KNJIŽNI MOLJ

1. 3. 2024

Gabor in Daniel Maté: Navidezna normalnost: travma, bolezen in zdravljenje v toksični civilizaciji

Primus, 2023

Priznan strokovnjak za zasvojenost, ugleden zdravnik in mednarodno znan avtor Gabor Maté je združil moči s svojim sinom Danielom. Analizirala sta prikrite vzroke za telesne in duševne bolezni, ki so postale stalnica v sodobnem svetu. Izhajala sta iz vprašanja, kako je mogoče, da smo na vrhuncu medicinskih znanosti priča vedno številčnejšim kroničnim boleznim, zasvojenostim in zdravstvenim težavam. Prišla sta do temeljnega spoznanja, ki je prvotnim ljudstvom povsem jasno. Telesne in duševne bolezni so v resnici le posledica našega načina življenja. In večina tega, kar družba sprejema kot normalno, ni niti zdravo niti normalno. Poglavja so podkrepljena s številnimi znanstvenimi raziskavami, predvsem pa s pričevanji in življenjskimi izkušnjami posameznikov, ki so pogosto pretresljiva. Zgoščeno, tehtno branje pa nas usmerja na pot ozdravitve.

Odlična vzpodbuda, da dojamemo, kako neločljivo povezana je bolezen z nenormalnimi in nenaravnimi okoliščinami in kako lahko sami spremenimo svojo usodo.

Odlomek iz besedila:

»Blagoslovljeni smo z veličastno priložnostjo. Ko se rešimo toksičnih mitov o oddvojenosti od sebe, od drugih ljudi in od planeta, lahko malo po malo zbližujemo vse, kar je normalno in kar je naravno. Ta naloga zahteva zelo veliko časa, vendar lahko z njo najdemo odrešitev za  preteklost, navdih za sedanjost in obet svetlejše, bolj zdrave prihodnosti. To je naš najbolj strašljiv izziv in največja priložnost.«

 

Shefali Tsabary: Zemljevid za starše

Učila, 2023

Nekdaj je bila za vzgojo otroka potrebna cela vas, sodobni starši pa si lahko pri tem pomagajo tudi z raznovrstnimi priročniki. Enega od teh je spisala priznana ameriška klinična psihologinja, ki ponuja »napreden družinski program za vzgojo močnih in radostnih otrok.«

Sočutno in prijazno uči, kako prevetriti svoja prepričanja in ustaljene vzorce mišljenja. Pokaže, kako prekiniti škodljive podedovane vzorce obnašanja ter v lastnih otrocih prepoznati in spodbuditi njihov največji možni potencial. Glavno sporočilo priročnika je v tem, da ozaveščeno starševstvo vsem dá globok in trajen občutek notranje vrednosti. Vsebuje številne primere iz dolgoletne psihoterapevtske prakse. Z bralci pa deli tudi lastne, povsem konkretne pristope pri reševanju starševskih izzivov. Ne izogne se niti spodletelim načinom, kot so denimo kričanje, jeza in kuhanje zamer.

Branje, ki je podprto s klinično psihologijo in skuša razumljivo razložiti, kaj je bistvo vzgajanja ter kako preseči vzgajanje po tradicionalnem modelu z obsojanjem, vzbujanjem občutkov krivde in sramu. Zveni znano?

Odlomek iz besedila:

»Nihče nam ne pove za drugo plat starševstva in to, kako nas starše zaznamuje na duševni ravni. Ne verjamem, da je kdo od nas vedel za ’temno plat’, preden je postal starš. Nismo si predstavljali, kolikokrat bomo imeli občutek nemoči in ne bomo vedeli, kak se lotiti množice okoliščin, v katere bomo vrženi kot starši. Morda naše otroke ustrahujejo, morda v šoli ne morejo slediti, se ne razumejo z vrstniki, se nočejo vpisati na fakulteto ali jih zlorablja njihov intimni partner. Nihče nas ne opremi z orodji, s katerimi bi se lotili teh bolečih okoliščin, kajne?«

 

Carley Fortune: Vsako poletje zatem

Učila, 2023

Percy Fraser je urednica največje oblikovalske revije v državi. Zdi se, da ima vse, kar sodobni svet lahko ponudi mladi, uspešni ženski. Globoko v sebi pa hrepeni po stiku z naravo in poletjih, ki jih je v brezskrbnosti preživljala, preden je morala odrasti. Preseneti jo klic prijatelja iz otroštva z novico o smrti svoje matere. To pomeni, da se bo Percy morala soočiti tudi z njegovim bratom Samom, ki je bil njena prva in edina prava ljubezen.

