KNJIŽNI MOLJ

20. 3. 2020

LIENAS, GEMMA: JAZ, WATSON IN JACQUELININA OMARA

Založba Zala, 2020

Gemma Lienas Massot je španska pisateljica, feministična aktivistka in političarka. Mladinski detektivski roman Jaz, Watson in Jacquelinina omara je izmed mnogih njeno prvo delo, prevedeno v slovenščino. Avtorica je za svoje knjige prejela mnogo španskih in tujih nagrad, nekateri njeni romani pa so se uvrstili na listo častnih priznanj mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY.

Zgodba nas popelje na obalo Barcelone, kjer spoznamo deklico Isoldo, kateri se je življenje pred kratkim obrnilo na glavo. Njena družina se je bila zaradi spremembe socialnih razmer primorana preseliti k babici. Isolda dneve v novi soseski še vedno preživlja polna otroške igrivosti in radovednosti. Všeč ji je bližina morja, predvsem pa rada obiskuje majhno knjigarno v bližini. Nekega dne ji lastnik knjigarne podari knjigo o letalstvu. V njej najde kuverto, naslovljeno na neko Carmeto, v kuverti pa fotografiji dveh deklic in mlade ženske. Isoldi detektivska žilica ne da miru in odloči se, da bo odkrila, kdo so ti ljudje in kakšna je njihova zgodba. Na dogodivščini pridruži se ji deček Joan, ki postane njen pomočnik Watson. Njuno raziskovanje postaja vse bolj razburljivo potovanje v preteklost.

Iz knjige: »Vsaj zaradi nečesa sem vesel, da sem za rolkanje najbolj neroden fant iz soseske,« reče Watson. »Prijateljstvo je super, kajne? Tako lep občutek je, ko med tolikimi ljudmi lahko računaš na nekoga

HAWTHORNE, LARA: STOLETNA RIBA ALBA

Družina, 2019

Navdih za zgodbo o stoletni ribi Albi je resnična riba rdeči okun, ki je doživela častitljivih 205 let in so jo ujeli ob aljaški obali. Poučna slikanica s čudovitimi ilustracijami prikazuje posledice onesnaženosti, a hkrati tudi upanje, da lahko svet še spremenimo na bolje. Alba je oranžna riba, ki živi v stari, pikasti školjki koralnega grebena ob majhnem, tihem mestu. V svojem dolgem življenju je bila priča spremembam, ki so se dogajale v oceanu. V koralnem grebenu, ki je bil nekdaj poln barv in življenja, je vse manj lepih predmetov in živali ter vse več smeti. Končno se Alba za svoj rojstni dan znajde sama sredi neprijaznega okolja. V iskanju prijateljev in lepših krajev zaide stran od doma, kjer se ujame v plastično past … Na srečo ribi pomaga deklica, ki spozna, da je naravi potrebno ponuditi pomoč. Knjiga nas seznani tudi z različnimi, v koralnih grebenih živečimi živalskimi vrstami, ki jih lahko skupaj z malčki poiščete na živobarvnih ilustracijah.

Iz knjige: »Nekoč je nad bleščečim oceanom stalo majhno in tiho mesto. In pod toplo, plitvo vodo … je bilo koralno mesto

OSHO: STRAH: Razumevanje in sprejemanje negotovosti v življenju

Primus, 2018

OSHO velja za enega najbolj znanih in najbolj provokativnih duhovnih učiteljev dvajsetega stoletja. V sedemdesetih je vzbudil pozornost mladih zahodnjakov, ki so želeli izkusiti meditacijo in preobrazbo. Vpliv njegovih naukov, ki s svojimi preprostimi a presenetljivimi resnicami navdušujejo množice bralcev vseh starosti, se tudi po njegovi smrti širi na vse konce sveta. Oshov uporen in neodvisni duh, po katerem je slovel celo svoje življenje, je bil v njem jasno izražen že v otroštvu. Že takrat je želel resnico doživeti sam in ni zgolj povzemal znanje in prepričanja drugih ljudi. Svojih knjig, v slovenščino jih je prevedenih 17, Osho ni zapisal sam, temveč gre za prepise iz avdio- in videoposnetkov pogovorov v živo pred mednarodnim občinstvom v obdobju 35 let. Časnik Sunday Times v Londonu je opisal Osha kot enega od 100 ljudi, ki so ustvarili dvajseto stoletje. »Predajte se strahu,« pravi Osho. »Tiho vstopite vanj, da boste lahko preučili njegovo globino. Včasih se zgodi, da sploh ni zelo globok. Ničesar se vam ni treba bati.« Oshova knjiga o strahu pomirja. Osho pravi, da v resnici poznamo zgolj en temeljni strah, to je strah pred smrtjo, vsi ostali strahovi izvirajo iz tega temeljnega strahu. Vendar pa nas ni strah smrti same, temveč minevanja časa. Če preveč pozornosti namenjamo strahu, ga hranimo, zato raste. Če pa se preusmerimo k ljubezni, mu obrnemo hrbet. Strah je druga plat ljubezni. Če ljubite, strah izgine. Če živite polno, brez obžalovanj, strah izgine. Oshova knjiga poboža nemirno dušo v dobi pandemije. Strah ima svojo funkcijo, zato ne smemo povsem pozabiti nanj, vendar ga upoštevajmo zgolj v meri, ko nam služi. Ne hranimo strahu. Bodimo pogumni in pozitivni, a odgovorni. Izkoristimo čas zase, bodimo zavestni in hvaležni.

