižnici Kočevje so za vas pripravili še zadnji izbor dobrega branja pred poletnim premorom.

Miran Tepeš: Z jadrnico čez Arktiko

Samozaložba, 2024

Mirana Tepeša jadranje spremlja že od otroštva. Že trikrat je objadral svet in o teh poteh napisal tudi tri knjige. V njem pa je že dolgo časa tlela želja, da bi lahko jadral po Arktiki. Po morski pokrajini s številnimi otoki. V kratkem poletnem obdobju se led na njej toliko stopi, da jo je možno prejadrati tudi z navadno jadrnico. Gre za zahteven, a ne nemogoč izziv.

Tepeš pa se na pot ni podal sam. S seboj je povabil zanesljive in izkušene jadralce, ki so se med posameznimi deli te pustolovščine menjali. Potopis je razdeljen na pet večjih poglavij. Na pot so se iz hrvaške Pule odpravili zadnji dan marca 2023. Najprej so jadrali proti Grenlandiji, nato pa po sami Grenlandiji. Osrednji del potopisa predstavlja jadranje po Arktiki, ki so ga zaključili v začetku septembra. Sledilo je jadranje po Aljaski, zadnje poglavje pa nas popelje na potovanje med številnimi otoki Britanske Kolumbije.

Bralci dobesedno zajadramo v vešče napisan pustolovski potopis. Dogodivščine in zanimivi pripetljaji si sledijo v hitrem ritmu, besedilo pa dopolnjuje bogat slikovni material. Gre za velik podvig, saj je avtorju skupaj s sopotniki uspelo prejadrati eno najzahtevnejših plovnih poti na svetu. Soočili so se z neizprosno naravo, obenem pa tudi tekmovali s časom, preden morje spet začne zamrzovati. Ob tem pa naleteli na vrsto izzivov in preizkušenj.

Potopis je napeto branje, ki bo navdušilo vse strastne morjeplovce pa tudi tiste, ki o dogodivščinah na morju raje berejo …

Odlomek iz besedila:

»Z jadranjem sem se začel spoznavati v rani mladosti, podobno kot veliko otrok, na majhnem napihljivem čolnu. Ko sem veter sprva, namesto v jadra, lovil z brisačo, razpeto med nogami in iztegnjenimi rokami. Z leti so se daljšale prejadrane razdalje, najprej do konca plaže, nato čez zaliv, do prvih otokov, čez prvo morje, in naprej. Večale so se tudi jadrnice, na katerih sem jadral, in večala so se morja in oceani, na katerih si še vedno nabiram izkušnje. Kot geograf sem si želel spoznavati nove otoke in nove kraje. Moje morske poti so vse bolj pogosto vodile tja, kjer še nisem bil in stran od običajnih jadralskih poti. Jadranje sem si popestril z novimi izzivi. Po skoraj 60 letih, preživetih pod jadri, in po več kot 200.000 prejadranih miljah me jadranje še vedno veseli in izpopolnjuje.«

 

Slava Kurilov: Sam v oceanu

Cankarjeva založba, 2024

Drobna knjižica zapisov nosi podnaslov zgodba o pobegu. V njej so zbrana doživetja in razmišljanja sovjetskega oceanografa, raziskovalca, popotnika in predvsem duhovnega iskalca Slave Kurilova. Rodil se je v Sovjetski zvezi, v današnjem Kazahstanu. Že od otroštva ga je privlačilo morje, a politične razmere tedanjega časa mu niso bile naklonjene. Njegove prošnje za vizum so vedno znova zavrnili, zato je edino pot v svobodo videl v begu. Ob najavi dvajsetdnevnega turističnega križarjenja v trope je sklenil, da bo tvegal vse in skušal pobegniti. Če bi mu spodletelo, bi ga kaznovali s prisilnim delom v koncentracijskem taborišču. 13. december 1974 je bil prelomnica. Skočil je s krova velike potniške ladje, v neznano in v oceanu plaval dva dni in tri noči. Rešitev je doživel na filipinskem otoku Sirgao.