Pripoved spretno vijuga med spomini na skupne poletne dni, ki sta jih preživljala kot najstnika in sedanjostjo, ko se je njuna pot križala zaradi smrti obema ljube osebe. Percy mora zbrati ves pogum, da se odpravi v Barryjev zaliv, kjer se bo morala soočiti s Samom in posledicami svojega nepopravljivega dejanja. Bo usoda tema dvema sorodnima dušama naklonila še eno priložnost?

Izvrsten ljubezenski roman, prvenec kanadske avtorice, ki mojstrsko in realno izrisuje like ter posledice odločitev, ki jih sprejemamo v moško-ženskih odnosih.

Odlomek iz besedila:

»Blisk strele je cikcakasto preklal nebo, obsijal borovce, jezero in gričevje na oddaljenem obrežju, kot da bi nekdo z ogromnim fotoaparatom z bliskavico posnel fotografijo. Zamaknjena sem pri oknu spalnice opazovala nevihto. Razgled je bil neprimerno večji od rezine neba, ki sem jo videla skozi okno svoje sobe v Torontu, grom pa tako glasen, da se mi je zdelo, da je tik nad kočo, kakor da je bilo neurje posebej naročeno za našo prvo noč.«

 

Stefania Auci: Sicilijanski levi

Učila, 2023

 

Italijanska pisateljica Stefania Auci se je z romanom Sicilijanski levi poklonila rodbini Florio, ki je v dobrem in slabem zaznamovala delček italijanske zgodovine. O tej znani sicilijanski družini je bilo prelitega že mnogo črnila, pisateljica pa je s pomočjo zgodovinskih podatkov ustvarila berljiv, napet, sočen zgodovinski roman, ki  Florieve prikaže v novi, človeški luči.

Zgodba je postavljena na začetek 19. stoletja, ko sta brata Ignazio in Paolo Florio z družino prisiljena zaradi potresne ogroženosti zapustiti rodno Bagnaro. Srečo iščejo v Palermu, kjer se skušata uveljaviti s trgovanjem z začimbami in dišavami, kasneje pa še z drugim raznovrstnim poslovanjem. Pri tem se morata spopasti s številnimi družbenimi in finančnimi ovirami.

Pisateljica spretno opisuje vzpone in padce, ki jih je rodbina doživela. Družinsko življenje je bilo namreč vse prevečkrat podrejeno poslu in dobičku. Podjetje je bilo vedno na prvem mestu. Srčne želje in hrepenenja posameznikov pa so pogosto ostajale prezrte …

Branje, ki je čudovit zgodovinski romansiran poklon rodbini Florio in Palermu.

 

Odlomek iz besedila:

»Cimet, poper, kumina, janež, koriander, žafran, sumah, cimetova kasija … Ne, začimbe ne služijo samo za kuhanje. Lahko so tudi zdravila, lepotilna sredstva, strupi, parfumi in spomini na daljne dežele, ki jih je videl le malokdo. Preden pristaneta na prodajnem pultu, gresta cimetova palčka ali ingverjeva korenina skozi desetine rok, se v dolgih karavanah zibata na hrbtu mule ali kamele, prečkata ocean in priplujeta v evropska pristanišča. Seveda jima cena z vsakim novim odsekom poti zraste. Bogat je, kdo ju lahko kupi, in bogat, komur ju uspe prodati. Začimbe in dišave za uporabo pri kuhanju – še bolj pa tiste za izdelavo zdravilnih pripravkov in parfumov – so samo za izbrance.«

V vikendu, ki je pred nami poiščite prave priložnosti, bodite kos vsem izzivom in predvsem, polepšajte si ga z dobrim branjem. Najdete ga lahko tudi v Knjižnici Kočevje.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.

