V Knjižnici Kočevje zbiramo spomine

Šege in navade našega kraja – od setve do žetve

Se še spomnite jedi, ki niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iz česa ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?

V preteklosti smo ljudje veliko bolj živeli v sožitju z naravo. Človek se je ravnal po soncu in luni, kar se kaže predvsem v slovenskih šegah in navadah. Vsakodnevno delo na polju in obeleževanje različnih praznikov je narekovalo tudi prehranjevalne navade. Za veliko noč ni smel manjkati velikonočni kruh ali pogača, žetvi je obvezno sledil likof, največ porok pa je bilo v kulinarično bogatem pustnem času.

Če želite z nami deliti fotografije, dokumente, predmete ali spomine v povezavi s šegami in navadami kraja, kot so pustovanje, poroke, rojstvo, krst, martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev ipd., vas vabimo k sodelovanju in vas prosimo, da od četrtka 22. aprila, na svetovni dan zemlje, vaše spomine prinesete  na oddelek za odrasle Knjižnice Kočevje. Zbiranje spominov na temo Šege in navade našega kraja, pa bo potekalo tudi kasneje do konca leta 2021.

Če do nas ne morete, nas pokličite na telefonsko številko 01 8931 320 in dogovorili se bomo za individualni obisk.

Vaše zgodbe si bomo v knjižnici zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.

Glede na trenutne razmere vas v letošnjem letu naprošamo, da, če se le da, gradivo v knjižnico dostavite skupaj z zapisanimi podatki: informacijo o avtorju ali lastniku gradiva, letu, v katerem je gradivo nastalo ter kratek opis gradiva in njegove vsebine. V kolikor imate možnost, lahko gradivo sami digitalizirate in nam ga (skupaj s prej naštetimi informacijami) pošljete na e-poštni naslov: dolores.brunec@koc.sik.si. Prosimo, da priložite še podpisan obrazec Soglasje za posredovanje gradiva.