Svoje misli in doživetja je skrbno zapisoval vse življenje, po njegovi smrti pa jih je zbrala, uredila in izdala njegova žena. Gre za poglobljeno, razmišljujoče branje izjemnega človeka. Želel je videti in razumeti vse tisto, kar je bilo zmeraj skrito človeškim očem in pozornosti. Vodila ga je strastna želja, da bi spoznal svet in sebe. Na čudovit, nenavaden in skrivnosten način mu je to tudi uspelo.

Bralna poslastica za vse duhovne iskalce …

Odlomek iz besedila:

»Počasi sem šel po hodniku. Zdelo se mi je, da stopam po vrvi nad prepadom. Tisti, ki so prehodili tako pot, vedo, da je ta pot v neki drugi psihološki dimenziji. V njej se človek spremeni tako, kakor da bi preživel več let. Če si ohromljen od strahu, ne boš ničesar opazil, če pa si notranje svoboden, tega nikoli ne boš pozabil. Ostane ti žgoče hrepenenje po tej drugi dimenziji, tisti svet, iz katerega si pravkar stopil v neznano, pa takoj postane neresničen in podoben navadnim sanjam. Prav takrat se mi je razkrilo: pozornost je skrivnost življenja! Izostrena pozornost navzven in navznoter.«

 

Raynor Winn: Poteze narave

Aktivni mediji, 2024

Zgodba angleškega para Raynor in Motha Winn je ena tistih, ki jih lahko spiše le življenje sámo. Splet napačnih odločitev jima vzame dom in v brezizhodnem trenutku se odpravita na pohod po Jugozahodni obalni poti. V istem obdobju so zdravniki Mothu diagnosticirali neozdravljivo obliko kortikobazalne degeneracije, ki počasi, a vztrajno uničuje možganske celice in funkcije, ki jih nadzorujejo.

Pot, ki sta jo prehodila iz obupa in brezdomnosti, se je izkazala za pravi blagoslov, saj se je Mothu zdravstveno stanje nepojasnjeno izboljšalo. Spomine na to pot je Raynor prelila v knjigo z naslovom Prežeta s soljo in prav po zaslugi te knjige jima je življenje postreglo z novim presenečenjem. Neznanec jima je ponudil opuščeno kmetijo v Cornwallu in zavzeto sta se lotila dela. Spomladi leta 2021 pa je Mothova  bolezen izbruhnila s še večjo močjo.

V Raynor se je prebudila tiha misel, da bi ga še ena dolga pot vsaj za nekaj časa odrešila okov bolezni. Možu je predlagala, da se podata na pot po rtu Wrath, ki velja za najtežjo in najodročnejšo pot v Veliki Britaniji. Podala sta se po gorah in močvarah divjega Višavja, obenem pa se je Mothovo zdravje počasi začelo izboljševati. In v Raynor se je čisto tiho prebudilo upanje, da ni še vse izgubljeno …

Bralci pa smo dobili še eno izvrstno branje, kjer se prepletata potopisna in osebna pripoved. Odlikuje ga lep jezik, doživeti opisi narave in življenjska zgodba, ki osupne s svojo pristnostjo.

Odlomek iz besedila:

Ptice pristajajo in vzletajo na rožnatih skalah malo stran od obale. Čigre, morski galebi in srebrni galebi. Nato nekaj nenadoma zapusti pečine pod nama, jadra čez morje, pušča temno senco nad s pticami prekritimi skalami, nekaj temnega z belo črto, nekaj precej večjega od vseh drugih ptic. Obrne in odleti nazaj proti pečini. Hitro poiščeva daljnogled. Belorepec je, velik temen ptič z ogromnim razponom kril in belim repom. Ti morski orli so izginili iz Britanije, z lovom so jih iztrebili, dokler jih niso v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja spet uspešno naselili z Norveške, ampak še vedno je v državi le kakih sto petdeset parov. Stoji na skali, prečudovita žival, ki ima izjemno negotovo življenje, pa vendar ne pozna strahu in dvomov, temveč se posveča samo preživetju v najboljši možni obliki.