 

KNJIŽNI MOLJ

15. 3. 2024

Siddharta Mukherjee: Pesem celice

Umco, 2023

Ameriški imunolog, biolog in onkolog je za svoj knjižni prvenec Kralj vseh bolezni prejel Pulitzerjevo nagrado. Z njim je začel načrtovano tetralogijo, ki je posvečena prelomnicam našega življenja – zdravju, bolezni in smrti.

Knjiga Pesem celice je tretja v tem nizu, v njej pa se posveča celici – osnovni funkcionalni in gradbeni enoti vsega živega. Poljudno predstavi razburkano zgodovino, vzpone in padce, ki so jih raziskovalci doživljali pri odkrivanju zapletenega delovanja celic. Predstavi osupljive sposobnosti, ki jih te imajo, pa tudi patologijo, ki v telesu povzroči porušenje ravnovesja.

Bralca drži v napetosti, ko predstavlja neslutene možnosti revolucionarnih, včasih celo šokantnih novih metod zdravljenja, ki sprožajo tudi etične pomisleke. Pisanje temelji na znanstveni literaturi, pogovorih, dopisovanjih z znanstveniki, zdravniki, medicinskimi sestrami, bolniki ter lastnimi raziskavami. Bralci začutimo avtorjevo srčno željo, da bi s celično tehnologijo, ki je na začetku razvoja, lahko korenito izboljšali življenje vsem, ki jim medicina z uveljavljenimi metodami ne more več pomagati.

Branje, kjer se izvrstno prepletata zgodovina znanosti, zdravstva in avtorjeva osebna zgodovina.

Odlomek iz besedila:

»Tako rekoč vse življenje se ukvarjam s celicami. Vsakokrat, ko pod mikroskopom vidim živo, lesketajočo se celico, podoživim trenutek, ko sem uzrl prvo celico v življenju. /…/ Pod gojiščem je plavala gmota prosojnih, nekoliko podolgovatih limfocitov T z nekakšnim notranjim žarom – znamenjem zdravih, aktivnih celic. /…/ »Kot da me oči gledajo nazaj,« sem si zašepetal. Na moje neznansko presenečenje se je potem limfocit T premaknil – odločno, ko se je odpravil iskat okuženo celico, da bi jo očistil in ubil. Bil je živ.«

 

Marko Radmilovič: Zapisi iz močvirja

Založba Pivec, 2023

»Sedim v močvirju in razmišljam …« Legendarne glose, ki se na Valu 202 začenjajo s temi besedami že več kot dve desetletji, so končno dočakale tudi knjižno izdajo.

V njih se novinar, publicist, režiser in pisatelj Marko Radmilovič loteva najrazličnejših družbeno aktualnih tem. Na njemu lasten, duhovit način jih začini s satiro in družbeno politično kritiko. Za svoje delo je leta 2014 prejel ugledno nagrado Frana Milčinskega Ježka. V obrazložitvi je komisija med drugim zapisala, da je »neprizanesljiv do politike, sistema, sprenevedanj, očitnih neumnosti in ljudi, ki jim akutno primanjkuje samokritičnosti. Ni mu mar, kaj bo rekla koalicija in kaj opozicija. Ima svoje stališče, to pa pomeni, da ne more biti všeč vsem.«

Glose, zbrane v knjigi, je uredil in s spremnimi zapisi začinil Boštjan Narat. Za satirični uvod pa poskrbi že sam podnaslov, saj potujemo naprej v preteklost – z zapisi iz leta 2022 v leto 2010. Beremo jih lahko kot svojevrstno kroniko desetletja, ki je ponudilo obilo priložnosti za opazovanje družbenih in političnih neumnosti ter zasebnih in javnih spodrsljajev.

Zabavna proza, ki pa je v resnici še veliko več. Je branje, ki zahteva širino duha, splošno razgledanost in smisel za ironijo.

Odlomek iz besedila:

»Danes pa na Otok. Tam se že danes ukvarjajo s tem, kar nas v kratkem čaka vse. Z rahljanjem epidemioloških ukrepov so začeli iz omar padati epidemiološki okostnjaki. Ali povedano manj dobesedno: pričel se je velik lov na čarovnice oziroma na tiste, ki so se med epidemijo zabavali.

