Med 8. septembrom, mednarodnim dnem pismenosti, ter 9. oktobrom, zadnjim dnem Tedna otroka, že četrto leto zapored poteka Nacionalni mesec skupnega branja, ki se mu vsako leto z veseljem pridruži tudi naša knjižnica. V času branju in knjigam posvečenega meseca, ki ga spremlja javna medijska in plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj, si najrazličnejše institucije po Sloveniji s pestrim naborom dogodkov in dejavnosti prizadevamo dvigniti zavedanje ljudi o pomenu in pomembnosti branja ter spodbuditi vse generacije k branju, izposoji in k nakupu knjig.

 

Rdeča nit NMSB 2022 in akcije Beremo skupaj je povezava med branjem in gibanjem. Izhodišče je misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela, ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo Želja organizatorjev in pobudnikov je branje in gibanje povezati s spodbujanjem zdravega življenjskega sloga, spretnosti in razvoja nasploh, z vlogo kakovostnega preživljanja prostega časa in sprostitvijo, z oblikovanjem ustvarjalne osebnosti in pozitivnega odnosa tako do branja kot do gibanja … Letošnji NMSB se združuje tudi z Evropskim tednom športa ter EU letom mladih.

 

V naši knjižnici v tem mesecu pripravljamo pisan košek dogodkov, ki se bodo zlivali in povezovali z NMSB. Tako na oddelku za odrasle, kot na oddelku za otroke in mladino smo pripravili razstavi knjig, povezanih z gibanjem. Vabljeni k ogledu in izposoji! Več informacij in celoten zemljevid dogodkov najdete v dogodkovniku na spletni strani NMSB 2022 in na naši spletni strani.