 

Klára Holík, Ivi Niesner, Jana Sedláčková: Skrivnostno življenje gozdov

Hiša knjig, 2024

Kočevsko obdajajo lepote narave in gozdovi, ki v sebi skrivajo polno skrivnostnega življenja. V priročniku, ki so ga za mlade bralce napisale tri avtorice, se potopimo prav v srčiko tega zanimivega, prepletenega sobivanja.

Na slikovit, razumljiv in privlačen način pojasnijo nevidno harmonijo, ki vlada med prebivalci gozda – drevesi, žuželkami, pticami, glivami in drugimi živimi bitji. Mlade bralce na tej poti skozi gozdno kraljestvo spremlja Semenček – majhno lipovo seme. Med drugim tako pojasni, od kod pridejo semena, kakšno skrivnostno kraljestvo se skriva pod drevesnimi krošnjami, kakšno vlogo imajo gozdovi pri kroženju vode in nenazadnje, kako zelo smo ljudje odvisni od gozda in vseh zakladov, ki jih skriva v sebi.

Priročnik je zasnovan tako, da ga lahko skupaj z odraslimi prebirajo že otroci prve triade. Vsebino nadgrajujejo ideje za eksperimentiranje v gozdu, ki mlade bralce osveščajo in vabijo k bolj skrbnemu in ljubečemu ravnanju z naravo.

Odlomek iz besedila:

»Bi radi vedeli, koliko je staro najstarejše drevo na svetu? Rekord ima dolgoživi bor, ki raste v ameriški zvezni državi Nevada. Zdaj je star že več kot 4850 let! Ta starodavni bor nas še vedno spominja na kameno dobo, ko so prvotni prebivalci Nevade živeli predvsem od lova in nabiranja različnih gozdnih rastlin, plodov in sadežev.«

Pred nami so počitniški dnevi, ki naj prinesejo vsaj malo oddiha in sprostitve. Preživite jih v prijetni družbi in popestrite z dobrim branjem. Najdete ga v Knjižnici Kočevje, kjer bodo tudi v poletnih mesecih veseli vašega obiska.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.

 

KNJIŽNI MOLJ

7. 6. 2024

Jonas Jonasson: Tik pred koncem sveta

Mladinska knjiga, 2024

Svetovne uspešnice švedskega pisatelja Jonasa Jonassona skrivajo obilico bizarnih zapletov in razpletov, raznovrstne komike, ščepec črnega humorja in med vrsticami tudi odličen prikaz zmedenosti, ki prežema sodobnega človeka.

V najnovejši knjigi je pisatelju spet uspelo združiti tri prikupne antijunake. Smola, ki jih spremlja na vsakem koraku, v bralcu vzbuja sočustvovanje, njihove prigode pa poskrbijo za glasen smeh. Že izbira likov je svojevrstna napoved vsebine. Predstavimo glavne tri: Petra, srednješolska učiteljica, predvsem pa samouka fizičarka, ki je do dneva natančno izračunala, kdaj bo atmosfera kolapsirala. Ljubkovalno jo kličejo tudi prerokinja konca sveta. Johan – osamljeni in venomer zatirani mlajši brat, ki ga je starejši Fredrik vedno izkoriščal, nadarjen pa je predvsem za kuhanje. In tu je še Agnes – petinsedemdesetletnica, ki je v tretjem življenjskem obdobju šele začela živeti in je postala prava spletna vplivnica. Preplet neverjetnih komičnih naključij jih združi in za začetek se z avtodomom odpravijo proti Rimu. Žene jih želja, da se Johan sooči s starejšim, uspešnim bratom Fredrikom, a na voljo imajo le še nekaj dni do konca sveta. Jim bo uspelo popraviti vse krivice in preživeti napeto pustolovščino?

Sproščeno, zabavno branje, ki bralca vodi po neustaljenih bralnih poteh in ob katerem se boste zagotovo nasmejali.