Kot se je izkazalo, so imeli ene redkih, vsekakor pa divje in pogoste žure na londonskem naslovu Downing street 10. Kjer stoji rezidenca vsakokratnega britanskega premierja. Stavba sicer ni tako slavna kot Bela hiša, vsekakor pa je globalno bolj razvpita kot recimo Gregorčičeva 20.«

 

Thomas Erikson: Obkroženi z ovirami

Učila, 2023

Švedski avtor Thomas Erikson v svoji najnovejši uspešnici pravi: »Planet, na katerem živimo, je precej zapleten in hkrati čudovit, a kljub temu včasih čuden.« Pogosto nam postreže z raznovrstnimi ovirami, s katerimi se bolj ali manj uspešno spopadamo.

V priročniku je zbral ideje, kako se z ovirami soočiti in jih celo spremeniti v priložnosti. S pomočjo štirih tipov vedenjskih vzorcev ter povsem konkretnih življenjskih situacij prikaže, kako se primerno odzivati na ovire, čemu se izogniti ter kako se sprijazniti s tistim, na kar nimamo vpliva. Bralce uči odločnosti, vztrajnosti, kako prepoznati in opustiti slabe navade ter s kakšnimi ljudmi se moramo obdati, da bodo odnosi zacveteli. Stopiti iz cone udobja in spremeniti svoj pogled na ovire, nase in svet ni enostavno, zagotovo pa ta knjiga daje navdih in spodbudo, da storimo prvi korak.

Odlomek iz besedila:

»Nekoč sem slišal rek, ki mi je ostal v spominu in ki pravi: Če se znajdete v čolnu daleč sredi morja, je dobro, da molite, a vsekakor hkrati veslajte proti kopnemu. To je dober pristop k težavam. Včasih je treba ohraniti upanje, da bo nekoč bolje, in hkrati ukrepati. Ravno to je ena najpomembnejših rešitev za spopadanje z ovirami in ključ do uspeha; nekaj morate namreč storiti tudi sami.«

 

Gareth Moore: Razmigajte možgane

Učila, 2023

Branje je že samo po sebi odličen način, da razmigamo možgančke. Za še boljši bralni izziv pa vam tokrat ponujamo zbirko miselnih nalog, ki jih je zbral mednarodno priznan avtor številnih priročnikov za urjenje možganov dr. Gareth Moore. V priročniku je 300 miselnih iger za spodbujanje lateralnega mišljenja, kognitivnih sposobnosti in vaj za boljši spomin.

Znanstveno dokazano je, da z možgansko telovadbo postajamo bolj spretni tudi pri drugih opravilih. Krepimo logistično načrtovanje, večopravilnost, sposobnost obdelave podatkov, hitrost obdelave in nenazadnje izvršilno funkcijo. Miselni orehi poskrbijo tudi za to, da postanemo bolj zbrani, osredotočeni in znamo bolje opazovati.

Zanimivo, ugankarsko branje bo dobrodošla popestritev večerov, ki bo prevetrila male sive celice.

Odlomek iz besedila:

»Nevronsko vezje v možganih je močno prepleteno in obstaja veliko dokazov za t. i. ’bližnji prenos’, pri čemer urjenje z eno vrsto miselnih iger pomaga, da postanete boljši pri reševanju sorodnih miselnih iger. Obstajajo tudi dokazi o ’daljnem prenosu’, pri čemer zgolj z razmigavanjem možganov, recimo z reševanjem miselnih iger, postanete pametnejši in boljši pri na videz popolnoma različnih opravilih.

V neki študiji so ugotovili, da so starejši ljudje lažje živeli samostojno življenje preprosto tako, da so si vsak dan vzeli nekaj časa za razgibavanje možganov.«

 

Kmalu bomo zakorakali v prve pomladne dni. Popestrite si jih s sprehodi v prebujajoči se naravi in dobrim branjem. Najdete ga tudi v Knjižnici Kočevje.

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.

