Se še spomnite obhodov sv. Miklavža in njegovega spremstva? Pesmi kolednikov? Jedi, ki niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iger, ki ste se jih igrali, ko so na okoliških gričih zagoreli kresovi? Iz česa ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?

Kot vsako leto, tudi v letošnjem novembru poteka akcija ZBIRAMO SPOMINE, ki je letos posvečena šegam in navadam našega kraja. Če imate doma (morda pa pri starših, starih starših itd.) fotografije, dokumente, predmete ali spomine v povezavi s praznovanjem šeg in navad v Kočevju in okolici, kot so pustovanje, poroke, rojstvo, krst, jurjevanje, martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev ipd., bomo zelo veseli, če boste gradivo delili z nami in tako prispevali k bogatenju naše domoznanske zbirke.

Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.

Glede na trenutne razmere vas v letošnjem letu naprošamo, da, če se le da, gradivo v knjižnico dostavite skupaj z zapisanimi podatki: informacijo o avtorju ali lastniku gradiva, letu, v katerem je gradivo nastalo ter kratek opis gradiva in njegove vsebine. V kolikor imate možnost, lahko gradivo sami digitalizirate in nam ga (skupaj s prej naštetimi informacijami) pošljete na e-poštni naslov: dolores.brunec@koc.sik.si. Prosimo, da priložite še podpisan obrazec Soglasje za posredovanje gradiva.

Zbiranje spominov sicer v naši knjižnici poteka celo leto, neodvisno od teme.

Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!