Odlomek iz besedila:

»Ta zgodba se začne v času, ko je Barack Obama predsedoval ZDA, Ban Ki Moon vodil OZN, Angela Merkel pa je bila že šest let nemška kanclerka in bo na tem položaju še deset let.

Rusija je imela predsednika, čigar imena se skoraj nihče več ne spomni, saj je bilo splošno znano, da vse niti vleče Putin, takratni predsednik vlade. Severno Afriko je zajela arabska pomlad, ker se je na tisoče ljudi naveličalo korupcije in navidezne demokracije – verjeli so, da je sprememba mogoča. /…/

Predsednik švedske vlade je bil Reinfeldt, vodja konservativne stranke. Tako temeljito si je prisvojil najljubše teme levice, da mu je to dvakrat zaporedoma prineslo zmago na volitvah.

V tej isti državi je rahlo omejen mlajši brat Johan ostal sam, potem ko je njegov starejši brat Fredrik odšel v Rim, da bi si ustvaril diplomatsko kariero. Njuna mama je bila že dolgo mrtva, oče pa se je s prijateljem z roko v roki sprehajal po plažah Montevidea.

Zgodbo začenjamo z rahlo omejenim bratom. Čeprav bo kmalu vpleten ves svet.«

 

Shari Low: En dan s tabo

Učila, 2024

Shari Low je priljubljena angleška pisateljica, ki bralca odpelje na napeto bralno doživetje v Glasgow. Osrednja lika sta zakonska para – Tress in Max Walker ter Noah in Anya Clark. Max in Noah sta prijatelja že od otroštva in oba imata srečo, saj sta poročena z ženama, ki ju obožujeta. Tress in Max nestrpno pričakujeta prvega otroka, Noah in Anya pa sta pravkar praznovala enajsto obletnico poroke. Zdi se, da je življenje idilično in so pred njimi najlepši trenutki. Pa so res?

Pisateljica je dogajanje v romanu postavila v časovni okvir enega samega dne. In v tem času glavni junak in bralci izvedo veliko o tem, kaj vse skriva preteklost. Le hip je potreben, da se skrbno varovane skrivnosti razkrijejo in za seboj pustijo povsem nepričakovane posledice.

Odlična, napeta, čustvena drama bralca drži v napetosti od prve do zadnje strani. Kot piše na ovoju, je to res zgodba, ki je polna smeha, solz in resničnega življenja.

Odlomek iz besedila:

»Če bi morala za Maxa izbrati popolnega prijatelja, bi bil to Noah. Razumela je, zakaj sta prijatelja že od otroštva. Bila sta ena od tistih dvojic, ki se popolno dopolnjujejo. Max je bik spontan, nepredvidljiv in adrenalinski odvisnik, Noah pa človek, ki je vse dobro premislil in naredil načrt. Max je bil glasen in ekstravertiran, Noah pa domiseln in zabaven, toda vsekakor je bil bolj zadržan. Max je bil človek prebliskov, Noah pa ničesar ni naredil brez premisleka.«

 

Elli H. Radinger:_Slovo od ljubljenega psa

Mladinska knjiga, 2024

Nemško raziskovalko narave, vodnico, poljudnoznanstveno avtorico in pustolovko Elli Radinger so slovenski bralci spoznali s prevodom knjige Modrost volkov. Kasneje sta izšli še Modrost starih psov in Darilo divjine. Zadnjo knjigo pa je sprva napisala le zase in za labradorko Shiro, ki jo je razveseljevala petnajst let. Ob njeni smrti je Elli doživela globoko depresijo, obenem pa so jo pozitivno presenetili odzivi številnih prijateljev in neznancev. Prejela je številna tolažilna sporočila, pisma in razglednice. Ugotovila je, da »nas povezujeta ljubezen do živali in sočutje.«