Iz knjige: »Ne bojimo se smrti, ampak časa in če bi se poglobili v zadevo, bi ugotovili, da se bojite neizživetega življenja.« /… / »Kaj torej storiti? Vsak trenutek, ne glede na to, kaj počnete, to počnite celostno. Preproste stvari – ko se kopate, to počnite celostno, pozabite na cel svet; ko sedite, sedite; ko hodite, hodite in se ne majajte; stojte pod prho in naj vas obliva celoten obstoj. Spojite se s čudovitimi kapljami vode, ki padajo na vas

Čeprav je fizična knjižnica za uporabnike trenutno zaprta, smo v mislih z vami. Za vse informacije smo vam na voljo na telefonski številki (01) 893 13 20 od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro. Vprašanja nam lahko pošljete tudi preko Facebook strani Knjižnica Kočevje.

Lepo vabljeni k virtualnemu obisku knjižnice od doma preko naše spletne strani in socialnih medijev, kjer objavljamo različne zanimivosti iz sveta knjig in ponujamo predloge, kako se družiti s knjigo tudi v času, ko je knjižnica zaprta.

Za obdobje karantene smo za vas pripravili tudi 3 literarne izzive:

  1. BRALNI IZZIV

Upamo, da ste zdravi in da imate vse, kar potrebujete v tem težavnem obdobju, ko se je čas za marsikoga ustavil. Če je tako, imate končno čas tudi za branje! Čas, da s polic vzamete vse tiste knjige, z branjem katerih ste toliko časa odlašali. Morda ste eden izmed tistih, ki je sočasno z zalogo hrane poskrbel tudi za knjižno zalogo, a tudi, če ste bili prepozni, nič hudega! Lahko se lotite branja klasikov iz knjižnih zbirk, ki so jih pred desetletjem ali dvema zgradili vaši starši, lahko se preizkusite v branju elektronskih knjig (Biblos, spletna stran Mladinske knjige, …) ali pa naročite kakšno knjigo za svojo domačo knjižno zbirko preko spleta. Skratka, izgovorov ni!

  1. GRADNJA BRALNEGA SEZNAMA ZA LETO 2020

Obdobje, kot je trenutno, je, kot pravijo mnogi, idealno tudi za poglobitev vase. Kdo smo, na kateri točki življenja se trenutno nahajamo in kakšni bi radi postali v prihodnosti? Naj bo eden izmed vaših ciljev za prihodnost tudi vzpostavitev boljših bralnih navad! Sami ali skupaj s svojimi malčki lahko ustvarite sezname knjig, ki si jih želite prebrati do konca letošnjega leta. Pri tem si lahko pomagate tudi s socialnim omrežjem Goodreads, ki ob začetku vsakega leta objavi bralni izziv, kjer posameznik označi, koliko knjig si želi prebrati v določenem letu. V svoj profil lahko sproti vnašate knjige, ki jih berete, pri tem pa sledite tudi knjižnemu seznamu svojih prijateljev in tako zbirate bralne predloge. Bralni izziv si lahko zamislite tudi v obliki knjižnega binga, v katerega vključite različne vrste knjig, npr.: ena tuja pesniška zbirka, eno biografsko delo, en mladinski roman, en roman, ki temelji na resničnih dogodkih, ena zbirka kratkih zgodb slovenskega avtorja … Pri tem ste lahko še bolj ustvarjalni, npr.: ena zgodba, ki se dogaja pozimi, ena zgodba, ki vsebuje ljubezenski trikotnik, ena knjiga z zelenimi platnicami itd.

