Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja vas v četrtek, 7. oktobra 2021, ob 18. uri vabimo na spletno predavanje dr. Aksinje Kermauner z naslovom Disleksija in skotopični sindrom. To bo četrto v nizu skupnih dogodkov in aktivnosti, ki jih pripravljamo v letu 2021.

Ob mednarodnem dnevu disleksije bo dr. Aksinja Kermauner spregovorila o disleksiji in skotopičnem sindromu (ti. sindrom Helen Irlen), s katerim se disleksija lahko zamenjuje ali sopojavlja. Vsakdan z omenjenim sindromom bo predstavila tudi ob vsebini svoje najnovejše slikanice V vrtincu črk, ki je namenjena tako mladim kot odraslim bralcem. Predavanju boste lahko prisluhnili na YouTube kanalu Knjižnice Brežice, povezava bo dostopna tudi na naši spletni strani.

Dr. Aksinja Kermauner je rasla s knjigami in že od malega dihala kulturniški zrak. O pomenu in vlogi literature pa razmišlja na svojstven način. Leta 1982 je diplomirala na Pedagoški akademiji v Ljubljani, smer slovenščina in likovni pouk. Kasneje se je strokovno izpopolnjevala na Pedagoški in Defektološki fakulteti v Zagrebu. Leta 2010 pa je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani zaključila še doktorski študij na Oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko. 26 let je bila kot učiteljica slovenščine in likovnega pouka zaposlena v Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani, zdaj pa predava na Pedagoški fakulteti v Kopru. Njeno strokovno področje je tiflopedagogika. Tudi njeno osrednje literarno ustvarjanje je namenjeno slepim in slabovidnim, obenem pa želi slepoto predstaviti videčim in polnočutnim.

Povezava do predavanja: https://www.youtube.com/watch?v=7oEpWNXIH9g

Več informacij najdete na FB strani Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja smo se odločile, da zaradi boljšega medsebojnega povezovanja in prilagajanja(epidemiološkim) razmeram združimo moči in tako svojim uporabnikom nudimo še kakovostnejše knjižnične storitve, prilagojene njihovim potrebam. To vključuje tudi skupno vstopno spletno točko na družbenem omrežju Facebook, s pomočjo katere svojim uporabnikom nudimo raznovrstne spletne vsebine.

Območno mrežo splošnih knjižnic sestavljamo Knjižnica Brežice, Knjižnica Črnomelj, Knjižnica Kočevje, Knjižnica Miklova hiša Ribnica, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, Knjižnica Sevnica, Ljudska knjižnica Metlika in Valvasorjeva knjižnica Krško.