Beri je svojo pot začel kar v okolici svojega doma. V prvem mesecu svoje dogodivščine, oktobru, je tako obiskal Kočevsko s Kostelom in Osilnico, Dolenjsko in Belo krajino. V teh krajih je obiskal nekaj starih prijateljev, ki jih je spoznal med poletnimi počitnicami v otroštvu, ko so skupaj čofotali v reki Kolpi.
V hribih nad Osilnico, pa mu je stara koza povedala prav posebno legendo, legendo o Petru Klepcu. V zgornjem videu ji lahko prisluhnete tudi vi!
Osilničani pravijo, da je bil kasneje, ko so na njihovo območje vpadli Turki, prav Peter Klepec tisti, ki jih je ubranil pred njimi. Zato je postal tako slaven, da se danes po njem imenuje cela osilniška dolina: Dežela Petra Klepca. Če se boste kdaj potikali tam naokoli, obiščite Mirtoviški potok in izvir reke Kolpe (do katerega pridete s hrvaške strani) ter odkrivajte mnoge čudovite kotičke ob Kolpi.
Naš Beri je iz Osilnice ob Kolpi navzdol odpotoval še v Belo Krajino in na Dolenjsko. Na poti iz Kočevja in nazaj je slišal mnogo zanimivih pripovedi, o Veroniki in Frideriku na gradu Fridrihštajn, o deklici Nežici, o hudiču, ki je živel v skali nad Bilpo, slišal je mnoge Bajke in povesti o Gorjancih se je spoznal Zelenim Jurijem ter mnogimi drugimi. Obiskal je tudi Ribnico in okolico, kjer je srečal zlato ribico … V knjižnici imamo mnogo knjig, slikanic, pravljic in pripovedk iz teh koncev, ali pa takih, v katerih nastopajo tudi prebivalci naših krajev. Vabljeni ste, da si jih izposodite in odkrijete še več o deželah, kjer se je potepal naš medvedek.
Če želite, lahko izdelek, s katerim boste sodelovali v Dogodivščini medvedka Berija, izdelate kar po legendi o Petru Klepcu. Knjižničarke se že veselimo vaših izdelkov!
Vse lepo vam želim do naslednjič in berite z Berijem tudi vi!