  1. PREBUDITE PISATELJA/PESNIKA V SEBI

Ste si vedno želeli napisati knjigo ali izdati pesniško zbirko? Tudi za to je čas, ko je od nas zahtevano, da dneve preživljamo doma, več kot odličen. Spustite svojo domišljijo na plano in se prepustite ustvarjanju nečesa novega ali pa morda dokončajte star projekt in načrtujte njegov naslednji korak. Držimo pesti! 🙂

V Knjižnici Kočevje vas spodbujamo k uresničevanju katerega koli izmed treh izzivov. Izmed vseh, ki nam boste v času zaprtja knjižnice na zasebno sporočilo poslali pričevanje o uresničevanju katerega koli izmed njih (zapis, fotografija, …) bomo ob ponovnem odprtju izžrebali:

  1. nekoga, ki bo prejel bon za enoletno članarino v naši knjižnici,
  2. nekoga, ki bo prejel bombažno vrečko Knjižnice Kočevje ter
  3. nekoga, ki bo prejel knjižno nagrado.

V teh dneh naj vas spremljajo verzi pesmi iz pesniške zbirke Točke izginjanja Lucije Stupica (LUD Literatura, 2019)), ki nas opominjajo, da smo upogljivi in pretočni in da se moramo včasih preprosto prepustiti toku in verjeti v najboljše:

»Premakni se z valovi. In otok v tebi, premakni ga z valovi. Štiri leta. Postala si težka kot skala, kaj kamen. Premakni jo. Pojej, Pospravi. Govori s sosedo. Smehljaj se. Umij si zobe. Kmalu se valovi vrnejo. Umij se z njimi. V njih. Okopaj se. Priplavaj skozi kožo. Priplavaj skozi. Skozi otok v sebi. Otok.«

Pazite nase in ostanite doma, čim bolj pozitivni in z dobro knjigo v roki!

Besedilo tokratne oddaje Knjižni molj sem za vas pripravila

bibliotekarka Pia Marincelj


KNJIŽNI MOLJ

6. 3. 2020

Jure Slatner: Mesojede rastline: lepotice in zveri

Narava, 2019

Do sredine 19.stoletja je bilo samoumevno, da so živali tiste, ki jedo rastline in ne obratno. Charles Darwin je bil prvi, ki si je leta 1875 drznil objaviti razpravo o žužkojedih rastlinah. Kmalu so opazili, da tem posebnim rastlinam ne teknejo samo žuželke. Privoščijo si celo rake, pajke in vretenčarje.

Priročnik je plod več desetletnega raziskovanja in preučevanja teh mesojedih lepotic. Je prvi pri nas, ki prinaša tako poglobljeno vsebino, a je poljudno napisan. Všeč bo vsem, ki te rastline gojijo, kot tudi tistim, ki jih še ne poznajo. Prinaša obsežen pregled mesojedk na svetu in njihovo trenutno poznavanje. Več kot 700 vrst jih je, pri nas so jih odkrili že 10, kar je veliko za tako majhno ozemlje. Mnoge vrste so tako še slabo raziskane in tudi metode gojenja še niso dognane. Izpostaviti velja tudi opozorila pri zavarovanih vrstah ter zares osupljive fotografije, ki jih je posnel avtor sam.

Odlomek iz besedila:

»Muholovka je ena najbolj raziskovanih in raziskanih rastlin. Med mnogimi znanstveniki, ki so se ukvarjali z njo, najdemo tudi Thomasa Jeffersona, kasnejšega predsednika ZDA. Gojila jih je tudi Josephine Bonaparte. Čeprav je vedenje o zaznavanju in hitri reakciji rastline čedalje jasnejše, je to še vedno le skupek posameznih sličic, ki še niso združene v film. Najsodobnejša raziskovanja odpirajo več vprašanj, kot rešijo ugank, pot do spoznanja vseh njenih skrivnosti pa je še dolga.

Svetozar Pance: Turška kuhinja

Caligra, 2019

Ste vedeli, da imajo Turki eno najdaljših kuharskih tradicij na svetu? Nekatere še danes slastne in imenitne jedi so kuhali že pred več kot 700 leti. Njihova kuhinja je pravzaprav zmes okusov Bližnjega vzhoda, osrednje Azije, Balkana in severne Afrike. Uporabljajo veliko sadja, zelenjave, rib in mesa, še posebej nepogrešljive pa so raznovrstne začimbe. Prav njihova domiselna uporaba je tista, ki daje turškim specialitetam tako poseben okus. Največji bazar začimb je prav v Istanbulu. Star je že preko 500 let in je še vedno eden največjih pokritih bazarjev na svetu.