 

KNJIŽNI MOLJ

29. 3. 2024

Carley Fortune: Se vidiva pri jezeru

Učila, 2024

Fern Brookbanks je nedavno preminula mama zapustila letovišče v kanadski Muskoki. Fern, ki najbolj uživa v vodenju kavarne, se svet nenadoma postavi na glavo. Prisiljena se je vrniti v svoj rojstni kraj in prevzeti vodenje letovišča, kjer nanjo preži polno spominov – lepih in žalostnih. Zdi se, da ima tudi usoda zanjo nekaj v načrtu. V letovišču se namreč prikaže Will Baxter, ki ga je za pomoč pred smrtjo zaprosila Fernina mama. A Fern in Will imata med seboj še neporavnane račune. Obljubo, ki sta si jo dala pred desetimi leti in je ostala neizpolnjena. Jima bo tokrat uspelo izpolniti medsebojna pričakovanja ali je ta priložnost že zamujena?

Rdeča nit romana je misel, da se življenje ne izide vedno tako, kot načrtujemo. Pisateljica spretno vijuga med sedanjostjo in dogodki, ki so se odvijali pred desetljetem in so neizbrisno zaznamovali oba glavna lika. Zgodba pa ni le lahkoten ljubezenski roman. Pisateljica, ki je nagrajena kanadska novinarka, je vanj spretno vpletla svoje izkušnje ob doživljanju poporodne depresije, vsiljivih mračnih misli, nespečnosti ter hromeče tesnobe. Svoje občutke je razgalila z mislijo na tiste bralce, ki so se tudi sami znašli v podobnih situacijah in predvsem potrebujejo zagotovilo, da v tem niso sami.

Odlomek iz besedila:

»Strmim v Willa na drugi strani pulta, moji prsti so obstali nad tipkovnico, grlo se mi je posušilo. Oči ne odvrne od mojih. Še vedno mi ni povedal imena, Jamie pa pogleduje od enega do drugega, da se mu glava obrača kot kužku, ki izbira med igračama za žvečenje. Z Willom sva imela dvaindvajset let, ko sva se nazadnje videla, in niti približno ni podoben moškemu, v kakršnega sem mislila, da bo odrasel. Sprešujem se, ali razmišlja enako o meni. Ker zagotovo ve, kdo sem. Zagotovo ve, da je to letovišče Brookbanks moje letovišče Brookbanks.«

 

Bob Mortimer: Mandarinin kompleks

Hiša knjig, 2023

Priljubljen britanski igralec in komik Bob Mortimer je strasten bralec že od otroških let. Tudi sam se je preizkusil v pisateljevanju, ki je obarvan z značilnim angleškim humorjem.

Mortimer je glavno vlogo namenil liku Garyja Thorna – pravnemu pomočniku v odvetniški pisarni, ki v ničemer ne izstopa. Pravzaprav je prava siva miš. Neopazen. Bežni znanec Brendan ga pregovori, da se mu pridruži na pivu v lokalnem pubu. Kaj kmalu se razideta, Garyju pa v oči pade ženska, ki bere knjigo z nenavadnim naslovom – Mandarinin kompleks. Zapleteta se v pogovor in po nekaj urah druženja je nad njo ves prevzet. A kot že tolikokrat poprej, Garyja sreča tudi tokrat pusti na cedilu. Ženska izgine brez slovesa, še celo imena mu ni zaupala. Za njo je ostala le knjiga. Naslednjega dne Garyja obišče policija. Izkaže se, da so Brendana našli mrtvega, Gary pa je zadnji, ki ga je videl živega.

Pisatelj bralca skupaj z Garyjem pošlje na odbit lov za skrivnostno Mandarino, pri tem pa ne manjka raznovrstne komike in bizarnih zapletov ter razpletov.

Odlomek iz besedila:

»Sedim v svojem avtomobilu in se peljem na srečanje s tipom, ki mu je ime John McCoy. Ob misli na to me popadeta panika in groza. To je zame odločilno srečanje in rad bi čim prej opravil z njim. V tem trenutku mi to preprečuje tip, ki je na prehodu za pešce raztresel velikansko vrečo čebule in se ji očitno noče odreči. Obupano pritisnem na hupo, potem pa se tiho opravičim moškemu in prav vsaki glavi čebule.«

 

Boris Karlovšek: Hana in Bambina

Kiroja, 2023

Hana je jezikava, radoživa petnajstletnica, ki jo razganja najstniška razposajenost. Bolj kot šola jo zanimajo fantje in sanjari o tem, da bo postala manekenka. Njena starša pa predvsem zaposlena s svojima karierama, ki družini omogočata razkošno življenje.