Napisala je ganljiv in obenem zelo odkrit, praktičen priročnik. Prvi del je namenjen slovesu ter kako se povsem konkretno soočiti z izgubo, kako prehoditi pet stopenj žalovanja in nenazadnje, kako se soočiti z odzivi okolice. Drugi del knjige pa je namenjen novim začetkom. Med drugim odgovarja na vprašanje, kdaj smo pripravljeni na novega ljubljenčka pa tudi, kako se pripraviti na pustolovščino s posvojenim psom. V dodatku na koncu knjige najdemo koristne informacije o tem, kako lahko poskrbimo za pogreb štirinožnih prijateljev. Na tem mestu so dobrodošli primeri iz slovenske zakonodaje, ki predstavijo, kakšne možnosti imajo lastniki malih živali. Priročnik tako na svojevrsten način podira tabuje in je lahko tolažba ob izgubi hišnih ljubljenčkov.

Odlomek iz besedila:

»Domače živali bogatijo naše življenje in od njih se neverjetno veliko naučimo. Brez zadržkov nam izkazujejo ljubezen, ki nikoli ne presahne, in z njihovo pomočjo pridemo do presenetljivih spoznanj o sebi.

Nekatere ljudi v življenju tesno spremlja več psov ali mačk in so tako priča tudi njihovem umiranju. Kratkost njihovega bivanja je največja tragedija in hkrati najlepše darilo, saj nam ponazarja, da nič ni večno in da se ne smemo ničesar oklepati. Čim pogosteje doživimo izgubo in čim pogosteje je naše srce strto, tem spretnejši postanemo pri vnovičnem celjenju ran.«

 

James Norbury: Maček, ki je učil zen

Učila, 2024

Britanski pisatelj in ilustrator James Norbury je postal mednarodno prepoznaven s knjigo Veliki panda in majceni zmaj in tudi v najnovejši knjigi imajo glavno besedo živali ter zenovske modrosti.

Zgodba se začne daleč od tod, v mestu, ki leži na bregovih velike reke in daje bivališče več tisoč ljudem. V njem živi tudi maček. Že mnogo let išče modrost, a je še kar ni našel. Prijateljica podgana ga napoti v osrčje javorjevih gozdov, kjer bo pod starim borom zagotovo dosegel popoln mir in razumevanje. Maček na poti sreča še druge živali. Vsaka ima svojo zgodbo in sporočilo.

Norbury je v pripoved, ki prikazuje posameznikovo potovanje in težave na duhovni poti, spretno vpletel nekaj tradicionalnih zenovskih zgodb. Dodal pa je tudi nekaj svojih, jih naredil bolj dostopne ter sodobnim bralcem razumljivejše. Zen je namreč eden od tistih pojmov, ki jih je težko razložiti. Najlažje ga je razumeti, če ga izkusimo. Avtor ga razume kot odločitev za bivanjski slog, ki v življenje prinaša več miru in modrosti.

Besedilu piko na i dajejo avtorske ilustracije. Večina je tradicionalnih, nekatere pa so narisane v posebni starodavni tehniki sumi-e. Gre za slikanje s črnim tušem na rižev papir, kar ustvarja nežne, spontane podobe.

Čudovita pripoved bralca vabi na pot odkrivanja, raziskovanja, čutenja. Zenovska filozofija daje posamezniku veliko moč. Pisatelj pa nas vabi, da začnemo že sedaj. Z mislijo, »da dobre stvari pogosto pridejo iz tistega, kar se zdi slabo.«

Odlomek iz besedila:

»Nekaj časa sta sedela v zavetju velikega drevesa. Potem se je mucek ozrl k mačku in vprašal: »No, si našel, kar si iskal?«

»Mislim da,« je odvrnil maček.

»Spoznal sem, da je tisto, kar si želimo, redko tisto, kar potrebujemo. In tisto, kar potrebujemo, ni skoraj nikoli tisto, kar si želimo.«

Naj vam dnevi, ki so pred nami, prinesejo novih spoznanj, modrosti, predvsem pa miru in notranje uglašenosti. K temu lahko pripomore tudi dobro branje. Poiščite ga v vaši Knjižnici Kočevje.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.