V tej privlačno oblikovani kuharici bomo zagotovo našli kak recept, ki bi ga radi preizkusili. In še zanimivost – vsaka jed ima poleg slovenskega tudi izvirno poimenovanje v turškem jeziku. Za pokušino naj vam zadiši po pravi turški kavi.

Odlomek iz besedila:

»Pravo turško kavo pripravijo tako, da v »džezvo« (bakren lonček s podolgovatim ročajem) nalijejo mrzlo vodo. V še mrzlo vodo primešajo mleto kavo – po eno žličko na skodelico. Kavi pa se med pripravo po originalnem turškem receptu doda tudi sladkor. Vodo nato pristavijo na ogenj in počasi mešajo, medtem ko se voda segreva. Postopek traja kar nekaj časa, saj se mora kava segrevati  počasi. Ko kava dobi peno, jo odstavijo z ognja in pustijo stati še nekaj časa, da se posede. Tako pripravljena kava ima zelo močan okus. Postrežejo jo na majhnem okroglem bakrenem pladnju, na katerem sta bakreni džezva in skodelica, v katero si lahko kavo večkrat natočiš.«

Nina Zver: Kaj si doživela, čebela?

Občina Kočevje, 2019, ilustrirala Laura Grasselli Kobal

V sklopu tematskega leta Leto čebel in medu 2019 je učiteljica Nina Zver skupaj z mlado, nadarjeno ilustratorko Lauro Grasselli Kobal pripravila poučno knjižico. S pomočjo pesmic nam čebela Brnela, osrednja junakinja, približa življenjski cikel od rojstva do pašne čebele. V pesmicah prepoznamo tudi nekatere človeške lastnosti, ki jih lahko uporabimo kot iztočnice za pogovor o govoricah, prepiranju, sodelovanju, ugajanju…

Knjižica v drugem delu prinaša zares številne dejavnosti, ki jih lahko starši in učitelji uporabijo, da otrokom popestrijo branje. Pesmice lahko uporabimo kot material za dramsko ali lutkovno uprizoritev, lahko pa jih celo spremenimo v risanke. Ob koncu knjižice so podani tudi čisto konkretni napotki za izdelavo animacije. Pesmica iz  knjige Mraz nam približa čas, ko čebelice potrpežljivo čakajo na pomlad…

Odlomek iz besedila:

 Mraz

Cicido, cicido,

le kdo se oglaša tako?

Sinička naznanja že cel dan na glas,

da v naši deželi kmalu bo mraz.

 Pa sreča čebelo in vpraša še njo,

kako pa ona prezimila bo.

 Čebela Brnela odgovori:

»Ko mraz se prikrade, čebelic več ni.

V panju se stisnemo, odpravimo spat

in čakamo tiho, da pride pomlad.«

 Nuša Ilovar: Robovi življenja

Gracer, 2019

 Prijatelje poezije bo razveselila nova pesniška zbirka pisateljice in pesnice Nuške Ilovar Robovi življenja, ki je obogatila tudi našo knjižno zbirko. Njen prvi roman je izšel že pred dobrima dvema desetletjema, sčasoma pa je svoj izraz našla v poeziji. Po nekajletnem premoru je luč sveta ugledala že njena sedma pesniška zbirka.

Nuška je zaradi cerebralne paralize že od rojstva na invalidskem vozičku, vendar v sebi nosi neizmerno veselje do življenja, vero v lepoto in strast do pisanja. Sama pravi, da je njeno pisanje mešanica misli, čustev in občutkov, ki jih lahko deli s svetom. Tudi tokratna zbirka prinaša odsev njene notranjosti. V njih se prepletajo vsakdanje izkušnje, družbena angažiranost pa tudi erotika, čutnost, hrepenenje in intimnost. Pesmi so opremljene s čudovitimi  črno-belimi risbami Dareta Zavirška, ki lepo dopolnjujejo to preprosto in ganljivo poezijo.

Odlomek iz besedila:

Dlani

 Gladke ali hrapave,

nežne ali grobe,

svetle ali temne …

Enako delujejo.

V soju svetlobe

so preplet

figur in senc na stenah.

Z blagimi dotiki

prebudijo kožo

in poženejo kri v telesu.

Kadar se sprožijo v plaz udarcev,

nastanejo znotraj

nevidne rane grenkobe.

Lahko dajejo ali jemljejo,

v žalosti ali veselju pomahajo

in podarijo objem tolažbe.

 

Med knjižne bisere Knjižnice Kočevje sem vam tokrat povabila bibliotekarka Špela Činkelj.