Nenadoma očetovo dobičkonosno podjetje zaide v težave. Družina bo morala zategniti pas in se odpovedati udobju, ki so ga vajeni. Vsi se s tem nekako sprijaznijo, le Hana ne. Odločena je, da bo postala manekenka. Po nespametnem pobegu v Zagreb, ki bi se lahko končal zelo tragično, se odloči, da bo skušala pomagati po svojih močeh. Na obisku v Milanu z očetom slučajno odkrijeta, da ima potencialni novi poslovni parter težave z dirkalno kobilo Bambino. Hudo se je poškodovala, še preden je sploh začela resno tekmovati. Hana izprosi priložnost, da bo Bambini skušala pomagati. Tako Hana kot Bambina si zaslužita še eno priložnost …

Napet, pustolovski mladinski roman bralca žene do zadnje strani in presenetljivega konca.

Odlomek iz besedila:

»Na izhodu so dekleta naletela na dva starejša Slovenca, ki sta se pogovarjala ob kavi in cigareti, ki sta jo morala pokaditi zunaj. ’Hudo je, če v življenju nikoli ne uspeš,’ je modroval prvi. ’Še huje pa je, da ti uspe, nato pa vse izgubiš,’ je pripomnil drugi. ’Ja, to mora biti nekaj strašnega,’ se je ponovno oglasil prvi. Hana je njun pogovor sicer slišala, a mu ni namenila pozornosti. Nekaj mesecev pozneje je kruti pomen teh besed občutila na lastni koži.«

 

Stefanie Stahl: Kdo smo

Učila, 2023

Za konec pa vam v branje ponujamo še priročnik priznane nemške psihologinje Stefanie Stahl. V njem poljudno predstavi ustroj naše duševnosti. Med drugim pojasni, kako zaznavamo, se zavedamo, čutimo, vedemo ter nenazadnje kako pomembno vlogo ima vzgoja pri izoblikovanju samopodobe in s čim jo lahko izboljšamo.

Priročnik je sestavljen iz treh delov, ki vsebujejo poglavja o duševni strukturi, primere iz terapevtske prakse ter najpomembnejše psihoterapevtske pristope. Psihologinja bralcu postopoma odkriva dejstvo, da naše osebne težave niso tako edinstvene in nerešljive, kot si radi domišljamo. Razumljivo pojasni mehanizme delovanja in protokole, s katerimi si lahko pomagamo. Priročnik je dragoceno branje, ki ga lahko vzamemo tudi kot spodbudo, da smo vsak dan malo bolj prijazni do sebe in soljudi.

 

Odlomek iz besedila:

»Pri meni se je začelo zelo zgodaj. Že kot otrok sem razmišljala, kako človek pravzaprav ’deluje’. Zakaj nekoga razburi nekaj, kar drugega pusti popolnoma hladnega? Zakaj se nekdo vede tako, nekdo druga pa drugače? Zakaj imam med sošolci piflarje in lenuhe? Zakaj sem včasih brez razloga slabe volje? Kako bi bila lahko vedno dobro razpoložena? Takrat še nisem vedela, da si pravzaprav postavljam osnovna psihološka vprašanja: vprašanja o tem, kako zaznavamo sebe in druge.  /…/ Vse to je psihologija oziroma filozofija, če o teh vprašanjih razmišljamo na splošno. Mnogim se ta stara intelektualna disciplina zdi še komajda uporabna v vsakdanjem življenju ali celo sprta s stvarnostjo. A v resnici je filozofija ljudem že od nekdaj poskušala pomagati reševati težke življenjske situacije.«

 

Pred nami je zadnji marčevski vikend, ki bo s seboj odnesel urico spanja. Kljub temu si ne dovolite, da odnese tudi urice prijetnega branja. Še več namigov zanj pa boste našli v Knjižnici Kočevje. Veseli bodo vašega obiska!

 

Tokratno oddajo Knjižni molj je pripravila bibliotekárka Špela Činkelj.